Vaske Jeans

Så sjelden bør du vaske jeansen

Gode råd som får buksene dine rene uten at du ødelegger dem.

JEANS: Du bør ikke vaske jeans for ofte da hyppig maskinvask gjør at de mister formen og fargen.  Foto: sunasuna3rd - Fotolia
JEANS: Du bør ikke vaske jeans for ofte da hyppig maskinvask gjør at de mister formen og fargen. Foto: sunasuna3rd - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når du har kjøpt deg et par nye jeans, er som regel den friske denimfargen og den perfekte passformen noe av det man setter aller mest pris på.

Da er det kjedelig hvis jeansen blir behandlet feil, og mister sin fasong, elastisitet og farge etter et par måneders bruk. Heldigvis kan du veldig enkelt forlenge jeansens levetid – alt som skal til er et par gode vaskeråd!

LES OGSÅ: Slik vasker du dunjakken din

Ikke vask jeansene dine for ofte

Selv om det frister å kaste den i vaskemaskinen etter et par ukers bruk, bør du prøve å holde deg litt lengre.

Hyppig maskinvask har nemlig en lei tendens til å slite på jeansens fasong og farge.

- Hvis du bruker samme bukse hver eneste dag, er det klart at du kanskje bør vaske dem én gang i uken. Men i utgangspunktet skal man vaske dem så sjelden som mulig - vent til de er ordentlig skitne, sier Martin Gustavsson, som er Product Manager for Never Denim hos Bik Bok, til KK.no.

Har du vært på fest der folk har røyket tett eller spist på et gatekjøkken, og det har satt seg lukt i buksen, holder det at du henger dem ut til lufting en stund – da vil lukten forsvinne av seg selv.

Av og til holder det også å gå over de verste flekkene for hånd. Bruk en mild såpe på  en varm fuktig klut og gni bort skitten.

VOND LUKT: Dersom jeansen lukter vondt etter helgens fest kan du henge den ut i noen timer.  Foto: hayo - Fotolia
VOND LUKT: Dersom jeansen lukter vondt etter helgens fest kan du henge den ut i noen timer. Foto: hayo - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Hvor ofte bytter du sengetøy?

Følg vaskeanvisningen nøye 

Når jeansen først er skikkelig skitne og trenger en omgang i vaskemaskinen, er det svært viktig å følge vaskeanvisningen nøye - den kan nemlig variere veldig fra bukse til bukse.

Noen jeans må vaskes separat tre ganger før de slipper inn i vaskemaskinen sammen med de andre, mens andre tåler kun å vaskes på 30 grader eller håndvaskes.

I tillegg til å følge vaskeanvisningen, er det også viktig at du ikke vasker jeansen med tøymykner eller tørker dem i tørketrommelen. Det er det samme som å ødelegge dem.

Hvis jeansen er i stretch vil enzymene i tøymykneren løse opp stretchfibrene. Det samme skjer i tørketrommelen - passformen forsvinner og stoffet blir betydelig slappere.

SALT: Bland salt i vaskepulveret når du skal sette på maskinen. Saltet gjør nemlig at fargen binder seg til fibrene i jeansen.
SALT: Bland salt i vaskepulveret når du skal sette på maskinen. Saltet gjør nemlig at fargen binder seg til fibrene i jeansen. Vis mer

LES OGSÅ: Slik blir undertøyet skikkelig rent

Eddik og salt bevarer denimfargen

I tillegg til å unngå å miste passformen, er det også viktig å bevare den blå og fine fargen på jeansene dine så lenge som mulig.

Et lurt triks du kan prøve er å tilsette en teskje bordsalt i maskinen. Saltet gjør nemlig at fargen binder seg til fibrene i jeansen.

Et annet godt tips som KK.no tidligere har omtalt, er å legge buksen i en blanding av vann og eddik med innsiden ut over natten.

Sett vaskemaskinen på kaldvask og tilsett en kopp med eddik. Vent til den fylles opp med vann før du stopper programmet. La jeansen ligge i bløt natten over. Sett på maskinen igjen om morgenen og la programmet kjøre seg ferdig.

Du kan eventuelt legge jeansen i en balje med vann- og eddikblandingen, før du vasker den som vanlig.

Andre viktige vaskeråd for jeans og denim:

  • Bruk vaskemiddel beregnet til mørke klær
  • Ikke heng jeans til tørk i sola
  • Vreng jeans før du vasker dem
  • Pass på vasketemperaturen – det er nemlig ikke slik at lav temperatur alltid er det beste for fargen, da enkelte fargestoffer blir fiksert ved høyere temperaturer
  • Bruk eddiktrikset hvis du ønsker å bevare fargen
  • Har favorittbuksen falmet i farge, så kan du prøve å farge den om igjen. Dette funker imidlertid best med svarte bukser. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer