Skifte På Senga

Så ofte bør du skifte på senga

Vet du når det blir uhygienisk?

BYTTE: Vet du hvor ofte du burde skifte på senga? Her får du svaret. Foto: Maskot, Scanpix/NTB
BYTTE: Vet du hvor ofte du burde skifte på senga? Her får du svaret. Foto: Maskot, Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uansett hvor kjedelig du synes det er, så kommer du dessverre ikke unna husarbeidet. På ett eller annet tidspunkt må det gjøres. 

Og selv om det kan være fort gjort å tørke litt støv eller sveipe over gulvet, er det fortsatt én ting mange av oss synes er fryktelig kjedelig og slitsomt – nemlig å skifte på senga. 

Som følge av dette, er det en del som ikke bytter det så ofte. Og dét kan fort bli riktig så ekkelt, skal vi tro eksperten. 

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske bh-en din 

Bør helst byttes annenhver uke

– Man bør bytte sengetøy cirka hver fjortende dag, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice til KK.no.

– Det kommer jo døde hudceller og svette på sengetøyet. Hvor ofte man bør vaske kommer derfor også litt an på hvor mye man svetter, og om man for eksempel bruker pysjamas om natten, legger hun til.

Dersom du har for vane å svette mye om natten vil sengetøyet rett og slett bli langt fortere skittent. Noe som er lett å se dersom du for eksempel har et hvitt laken.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig sengetøy

VASK: bør gjerne byttes annenhver uke, og vaskes på 60 grader i vaskemaskinen. Foto: Image Source
VASK: bør gjerne byttes annenhver uke, og vaskes på 60 grader i vaskemaskinen. Foto: Image Source Vis mer

– Jeg tror nok de fleste i snitt bytter cirka annenhver uke, noen ganger sjeldnere, noen ganger oftere, forteller hun.

Forsker hos SIFO og forfatter av boken «Skittentøyets kulturhistorie», Ingun Grimstad Klepp, tror ikke nødvendigvis det behøver å være noen fast regel for hvor ofte man bør skifte på sengetøyet, det kan også avhenge litt av hvem man er, og om man har sykdommer eller allergier.

– Det finnes nok ikke et fasitsvar i forhold til hvor ofte man bør bytte på sengen, dette kan tross alt være avhengig av hva du selv anser som skittent, eller hva du er vant til, sier hun til KK.no.

Når det er sagt, kan det nok være mange av oss som har et ønske om å bli litt flinkere her.

– Mens mange ønsker å vaske klærne sine litt sjeldnere enn de gjør, er det ofte motsatt for sengetøyet. Jeg vet at svært mange ønsker å skifte på sengen oftere enn de gjør, forteller hun.

Det er ikke bare trekket som trenger å vaskes

Sengetøyet skal likevel ikke bare skiftes, det skal også vaskes. Og for å få det rent bør vannet være varmt nok – men det trenger slett ikke å kokes.

– Det holder med 60 grader for å drepe sengemidd og for å få sengetøyet hygienisk rent, forteller Skaar og påpeker at du heller ikke bør glemme å vaske selve dynen og puten. 

– Dyne og pute bør vaskes cirka hvert halvår. Dersom man veksler mellom vinterdyne og sommerdyne gir dette deg en gyllen mulighet til å slenge dette til vask, sier hun.

LES OGSÅ: Bør du alltid følge vaskeanvisningen?

LUFTING: Heng gjerne ut dyne og pute i sterk kulde i vinter, luftingen bidrar til å holde mengden midd nede. Foto: INGAR STORFJELL, Aftenposten
LUFTING: Heng gjerne ut dyne og pute i sterk kulde i vinter, luftingen bidrar til å holde mengden midd nede. Foto: INGAR STORFJELL, Aftenposten Vis mer

Vreng sengetøyet før vask

Siden dyne- og putetrekket vaskes ganske ofte på 60 grader kan dette fort gå ut over fargen, spesielt dersom det er snakk om et trykt mønster. Klepp anbefaler i så fall at du vrenger sengetøyet før det vaskes, men dette er ikke så viktig hvis sengetøyet er hvitt.

Også dyner og puter kan vaskes på 60 grader i vaskemaskinen din dersom den rommer det, og de kan fint tørkes i en tørketrommel. Men er de av dun kan det være lurt å putte en tennisball i tørketrommelen sammen med dem slik at dunene fordeler seg jevnt.

– Å lufte, og spesielt da å henge ut dyne og pute i sterk kulde (eller varme) bidrar også til å holde mengden midd nede, og da særlig hvis det kombineres med risting, forteller hun.

Husk at også madrass og overmadrass kan være full av støv og skitt, så når du først skifter på sengen gjør også du lurt i å støvsuge madrassen litt.

– Lufting kan også være fint for å tørke madrass, dyner og puter skikkelig, sier hun og legger til: 

– Å holde sengen tørr er generelt å anbefale, det kan gjøres ved at den slås opp etter bruk slik at fuktighet fordamper fra madrass og innsiden av dynen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer