Midd

Så ofte bør du støvsuge madrassen

Viktig - særlig hvis du har allergier.

DETTE BØR DU GJØRE OFTERE ENN DU TROR: - Jeg anbefaler at man støvsuger madrassen når man skifter sengetøyet, cirka annenhver uke, sier Malin Skaar, som leder Lilleborg Forbrukerservice på PlussTid.no, til KK.no.  Foto: Cecilie Leganger
DETTE BØR DU GJØRE OFTERE ENN DU TROR: - Jeg anbefaler at man støvsuger madrassen når man skifter sengetøyet, cirka annenhver uke, sier Malin Skaar, som leder Lilleborg Forbrukerservice på PlussTid.no, til KK.no. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Selv om du tror du er alene, har du mange «gjester» i sengen. En av de vanligste er midd, som er en mikroskopisk liten tass som elsker å spise døde hudceller og flass - ditt flass.

Hvor den trives aller best? Jo, under dynen sammen med deg. Og du kan ha selskap av så mange som 10.000 av dem hver natt.

Ikke rart vi hiver sengetøyet i trommelen støtt og stadig.

Men et sted mange av oss glemmer å rengjøre, er rundt, på og under madrassen.

Fram med støvsugeren

For selv om du legger på rent og velduftende sengetøy og laken du har vasket på 60 grader, er madrassen din fortsatt like støvete, skitten og full av midd.

Men siden du ikke får plass til den i vaskemaskinen, er det faktisk lurt å rengjøre den med støvsugeren - og oftere enn du skulle tro.

- Jeg anbefaler at man støvsuger madrassen når man skifter sengetøyet, cirka annenhver uke, sier Malin Skaar, som leder Lilleborg Forbrukerservice på PlussTid.no, til KK.no.

Og har du en overmadrass, må denne også støvsuges på begge sider.

BARE FIRE FØTTER I SENGEN? Tro om igjen - du kan ha selskap av så mange som 10.000 tassende midd... Foto: Maskot/Scanpix
BARE FIRE FØTTER I SENGEN? Tro om igjen - du kan ha selskap av så mange som 10.000 tassende midd... Foto: Maskot/Scanpix Vis mer

La vinduet stå på gløtt

En annen ting som kan fjerne noen av sengegjestene, er frisk luft. Midd trives i mørke, fuktige og varme miljøer, og jo dårligere luft det er på soverommet, dess bedre.

- Å ha midd trenger ikke å bety at du er uhygienisk, men at soverommet ditt er dårlig ventilert eller har høy luftfuktighet, sier helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund, Anna Bistrup, til KK.no.

PELLE KANIN MÅ OGSÅ VASKES: Midd trives nemlig veldig godt i kosepelsen hans. Foto: Cecilie Leganger
PELLE KANIN MÅ OGSÅ VASKES: Midd trives nemlig veldig godt i kosepelsen hans. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Det kan også være lurt å vente noen timer før du rer opp sengen, slik at fuktigheten fra dynen, puten og madrassen luftes ut.

OBS: Husk at eventuelle kosedyr også bør få seg en vask.

Avføringen kan gi allergi

Å vaske sengetøy, støvsuge madrassen og lufte godt, er ekstra viktig dersom du er allergisk mot midd.

Ifølge Bistrup, kan tegn på det være om du sliter med tett nese, er uopplagt, klør i øynene og får eksem.

Og det er skapningens avføring som gir allergiske reaksjoner. I sengen er det mye av dette, for midd kvitter seg med store mengder avfall i løpet av sitt korte liv.

Andre steder midd trives, er dessuten i klær, i sofaen og på kjøkkenstoler med stofftrekk. Den gode, varme og litt fuktige pelsen til hunden og katten er også et sted den elsker å være.

Noe som kravler i veggen?

Selv om vi ikke kan tenke oss noe verre enn midd, finnes det faktisk langt eklere kryp. Og er du skikkelig uheldig, har du allerede noen av dem i veggsprekken bak sengen.

- Veggedyr er ganske ekkelt. Dette er en plage som er økende, mye på grunn av at de blir mer resistente mot innsektsmiddel, og at vi reiser mer til utlandet og tar dem med hjem i bagasjen, sier Bistrup.

De suger blod fra oss, kravler tilbake til gjemmestedet sitt hvor de formerer seg, legger igjen avføring og skifter hud. Gjerne i sprekker i sengen eller sofaen, men også andre steder. 

Når det er varmt, har de det også helt topp, men er det under ti grader, forsvinner de. Men bare tilsynelatende, for et voksent veggedyr kan leve i nesten et år uten mat, for så å våkne igjen når det blir varmt nok.

VOKSENDE PLAGEÅND PÅ SOVEROMMET: Veggdyr er et økende problem i norske senger.  Foto: VG
VOKSENDE PLAGEÅND PÅ SOVEROMMET: Veggdyr er et økende problem i norske senger. Foto: VG Vis mer

Og de er et mareritt å bli kvitt:

- Veggedyr er veldig vanskelige å bekjempe, og kan bli relativt kostbare. Det holder ikke å støvsuge, dessverre, sier Bistrup.

Tegn på at du har dem i huset? Se opp for kløende, røde bitt, og hvis du blir bitt gjentatte ganger, vil reaksjonene bli stadig sterkere.

Høysesong for fugleloppa

På våren vil du også kunne få besøk av fuglelopper, spesielt hvis du bor på bakkeplan eller har soveromsvindu under et takmøne hvor det kan være fuglereir.

Loppene er dessuten vanlig på hytta.

- De biter gjerne rundt midjen og beina, da de liker å spise mens de ligger trangt og tildekket, sier Bistrup.

Kjæledyr som hund og katt vil også kunne dra slikt inn i huset.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer