Briller

Så ofte bør du sjekke synet

Slik vet du om du ser for dårlig.

SER DU DÅRLIG? Symptomene er mange og kan være litt vage, derfor bør du ikke la det gå mange år mellom hver kontroll.  Foto: All Over Press
SER DU DÅRLIG? Symptomene er mange og kan være litt vage, derfor bør du ikke la det gå mange år mellom hver kontroll. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du at det har dukket opp flere brilleslanger på jobben eller i omgangskretsen din?

Det er ikke så rart.

- Vi gjør målinger via TNS Gallup hvert andre år og det har aldri vært så mange i Norge som bruker briller som nå, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, til KK.no.

Tallene for 2014 viser at hele 79 prosent av befolkningen bruker synshjelpemidler. Dette er en kraftig økning på få år.

I 2005 brukte 67 prosent av befolkningen linser eller briller, ifølge TNS Gallup.

LES OGSÅ: Når bør du egentlig sjekke synet?

Nettbrett og smarttelefoner får skylda

Samtidig er det stadig flere som bruker nettbrett og smarttelefoner. Optikerne mener at disse aktivitetene er anstrengende for synet.

- Fra før av vet vi at barn blir nærsynte av å lese mye. Vi vet lite om forskning rundt nettbrett og smarttelefoner siden det er såpass nytt, men vi vet at man holder gjenstandene enda nærmere seg enn hva man gjør med papir. Dette er trolig med på å øke risikoen for nærsynthet, forteller Haugo.

Undersøkelsen viste at én av fem har problemer med å lese tekst eller å se bilder på smarttelefonen, selv om de har briller på. Av de 1278 spurte, svarte 94 prosent at de hadde en smartelefon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer