Toalettbesøk

Så ofte er det normalt å gå på do

– Går du flere ganger enn dette kan lide av overaktiv blære, sier eksperten.

GÅ PÅ DO: For en voksen person er det normalt å tisse tre til syv ganger om dagen. Går du flere ganger enn dette kan du lide av overaktiv blære.
GÅ PÅ DO: For en voksen person er det normalt å tisse tre til syv ganger om dagen. Går du flere ganger enn dette kan du lide av overaktiv blære. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå på toalettet er like naturlig som å spise og sove, og absolutt alle mennesker gjør det.

Vi har alle forskjellige toalettrutiner, og mens noen er så heldige å kun må besøke toalettet få ganger om dagen, er det andre som irriterer seg grønn over all tiden de må bruke på nettopp dette.

Så hvor mange ganger er det egentlig normalt å late vannet i løpet av et døgn?

LES OGSÅ: Må du svært ofte på toalettet?

Tre til syv ganger

Ifølge Siri Harket, som er uroterapeut ved Barnepoliklinikken på Ullevål universitetssykehus, er det normalt å gå på toalettet tre til syv ganger daglig.

OPP OM NATTEN?: Må du ofte opp om natten for å tisse? Da kan det være at du drikker for mye før sengetid. Foto: loutocky - Fotolia
OPP OM NATTEN?: Må du ofte opp om natten for å tisse? Da kan det være at du drikker for mye før sengetid. Foto: loutocky - Fotolia Vis mer

– For voksne mennesker er tre til syv ganger innenfor det normale. Dersom du går flere enn syv ganger kan det skyldes at du lider av overaktiv blære eller at du rett og slett har drukket for mye.

– Jeg har hørt folk klage over at de må opp fire-fem ganger om natten for å tisse, men så viser det seg jo at de har drukket fire tekopper før leggetid eller tre liter vann i løpet av dagen. Og det er jo klart at all væsken må ut igjen, har hun tidligere fortalt KK.no. 

Dersom du er en av dem som ofte må opp om natten for å tisse, anbefaler Harket deg å kutte ned på drikken om kvelden.

– Vi anbefaler barn å ikke drikke noe etter klokken 18. Så for voksne gjelder vel omtrent det samme. Det er klart at hvis du drikker to kopper te klokken 22, så må det ut igjen i løpet av natten.

– Men for de fleste er det jo ikke noe problem å stå opp en gang i løpet av natta for å tisse, men det er klart det blir et problem om det dreier seg om fire-fem ganger, sier hun.

LES OGSÅ: Lukter urinen din rart?

DRIKKE: Dersom du er en av dem som ofte må opp flere ganger om natten for å tisse bør du prøve å ikke drikke så mye på kvelden.  Foto: Thinkstock
DRIKKE: Dersom du er en av dem som ofte må opp flere ganger om natten for å tisse bør du prøve å ikke drikke så mye på kvelden. Foto: Thinkstock Vis mer

Overaktiv blære

Dersom det at du må late vannet mer enn syv ganger daglig ikke skyldes et for høyt væskeinntak, kan du ifølge Harket lide av overaktiv blære.

- Dette kjennetegnes ved sterk vannlatingstrang, vanligvis med hyppig vannlating, som vil si at du tisser mer enn åtte til ti ganger om dagen, noe som er ganske mye.

Som KK.no tidligere har skrevet vil en normal urinblære fylles med urin uten at vi merker noe særlig i begynnelsen. Først når blærefyllingen kommer til et visst nivå, begynner vi å kjenne trangen til å gå på do.

Hos personer med overaktiv blære fungerer ikke denne blærekontrollen som den skal - blæren er overaktiv og trekker seg sammen uten at en får de normale varslene.

- Dersom du lider av dette kan du «trene» det bort ved å begynne å gå på do til faste tider. Er det skikkelig stressende for deg, finnes det også medisiner som demper den overaktive blæren, forteller Harket.

AVFØRING: Det mye som kan påvirke hvor mange ganger du tømmer deg i uken. Blant annet kan kostholdet ditt ha mye å si. Foto: All Over Press
AVFØRING: Det mye som kan påvirke hvor mange ganger du tømmer deg i uken. Blant annet kan kostholdet ditt ha mye å si. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om avføring

LES OGSÅ: Slik bør du egentlig ta urinprøven

Mer enn tre tømminger

Det er altså normalt å late vannet mellom tre og syv ganger i døgnet, men hvor ofte er det vanlig å gjøre «nummer to»? 

Hvor mange ganger om dagen går du på do? (Avsluttet)

Mette Svendsen, som er medisinsk ernæringsekspert ved Oslo Universitetssykehus, har fortalt til KK.no at det er langt fra like mange ganger som vi tisser.

– Vi vet at ved forstoppelse har man mindre enn tre tømminger uken, noe som vil si at det normale er flere ganger enn dette. Akkurat hvor mange ganger som er normalt uten forstoppelse er individuelt.

Det er flere faktorer som spiller en rolle for hvor ofte vi tømmer oss ukentlig. En av disse er ifølge Svendsen kostholdet vårt.

Et fiberrikt kosthold er bra for fordøyelsen fordi fiber gir volum i magen. Dette kan være fiber fra grønnsaker, linser og forskjellige fullkornsprodukter.

– Fett i maten, som for eksempel olje, kan også ha noe å si for fordøyelsen fordi dette forbedrer tarmbevegelsen, men den eksakte mekanismen for dette vet vi ikke, forklarer hun.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer