Krem

Så ofte bør du smøre deg

- Kan motvirke «problemer» vi kvinner ofte ergrer oss over, sier eksperten.

HVER DAG: Du bør smøre deg hver dag, og gjerne to ganger om dagen om vinteren.  Foto: Shutterstock / Sergey Mironov
HVER DAG: Du bør smøre deg hver dag, og gjerne to ganger om dagen om vinteren. Foto: Shutterstock / Sergey Mironov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er kanskje flink til å smøre ansiktet både morgen og kveld, men passer du på å få smurt inn resten av kroppen hver dag?  

- En dehydrert hud både eldes fortere og kan letter bli sensitiv, og for eksempel få utbrudd av eksem, forteller Grethe Marie Grimen, som er rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole. 

Ifølge Rolah Lønning, som er hudlege ved BeWell klinikken i Stavanger og forfatter av boken Frisk Hud, vil det å smøre seg motvirke «problemer» vi kvinner ofte ergrer oss over. 

- Huden på kroppen har også behov av daglig pleie, og flere studier har vist at jevnlig innsmøring kan motvirke løs og slapp hud, samt forekomsten av strekkmerker, forteller 

Hvorvidt du får mye strekkmerker er imidlertid også genetisk betinget, forteller hun. 

LES OGSÅ: Rensetabben som gir tørr hud

Ekstra viktig når det er kaldt

Å smøre seg med fuktighetskrem er ekstra viktig nå om vinteren, da det er tørt og kaldt ute og varmere inne.

Dessuten er det nok mange av oss som er glad i en ekstra varm dusj om vinteren, og det gjør ikke huden vår noen tjenester. Ha derfor som vane å smøre inn huden hver dag. 

- I all hovedsak vil daglig bruk av en god fuktighetslotion eller krem tilføre fuktighet til huden som i det lange løp gjør den myk, smidig og mer elastisk, sier Lønning. 

Enda større antialdrene effekt kan du få av kremer som inneholder antialdrene ingredienser som vitamin A-syre, glycolsyre og antioksidanter. 

- Syrene kan også myke opp ekstra tørre og røffe områder som fotsåler og albuer for de som behøver det, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Derfor får du cellulitter

Husk tre-minutters regelen

Vil du ha best mulig effekt av kremen du bruker, har det faktisk også noe å si når du smører deg. Som sagt er ikke den varme dusjen bra for huden, og derfor er det lurt å tilføre fuktighet rett etter at du kommer ut av den.  

- Det er absolutt best å smøre seg etter dusj eller bad, da hudens egne oljer vaskes bort ved såpe og høye temperaturer, sier Lønning, som anbefaler å ikke dusje i for varmt vann og heller ikke bruke harde såper på hele kroppen. 

Hun har en huskeregel det kan være verdt å ta med seg: Huden holder bedre på fuktigheten hvis man smører seg innen tre minutter etter bad, og mens huden enda er fuktig. 

- Gjerne med en god kroppsolje etterfulgt av en fyldig kroppskrem nå om vinteren. Ønsker man å smøre seg ytterligere i løpet av dagen eller kvelden kan man det, men det er for de fleste ikke nødvendig. De med eksemhud eller ekstra tørr hud kan ha nytte av smøring opptil 3 ganger daglig. 

AHA-syrer, eller alfahydroksysyrer, er fruktsyrer som skal gi antialdrende effekt. Ifølge Grimen bør disse uansett brukes om kvelden. 

- Kroppen smører man stort sett etter dusjen. Kremer som ikke bare skal gi fukt etter en dusj, men kanskje fornye huden ved hjelp av AHA-syrer bør man smøre på kvelden slik at de får virket hele natten mens huden regenerer seg best, sier hun.

LES OGSÅ: Barberer du deg på lårene? 

Hvilken krem skal du bruke? 

Hvilken krem som er best spørs akkurat hva slags hud du har. 

- Noen har en fetere hudtype som utgangspunkt, og kan komme unna med en krem beregnet for en normal hudtype nå på vinteren, mens andre kan ha behov for et rikere serum under en lettere fuktighetskrem, tørrere hudtyper vil nok ha godt av både et rikt serum, eller olje og en rikere krem over enn ellers på året, sier Lønning. 

Ifølge eksperten produserer huden vår mindre oljer om vinteren, og derfor mener hun det kan være lurt å bruke det i hudpleien. 

- Det finnes flere typer oljer, ikke alle egner seg for ansikt, og ikke alle egner seg for visse hudtyper. En beskyttende krem over er bra for å låse inn fukt, og hindre tap av fukt til omgivelsene.

- Denne bør også inneholde solfaktor når den brukes i ansiktet. Den trenger ikke nødvendigvis inneholde oljer, men lipider og ceramider (fettstoffer) for eksempel. Hudtype og behov skal alltid tas i betraktning når man velger produkter.

Rimmen mener imidlertid at du bør prøve å finne en krem som ikke inneholder for mye oljer, da dette kan forstyrre hudens egen fettproduksjon.  

- Hvis man smører seg med mye oljer vil huden etter hvert produsere mindre olje selv og man vil oppleve å bli enda tørrere og endre opp med å smøre seg med fetere og fetere kremer for hvert år. Altså en negativ syklus som ikke er så lett å komme seg ut av. Det beste er kremer som binder vann i huden da dette hjelper den til å holde på vannet som ofte lufta stjeler uten å forstyrre oljeproduksjonen i huden. 

- Mitt valg hadde vært en krem med masse fukt som binder vann, kombinert med litt enzymer eller syrer som stimulerer til dannelse av ny hud og holder huden frisk og elastisk. 

LES OGSÅ: Ikke skrubb huden for ofte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer