Stress

Så skadelig er stress i lengden

Kan du dø av det?

STRESS: Dersom du går rundt og er stresset over lengre tid kan dette til slutt være dødelig da stress er forbundet med hjerteinfarkt.  Foto: Antonioguillem - Fotolia
STRESS: Dersom du går rundt og er stresset over lengre tid kan dette til slutt være dødelig da stress er forbundet med hjerteinfarkt. Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Er hverdagen din preget av mye stress og mas?

Da er du sikkert interessert i å vite hva som egentlig skjer i kroppen når du er stresset, og hvilke konsekvenser det kan få for deg dersom du sliter med høyt stressnivå over lengre tid. Det er i alle fall vi!

En video laget av folkene bak YouTube-serien «AsapSCIENCE» har gitt oss svaret på nettopp dette.

LES OGSÅ: Slik trener du deg stressfri

Stress gjør oss mer utsatt for sykdom

I videoen forklarer de hvordan stress er en fysisk reaksjon som oppstår når vi føler oss truet.

LANGVARIG STRESS: Er verst for kroppen - det kan faktisk føre til alvorlig sykdom, som hjerteproblemer.  Foto: NTB Scanpix
LANGVARIG STRESS: Er verst for kroppen - det kan faktisk føre til alvorlig sykdom, som hjerteproblemer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er hormonet kortisol som spiller hovedrollen når vi er stresset. Dette omdirigerer energien din dit du trenger den når en fare truer, slik at du er klar for å enten flykte avgårde eller slåss.

Problemet er at stresset det moderne mennesket utsettes for ikke kommer når vi blir utsatt for fare, det kommer når vi har mye å gjøre og er under tidspress - vi føler at vi ikke strekker til eller lever opp til forventningene.

Det er altså ingen kort periode kortisolet oversvømmer kroppen. Det kan være over timer, dager, uker og måneder, noe som er uheldig da kortisol svekker immunforsvaret og aktiviteten til de hvite blodcellene, og dermed er vi mer utsatt for sykdom.

I tillegg kan langvarig stress øke risikoen for hjerteinfarkt, og er faktisk like skadelig som å røyke. Stress gjør også at vi eldes raskere.

Det er med andre ord en klar sammenheng mellom langvarig stress og dødelighet.

Under kan du se videoen som forklarer detaljert hvordan stress påvirker oss:


LES OGSÅ: Lider du av «flink pike»-syndromet?

Tips til hvordan du kan stresse ned

Ønsker du å redusere stressnivået ditt? Tidligere har Christine Otterstad, som er utdannet mental trener og KKs faste livsstilscoach, delt sine seks beste tips til hvordan du kan redusere stress i hverdagen.

Her er de:

1.  Kjenn etter hva kroppen din prøver å fortelle deg. Svetter du, er du stiv i nakken eller har du kanskje en uro i kroppen? Identifiser hvor stresset sitter i kroppen, slik at du kan gjøre konkrete tiltak.

2. Kan du tenke annerledes? Ofte føler vi oss stresset bare vi tenker på stress. Stress er et negativt ladet ord som ofte utløser negative følelser i kroppen. «Omdøp» hele stresset. Hva med å tenke at du er ressurssterk eller får mye gjort? Tilnærmingen til selve stressopplevelsen er viktig. Du velger selv hvordan du vil oppleve verden – også stress.

3. Snakk rolig og behagelig til deg selv. Ofte snakker vi fort og hektisk når vi er stresset. Gjør det motsatte. Ro ned deg selv med stemmen din.

PUSTEØVELSER: Dersom du ofte er stresset kan det å gjøre pusteøvelser være en god idé.  Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia
PUSTEØVELSER: Dersom du ofte er stresset kan det å gjøre pusteøvelser være en god idé. Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia Vis mer

4. Pust er undervurdert! Pust dypt inn mens du teller til tre, og ut mens du gjør det samme. Rolig pust vil også roe ned kroppen.

5. Snakk med noen.  Å si ting høyt har overraskende stor effekt. Fortell til en god venn hvordan du har det. Sett ord på det, da vil du sannsynligvis få andre perspektiver på stresset ditt.

6. Lag to do-lister. Lag deg en liste over hva du MÅ gjøre og hva du strengt tatt kan kutte. Ofte oppdager vi at det er svært få ting vi MÅ her i livet. Listen vil også rydde opp i hodet ditt og gi deg litt mer struktur. Et ryddig hode er et roligere hode.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer