Klamydia

Så rask kan du bli smittet av klamydia

– Det kan bare ta noen sekunder, forteller gynekologen.

SMITTER RASKERE ENN DU TROR: Ifølge Johannes Thorvaldsen, svarlege i Lommelegen.no og ekspert på seksuelt overførbare sykdommer, smitter klamydia bare ved kontakt mellom kjønnsorganene - og det kan faktiask bare ta sekunder før du er smittet.  Foto: Thinkstock.com
SMITTER RASKERE ENN DU TROR: Ifølge Johannes Thorvaldsen, svarlege i Lommelegen.no og ekspert på seksuelt overførbare sykdommer, smitter klamydia bare ved kontakt mellom kjønnsorganene - og det kan faktiask bare ta sekunder før du er smittet. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vet du egentlig hvor ofte du bør dra til gynekologen?

Ifølge Peer Høvik, gynekolog og ekspert på Lommelegen.no, bør alle kvinner som har fylt 25 år få sjekket seg hvert tredje år, selv om du føler deg helt «frisk» nedentil.

I tillegg til at det er viktig med regelmessige celleprøver, finnes det mange ulike kjønnsykdommer du kan pådra deg, og en god del av dem gir ikke symptomer i det hele tatt.

Det er imidlertid ikke den eneste grunnen. Ifølge ekspertene er det ikke slik at alle kjønnsykdommer overføres som følge av penetrering ved samleie.

For eksempel kan klamydia smitte som følge av kontakt mellom kjønnsorganene.

LES OGSÅ: Cirka en av fire 30-åringer har herpes

Du kan smittes på få sekunder

– Ettersom klamydia smitter gjennom væske, vil det også kunne smitte ved kontakt mellom kjønnsorganene, forteller Johannes Thorvaldsen, svarlege i Lommelegen.no og ekspert på seksuelt overførbare sykdommer.

– Det kan faktisk bare ta noen sekunder, sier han videre.

Dette skyldes altså at bakteriene smittes via væske. Det kan være via væske fra kvinnen og inn i urinrøret til mannen, eller via «forsatsen»– den blanke væsken som kommer ut av penishodet når en mann blir opphisset – og over til kvinnen, før selve samleiet skjer.

– Dette gjelder også ved oralsex. Hvis en mann ejakulerer i munnen til en kvinne kan det skape en infeksjon i halsen til kvinnen, som deretter kan smitte andre – eventuelt partneren på nytt, sier Thorvaldsen.

Denne infeksjonen gir ingen symptomer og er derfor vanskelig å oppdage.

LES OGSÅ: Må du ofte tisse om natten?

Antall personer som blir smittet øker

Klamydia er en av de mest utbredte seksuelt overførbare sykdommene i Norge i dag, og rundt 20.000 personer fikk vite at de var smittet med sykdommen i fjor.

Sykdommen er mest vanlig blant personer mellom 19 og 25 år, og ifølge Thorvaldsen øker antallet med noen tusen hvert år.

– Aller helst skulle mannen trekke på seg et kondom i soveromsdøren, men det skjer aldri, forteller han.

LES OGSÅ: Ikke vær redd for dosetet

Sjekk deg oftere

Ettersom veldig mange ikke er klar over smitterisikoen, og i tillegg ikke bruker kondom før selve samleiet, fører det til at langt flere blir smittet. I tillegg skaper det en del problemer når det gjelder behandlingen av klamydia.

– Det er mange som kommer inn til behandling, men som raskt blir smittet igjen etterpå, fordi de har hatt annen seksuell kontakt i løpet av kuren på antibiotika, forteller Thorvaldsen.

Siden han er i tvil på om flere vil bruke kondom før selve samleiet, anbefaler han heller at du alltid sjekker deg før du går inn i en nytt seksuelt forhold.

LES OGSÅ: Cirka en av fire 30-åringer har herpes

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer