Renhold

Så ofte bør du vaske badet

Hvor skittent kan det bli før det utgjør en helserisiko?

woman doing chores in bathroom at home, cleaning sink and faucet with spray detergent. Cropped view Foto: diego cervo - Fotolia
woman doing chores in bathroom at home, cleaning sink and faucet with spray detergent. Cropped view Foto: diego cervo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss synes kanskje ikke at vasking er det morsomste å finne på.

Særlig badet kan føles som et mareritt. Ikke bare samler det seg støv, men også såperester, hår, kalk og sikkert en hel masse bakterier også, ikke minst i dusjkabinett og do.

Når vaskingen føles som et ork blir det lett å utsette den til fordel for kaféturer, trening og fint sommervær. Men hvor lenge kan du egentlig utsette dette før det blir helt krise?

LES OGSÅ: Husker du å vaske dynen din?

SKINNENDE RENT: Det er ikke nødvendig å vaske badet hver eneste uke sier fagsjef i ISS, Stig Ronander. Vask heller etter behov. Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia
SKINNENDE RENT: Det er ikke nødvendig å vaske badet hver eneste uke sier fagsjef i ISS, Stig Ronander. Vask heller etter behov. Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia Vis mer

Vask etter behov

– Før i tiden var det vanlig at husmødrene vasket en gang i uka, men dette er vel ikke alltid nødvendig. Jeg anbefaler heller å ta det etter behov. Er det skittent på badet så vasker du, sier vaskeekspert og fagsjef i ISS, Stig Ronander til KK.no.

Han tror at man fint kan begrave den ukentlige fredagsvasken med god samvittighet, og heller bruke tiden sin på noe annet enn unødvendig renhold.

– Folk er stort sett ganske renslige i dag, og de fleste klarer fint å se når badet trenger en vask. Nøyaktig hvor ofte det behøves avhenger litt av hvor mange som bor i huset, hvor ofte badet brukes, og hvordan det brukes.

LES OGSÅ: Tabbene som gir rotter på badet

Vær flink – ikke gris

Renhold handler både om hygiene og trivsel. Utsetter du vaskingen kan det gå ut over trivselen, men det betyr ikke at du risikerer å bli syk. Selvfølgelig; lar du det bli skittent nok, så kan det til slutt bli uhygienisk.

– Det vi fokuserer på rent profesjonelt er de personnære flatene som vi hele tiden er i kontakt med. Toalett og vask er for eksempel viktigere å vaske enn vegg og tak. Så skal det jo også sies at prøver som er tatt viser at det ofte kan være flere bakterier på skjærefjølen på kjøkkenet, enn det du finner på badet, forteller han.

VEDLIKEHOLD: Toalett og vask er viktigere å vaske enn vegger og tak. Men dersom du er flink til å vaske etter deg selv, og bruker dobørsten når det trengs, så blir ikke toalettet fullt så skittent. Foto: REX/Photofusion/All Over Press
VEDLIKEHOLD: Toalett og vask er viktigere å vaske enn vegger og tak. Men dersom du er flink til å vaske etter deg selv, og bruker dobørsten når det trengs, så blir ikke toalettet fullt så skittent. Foto: REX/Photofusion/All Over Press Vis mer

Men så handler det jo også litt om hvordan vi bruker badet og toalettet. Ronander mener vi kan komme langt hvis vi alle prøver å være litt flinke. Menn bør ta opp doringen for å unngå å grise den til, men det aller beste er jo dersom man sitter og tisser.

Husk å alltid legge ned dolokket før du trekker ned, ellers risikerer du at en haug med bakterier sprer seg i lufta og på ting i nærheten. Og alle bør bruke dobørsten etter seg selv dersom det er nødvendig. Med disse grepene vil ikke toalettet bli så skittent.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rense oppvask- og vaskemaskinen

Badet skal gi velvære

Ifølge Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), er det ingen fastsatte regler for hvor ofte badet bør vaskes. Vi lager for eksempel ikke mat på badet, så det er ikke viktig på samme måte som på kjøkkenet. Et rent bad er som oftest knyttet til estetikk – lukt, syn og velvære.

– Badet er et rom som skal gi oss velvære, og vi stiller derfor estetiske krav til dette rommet. Vi er mer opptatt av å ha det rent på badet, enn vi for eksempel er av å ha det rent i garasjen, sier hun til KK.no.

VELVÆRE: – Badet er et rom som skal gi oss velvære, og vi stiller derfor estetiske krav til dette rommet, sier Ingun Grimstad Klepp. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
VELVÆRE: – Badet er et rom som skal gi oss velvære, og vi stiller derfor estetiske krav til dette rommet, sier Ingun Grimstad Klepp. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Det er ganske forskjellig hva ulike mennesker anser som et rent og pent bad. Det som kan oppfattes som rent for én, er kanskje ikke rent nok for en annen. Noen får kanskje fnatt av støv, mens andre hater å se hår i sluken, men ingen av delene er direkte farlig.

– Det skal bli svært skittent på badet før det er en helserisiko. Men har du for eksempel en baby som krabber rundt og slikker på ting, så er det straks litt viktigere å holde det rent.

LES OGSÅ: Ikke bruk grønnsåpe til å rengjøre badet

I KONTAKT MED HENDER: For at vi skal holde oss friske er det viktig at vi vasker alt det man tar på ofte, som for eksempel dørhåndtaket og vannkranen.  Foto: Roman Gorielov - Fotolia
I KONTAKT MED HENDER: For at vi skal holde oss friske er det viktig at vi vasker alt det man tar på ofte, som for eksempel dørhåndtaket og vannkranen. Foto: Roman Gorielov - Fotolia Vis mer

Fokuser på håndhygiene

Hvor ofte du trenger å vaske badet kan altså variere fra hjem til hjem, og hvor mange som bruker det. Håndsåpe, barberskum, sminke og sminkefjernere kan bli liggende som et skittent lag i vasken.

Men skal vi tro Klepp, er det ikke dette som er det verste.

– For at vi skal holde oss friske er det viktig at vi vasker alt det man tar på ofte, som for eksempel dørhåndtaket og vannkranen, sier hun.

På offentlige toaletter og bad er smittefaren større enn den er i private hjem, og derfor er der ofte strengere regler i forhold til hvor ofte og grundig det må vaskes.

Men håndhygiene er et av de viktigste faktorene for å holde seg frisk, og dette gjelder også hjemme.

– Håndkledet du tørker hendene dine på bør heller ikke byttes ut for sjeldent. Dette bruker man flere ganger om dagen, og når noe er varmt og fuktig over tid kan bakterier vokse frem.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer