Hvor ofte du tar fram støvsugeren, kan ha mye å si for inneklimaet.
Men, visste du at det også spiller en rolle når på døgnet du støvsuger, hva slags type støvsuger du har – og, hvor ofte du skifter pose?
Det gjelder spesielt om du eller noen du bor sammen med har astma eller middallergi.
LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske badet
Bytt før posen er full
Så hvor ofte skifter du støvsugerposen? Hver måned, annenhver måned, et par ganger i året? Enda sjeldnere?
- Bytt pose ofte, ikke vent til den er stappfull, sier fagsjef for inneklima Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund.
Støv, sand, bøss, matrester, alt sammen blir liggende i posen og ganske snart begynner forråtnelsesprosessen.
- Det kan ligge mye moro oppi der. Har du fått litt fukt i støvsugeren, kan det dessuten danne seg muggsopp i støvsugeren, sier Gustavsen.
Støvsuger du med en stappfull, gammel pose, kan i tillegg luften som slippes ut være forurenset.
Det kan derfor være smart å unngå at det går mange måneder mellom hver gang du bytter pose, selvfølgelig avhengig av hvor ofte du støvsuger, hvor mange dere er som bor sammen og hva som er blitt støvsugd.
LES OGSÅ: Du kan være allergisk mot høsten

Hepa-filter
Vurderer du å kjøpe ny støvsuger, anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund, at du kjøper en med såkalt hepa-filter.
Et hepa-filter (high efficiency particulate air) fanger opp fine støvpartikler som kan trigge astma- og allergisymptomer.
Hepa-filtre har forskjellige filtreringsnivåer. Jo høyere tallet på filteret er, desto flere partikler siles ut, ifølge Elextrolux.
- Jeg ville også valgt en støvsuger som kom med flere og gode munnstykker. Det gjør at du får støvsugd gardiner, persienner, lamper og bak panelovner, sier Gustavsen.
Stadig flere får astma i Norge.
Rundt 25 prosent av alle norske barn har nå astma, mens cirka 8 prosent av alle voksne har det, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.
I tillegg er mange allergiske mot husstøvmidd og enda flere risikerer å bli det, blant annet fordi de bor i for støvete hus.
LES OGSÅ: Du kan være allergisk mot madrassen din
Ikke støvsug på kvelden

For å omgi deg med minst mulig støvpartikler, kan du også lufte i 10-15 minutter etter at du har støvsugd.
Gustavsen anbefaler også at du tenker over når på døgnet du støvsuger.
- Jeg ville valgt å støvsuge så tidlig på dagen som mulig, og i alle fall ikke rett før leggetid. Det tar flere timer før støvpartiklene lander, sier han.
Vel så viktig som valg av støvsuger og rutiner for hvordan du støvsuger, så er det å sørge for at minst mulig støv kommer inn i hjemmet ditt.
- Ha dørmatter ved alle innganger, en avskrapningsmatte på utsiden og en fuktabsorberende matte på innsiden, råder Gustavsen.
I tillegg vil du forhindre at mye bøss og smuss blir med inn, dersom du har en stein til å dunke sko og støvler mot, eller det man kalte fotskraper tidligere, utenfor døren.