Skifte På Senga

Så ofte bør du skifte sengetøy

Ekstra viktig å være nøye med dette om sommeren.

BYTTE SENGETØY: Hvor ofte skal man egentlig bytte sengetøy? Eksperten har gitt oss svaret. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
BYTTE SENGETØY: Hvor ofte skal man egentlig bytte sengetøy? Eksperten har gitt oss svaret. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sukk, så var det nok en gang på tide å skifte sengetøy. 

Enten du synes det går lett som en lek eller er en av livets aller kjedeligste oppgaver, vet du godt at det må gjøres jevnlig.

Men hvor ofte er egentlig jevnlig?

LES OGSÅ: Trikset som holder soverommet kjølig

Bytt oftere om sommeren 

Malin Skaar, som er leder i forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, har gitt oss svaret. 

- Du bør bytte sengetøy cirka annenhver uke. Når sommeren endelig har kommet og det er varmere vær, bør du være ekstra nøye med dette. Og hvis du svetter mye, kan du med fordel skifte på sengen hver uke. 

Hvordan skal man vaske sengetøyet? 

- Vask det på minst 60 grader og sjekk alltid vaskeanvisningen. Det kan også være lurt å bruke tøymykner, gjerne uten parfyme med tanke på barn og allergikere – da lukter sengetøyet rent og lukter friskt neste gang du skal bruke det, har hun tidligere fortalt. 

BYTT OFTE OM SOMMEREN: Hvis det er varmt og du svetter mye, kan du med fordel skifte på sengen hver uke.  Foto: Deklofenak - Fotolia
BYTT OFTE OM SOMMEREN: Hvis det er varmt og du svetter mye, kan du med fordel skifte på sengen hver uke. Foto: Deklofenak - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Hvor lenge har du hatt puten din?

Ikke glem å støvsuge madrassen 

En ting mange glemmer etter de har skiftet sengetøy, er at madrassen deres fortsatt er like støvet, skitten og full av midd. 

Men siden du ikke får plass til den i vaskemaskinen, er det faktisk lurt å rengjøre den med støvsugeren - og det skal gjøres oftere enn du kanskje skulle tro.

- Jeg anbefaler at man støvsuger madrassen når man skifter sengetøyet, cirka annenhver uke, har Skaar fortalt. 

Og har du en overmadrass, må denne også støvsuges på begge sider.

IKKE GLEM MADRASSEN: Siden du ikke får plass til madrassen i vaskemaskinen kan du støvsuge den hver gang du bytter på senga. Husk å støvsuge begge sidene!  Foto: KK
IKKE GLEM MADRASSEN: Siden du ikke får plass til madrassen i vaskemaskinen kan du støvsuge den hver gang du bytter på senga. Husk å støvsuge begge sidene! Foto: KK Vis mer

LES OGSÅ: Dette kan krype inn i øret mens du sover

Vask dyne og pute et par ganger i året 

En annen ting det er viktig å huske på, er å vaske dynen din minst én gang i året og puten litt oftere, to til fire ganger i året.

Hvor ofte du bør vaske dem avhenger også av om du for eksempel sover alene eller ikke, eller om du svetter mye om natten. 

Har du en maskin som rommer minst sju kilo, kan du vaske dyner og puter i vaskemaskin på 60 grader. Høy temperatur dreper midd, og ved å bruke 60 graders temperatur er du sikker på at de ekle krypene ikke overlever.  

Du kan også tørke dynen og puten i trommel, men er de av dun bør du putte en tennisball i tørketrommelen sammen med dem. Den vil sørge for at dunene fordeler seg jevnt.

Har du dundyner og dunputer er det dessuten viktig at du bruker et vaskemiddel uten enzymer. Ellers vil dunene, som består av proteiner akkurat som ull, kunne brytes ned og ødelegges. 

Velg derfor et vaskemiddel som er ment for ull og silke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer