Seng

Så ofte bør dyna di vaskes

Det holder nemlig ikke å bare rengjøre sengetøyet.

BOSTED FOR MIDD: Midd elsker sengen din, derfor bør du faktisk vaske både puter og dyner av og til, og ikke bare skifte sengetøy. Hvis du ikke har tid til regelmessig vask, kan lufting også hjelpe. Foto: All Over Press
BOSTED FOR MIDD: Midd elsker sengen din, derfor bør du faktisk vaske både puter og dyner av og til, og ikke bare skifte sengetøy. Hvis du ikke har tid til regelmessig vask, kan lufting også hjelpe. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å skifte på sengen kan være noe skikkelig herk. Likevel har de fleste av oss faste rutiner på hvor ofte vi bytter og vasker sengetøyet vårt, og det er få ting som slår det å legge seg i en herlig ny-oppredd seng.

Det vi kanskje ikke er like flinke til å rengjøre, er «ustyret» vi faktisk sover i – altså puter, dyner og madrasser.

LES OGSÅ: Så ofte skifter vi på senga

Midd elsker sengen din

For også her har det en tendens til å sette seg mye bakterier og skitt, og det er faktisk dette utstyret, og ikke laken, dynetrekk eller putevar, som er «favoritt-bostedet» til husstøvmidd i senga.

Husstøvmidd lever av proteiner som menneskehår og hudceller, og kan gi allergiske reaksjoner hos mennesker. Det er avføringen til midden som skaper disse reaksjonene, og middene kan også forverre andre allergier og astma.

Ifølge en studie gjennomført av the Annals of Allergy, Asthma & Immunology i 2008, kan regelmessig kontakt med middbefengt sengetøy, utstyr, møbler og klær også forverre hudsykdommer som eksem, skriver helsenettstedet Prevention.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Kappelakenet er tilbake

Én gang i månedenHvor ofte vasker du dyner og puter?
Men hvor ofte bør vi egentlig rengjøre senga og alt det oppi den?

Gary Rachelefsky, professor i allergi og immunologi ved UCLA, mener alle bør sende puter og dyner på rens, eller vaske de hjemme, minst én gang i måneden.

- Du bør vaske laken og sengetøy regelmessig, og dyner og puter minst én gang i måneden. Dersom du sliter med allergier og bruker dundyner og puter, bør du også vurdere å bytte til syntetiske stoffer, da fjær er en annen matkilde for husstøvmidd, sier han.

Jeg har aldri vasket dyner eller puter
 
(40%)
Svært sjelden
 
(25%)
Én gang i året
 
(16%)
Hver sjette måned
 
(12%)
Én gang i måneden
 
(6%)

Lufting hjelper

Norske Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent: Enkelt og greit», mener imidlertid at regelmessig lufting av dyner, puter og overmadrasser kan være det enkleste og beste.

- Det finnes ingen regler for hvor ofte du bør vaske dyner og puter egentlig, for det er veldig avhengig av hvor sensitiv brukeren er. Allergikere er for eksempel mer ømfintlige enn andre. Mitt tips er å lufte dyner og puter regelmessig, men unngå å lufte de i direkte sollys, da dette kan gjøre at dunet smuldrer og blir morkent, sier hun til KK.no.

Hun anbefaler også at du regelmessig lufter overmadrassen, og går over både den og den vanlige madrassen med støvsuger.

- Det er som regel avføringen til middene som kan gi plager, og hovedsakelig setter midd seg i madrassen. Derfor lønner det seg å lufte overmadrassen ute av og til, for deretter å støvsuge den. Regelmessig støvsuging av overmadrass og madrass er også veldig bra for å bli kvitt støv og midd, sier Hagesæther.

LES OGSÅ: Når skiftet du madrassen sist?

Slik vasker du dyner og puter

Har du derimot små barn som kanskje tisser eller kaster opp i sengen av og til, anbefaler Hagesæther å vaske dyner og puter.

- Da ville jeg vasket disse regelmessig. De tåler å vaskes i en vanlig vaskemaskin. Vask dynen og puten på finvask og høy vannstandard. Deretter kjører du de i tørketrommelen. Det beste er hvis tørketrommelen er litt stor, sånn som på fellesvaskerier, for da får du blåst mer luft i dynen, forklarer hun.

For å unngå at dunen klumper seg, kan du også slenge inn en ren joggesko eller tennisball i tørketrommelen sammen med puten og dynen.

Bruk et ekstra putetrekk

Ifølge Hagesæther kan en annen enkel løsning, særlig for puter, være å bruke dobbelt-trekk, altså et ekstra putetrekk under det rene.

- En pute blir jo fortere stygg enn en dyne, og bør derfor vaskes oftere. Dynen ligger som regel bare over kroppen. Et godt tips til å unngå skitne og slitne puter er derfor å bruke et ekstra putetrekk, da blir det to lag og det skal mer til for at puten blir stygg og ødelagt. Er puten veldig sliten og stygg, så vil jeg rett og slett råde deg til å kaste den og skaffe en ny. Puter er såpass billige i dag, at det kan være like greit, sier hun.

Ta liv av midden

Helle Grøttum, rådgiver i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), har tidligere uttalt til DinSide.no at det beste rådet mot midd på soverommet er å gjøre livet surt for dem.

- Senk lufttemperaturen og luftfuktigheten i rommet. Du kan også fryse sengetøyet for å være sikker, eller riste sengetøyet godt med jevne mellomrom. En annen populær ordning er å ikke re opp senga, har hun uttalt.

Andre NAAF-tips mot midd:
 • Unngå bruk av kjemikalier som kan inneholde irritanter, for å fjerne midden
 • Skift sengetøy hver uke
 • Sørg for god utlufting. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 ºC
 • Unngå støvsamlere som kosedyr, åpne hyller og heldekkende tepper
 • Det er lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy
 • Hvis man kan holde luftfuktigheten under 40 % RF i tre måneders tid i vinterhalvåret, pleier midden å dø ut
 • Ikke bruk vifteovner e.l. som blåser opp støvet i luften.

  (kilde - DinSide.no)

  LES OGSÅ: Få det meste ut av søvnen din

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer