TØRR HUD: Det er ikke en medisinsk nødvendighet å smøre huden med bodylotion, men for å ta godt vare på huden, bør du prøve å smøre den når du har dusjet eller badet, sier ekspertene.
TØRR HUD: Det er ikke en medisinsk nødvendighet å smøre huden med bodylotion, men for å ta godt vare på huden, bør du prøve å smøre den når du har dusjet eller badet, sier ekspertene.Vis mer

Livsstil

Så ofte bør du smøre kroppen

Må du bruke bodylotion hver dag eller holder det en gang i ny og ne?

Er du blant dem som synes det å smøre seg inn med bodylotion havner like høyt på kjedeligskalaen som å skifte sengetøy eller vente på bussen? Ja, da er det kanskje ikke sånn at du smører deg inn fra topp til tå hver gang du har tatt en dusj, heller.

Men er egentlig det nødvendig?

LES OGSÅ: Hater du å smøre deg?

– Ingen nødvendighet

Hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter sier at det slettes ikke er sikkert du trenger bodylotion i det hele tatt. 

– Det er ingen absolutt nødvendighet å bruke bodylotion, men er du plaget med tørr hud, kan du ha nytte av å tilføre huden fuktighet, sier han. 

– For deg med svært tørr hud er det ofte gunstig å bruke produkter som inneholder karbamid eller propylenglykol.

Hudlegen understreker også at det er noen som faktisk bør påføre fuktighetskrem flere ganger om dagen.

- Personer med hudlidelser som atopisk eksem og tørr hud kan være nødt til å bruke fuktighetskrem flere ganger daglig. 

LES OGSÅ: Smør deg mens huden fortsatt er fuktig

KJEMPEEFFEKTIVT: Istedenfor de rimeligste bodylotionproduktene du får kjøpt på butikken, anbefaler skjønnhetsguru Linda Johansen å kjøpe en god mandelolje enten på apotek eller helsekostforretning, og bruke noen dråper som du smører inn i huden mens den er fuktig etter dusj. Det er både billig og effektivt.  Foto: Per Ervland
KJEMPEEFFEKTIVT: Istedenfor de rimeligste bodylotionproduktene du får kjøpt på butikken, anbefaler skjønnhetsguru Linda Johansen å kjøpe en god mandelolje enten på apotek eller helsekostforretning, og bruke noen dråper som du smører inn i huden mens den er fuktig etter dusj. Det er både billig og effektivt. Foto: Per Ervland Vis mer

Anbefaler daglig bruk

Men selv om det ikke er medisinsk nødvendig med daglig bruk av bodylotion, er det absolutt gode grunner til å ta fram kremen jevnlig. 

– Bodylotion bør være en del av det hudpleiesystemet du ellers bruker, ikke de samme produktene som brukes i ansikt, men som en del av den rutinen du har. Det handler om hudhelse og sunn hud, og da er det viktig å inkludere hele kroppen, sier Trine Sundene Marthinsen hos Skintific. 

– Det er lurt å smøre seg med en bodylotion daglig blant annet for å opprettholde fuktighetsbalansen og barrierefunksjoene i huden og for å forhindre tidlig aldring. 

Hun anbefaler deg å finne en bodylotion som passer til akkurat din hudtype, enten den er normal, tørr eller sensitiv. 

– Er huden veldig tørr bør du smøre deg inn morgen og kveld, sier hun.

LES OGSÅ: Så ofte bør du bytte ut barberbladet

IKKE DUSJ FOR OFTE: Det lønner seg å ikke dusje huden din altfor ofte. Én gang om dagen bør helst være maks.
IKKE DUSJ FOR OFTE: Det lønner seg å ikke dusje huden din altfor ofte. Én gang om dagen bør helst være maks. Vis mer

– Smør deg etter hver dusj

– Dersom man ikke hadde dusjet eller badet så ofte som vi gjør, ville vi kanskje ikke hatt like stort behov for bodylotion. Men så lenge vi fortsetter å fjerne fett fra huden, får vi fortsette å erstatte det igjen i form av kremer, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

Hun forklarer at noen produserer mer fett i huden enn andre og klarer seg med å påføre bodylotion kun på utsatte områder som legger og underarmer, mens andre må smøre hele kroppen for ikke å bli tørr og «hvit» i huden. 

Johansen anbefaler deg å bruke bodylotion hver gang du har tatt en dusj eller et bad. 

– Dette fordi såpe og varmt vann fjerner fettstoffer fra huden, slik at huden mister fuktighet. For å kunne bevare fukt i huden, trenger vi fuktighetsfaktorer som binder vannet til huden og fettstoffer som reduserer fordampningen av vann fra huden, forklarer hun. 

Et redusert fettlag medfører altså tap av både fett og vann fra huden og kan medføre uttørring.

–  Blir du tørr i løpet av dagen selv om du har påført fuktighetskrem, må du påføre på nytt eller vurdere å bruke en rikere krem, sier Johansen.

LES OGSÅ: Bruk mandelolje framfor billiglotion
RASKA PÅ: Sørg for å påføre fuktighetskrem innen tre minutter etter du har dusjet, så får du størst mulig effekt av den.  Foto: Thinkstock
RASKA PÅ: Sørg for å påføre fuktighetskrem innen tre minutter etter du har dusjet, så får du størst mulig effekt av den. Foto: Thinkstock Vis mer

Følg 3-minuttersregelen

Både Sundene Marthinsen og Johansen refererer til 3-minuttersregelen. Den går ut på at du bør smøre huden i løpet av de første tre minutteneetter du har gått ut av dusjen eller badet. 

Smør deg mens huden fortsatt er litt fuktig. Da får du best effekt av kremen, sier Johansen.

– Det er alltid lurt på smøre seg inn etter dusjen (treminuttersregelen) for at huden skal absorbere så mye fuktighet som mulig, understreker Sundene Marthinsen. 

LES OGSÅ: Velg olje framfor fuktighetskrem

Prøv også en skrubb

For å få hudkremen til å trekke best mulig inn i huden og gi deg mest mulig fukt for pengene, bør du preppe huden. 

– Det er lurt å bruke en eksfoliant jevnlig på kroppen for at fuktighetsstoffer bedre absorberes ned i huden og slik at døde og flassende hudceller fjernes, forklarer Sundene Marthinsen. 

Daglig skrubbing er ikke nødvendig, men å eksfoliere huden én til to ganger i uka vil gjøre at huden absorberer kremen eller oljen bedre.  

LES OGSÅ: Dette bør du vite om peeling

TØRR HUD: Det er veldig vanlig at huden både på hender, i ansikt og på kropp blir tørrere når vi går fra sommer til vinter.  Foto: Thinkstock
TØRR HUD: Det er veldig vanlig at huden både på hender, i ansikt og på kropp blir tørrere når vi går fra sommer til vinter. Foto: Thinkstock Vis mer

Tørrere om vinteren

Du har sikkert merket at noen årstider er verre enn andre, og det er ikke noe du bare innbiller deg. 

- Generelt blir huden mer tørr om vinteren, bekrefter hudlege Guldbakke. 

– Du blir fortere tørr på vinteren enn om sommeren fordi luften blir tørrere. Høyere luftfuktighet om sommeren gjør at man minster mindre vann fra huden, utdyper Johansen. 

Derfor bør også kremen du bruker om vinteren være rikere enn den du bruker om sommeren. Alternativt kan du bare smøre deg oftere om vinteren, foreslår hun. 

Også Sundene Marthinsen anbefaler ulike kremer om vinteren og sommeren:

– På vinteren er ofte huden sensitiv og irritert, og det er ekstra viktig å gi den pleie i form av fuktighet og med roende ingredienser.

Hun anbefaler deg å bruke en bodylotion uten parfyme, men med pleiende vegetabilske oljer som for eksempel olivenolje, nattlysblomstolje og antioksidanter og vitaminer som roer ned og lindrer i huden.

– På sommeren er huden ofte mer fuktighetsmettet trenger den gjerne litt annen type bodylotion som er lettere i konsistensen, sier hun.

LES OGSÅ: Bruk olje og krem for å unngå vintertørr hud

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: