Frokost

Så stor bør frokosten din være

- Viktig at du spiser nok om morgenen, sier eksperten.

FROKOST: Vet du om du spiser nok til frokost? I denne saken kan du se hvor mange prosent av det daglige energibehovet ditt frokosten bør utgjøre.  Foto: marrakeshh - Fotolia
FROKOST: Vet du om du spiser nok til frokost? I denne saken kan du se hvor mange prosent av det daglige energibehovet ditt frokosten bør utgjøre. Foto: marrakeshh - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som alltid spiser frokost? Det er kjempebra, men vet du egentlig hvor mye du må spise for at kroppen din får den energien den trenger for å fungere optimalt?


Hvis svaret er «nei» anbefaler vi deg å lese videre!

LES OGSÅ: Hva bør du velge til frokost?

20 prosent av energibehovet

Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig kosthold og ernæring i Grete Roede AS, forteller det er svært viktig å starte dagen med en god og næringsrik frokost.

- Myndighetene anbefaler at frokosten bør utgjøre cirka 20 til 25 prosent av det daglige energibehovet ditt. Hos oss utgjør frokosten litt mindre enn dette, da man er i energiunderskudd når man går på Roede-kurs, sier hun.

Hvorfor er det viktig å spise nok til frokost?

- Det å spise en god frokost reduserer risikoen for å overspise under andre måltider senere på dagen, samtidig som det hjelper deg å styre unna unødvendig småspising mellom måltidene.

- I tillegg bidrar en god frokost til et stabilt blodsukker, og du får en tydelig sult- og metthetsfølelse utover dagen.

- Hos oss sier vi at en god frokost er det samme som å gi deg selv en god start på dagen, da det er viktig med påfyll av energi til både hode og kropp etter nattens faste, sier hun.

SPIS FROKOST: Det å spise nok til frokost er viktig slik at kroppen og hjernen får påfyll av energi etter nattens faste. Foto: disq - Fotolia
SPIS FROKOST: Det å spise nok til frokost er viktig slik at kroppen og hjernen får påfyll av energi etter nattens faste. Foto: disq - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Trenger du egentlig å drikke melk? 

«Frokostvett på nett»

Dersom du er usikker på hvor mange prosent av ditt daglige energibehov frokosten din tilsvarer, kan du ta en titt på Opplysningskontoret for Meieriprodukter sin frokostkalkulator, kalt «Frokostvett på nett».

Ved å skrive inn hva du spiser til frokost (her kan du legge inn alt fra frokostblandinger til brødskiver, pålegg, sukker, kaffe, te, juice, bakevarer og lignende), regner kalkulatoren ut nøyaktig næringsverdi for måltidet, og hvor mye av anbefalt dagsdose du får i deg av ulike næringsstoffer - som karbohydrater, fett, proteiner, kalsium og vitaminer.

Kalkulatoren opplyser deg også om du får for lite, for mye eller akkurat passe mengde av næringsstoffer gjennom frokosten. På denne måten kan kalkulatoren være et glimrende verktøy både for de som er generelt opptatt av helse og kosthold, og de som vil ned i vekt.

Sjekk frokosten din HER! 

HJEMMELAGET: Trenger du litt inspirasjon? Hva med å lage din egen sunne musli?  Foto: Viktorija - Fotolia
HJEMMELAGET: Trenger du litt inspirasjon? Hva med å lage din egen sunne musli? Foto: Viktorija - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Frokosten bloggerne sverger til  

Sunn og god frokost

Som du sikkert vet kan det enkelte dager være ekstra vanskelig å finne på noe godt og fristende å spise til frokost. Derfor har vi spurt Steenbuch Lied om hun har oppskriften på en god og fullverdig frokost.

- Jeg anbefaler deg å lage din egen frokostblanding – uten sukker, men med masse næringsrike frø, kjerner og nøtter, som holder deg mett helt fram til lunsj.

Slik kan du lage din egen müsli:

2 1/2 dl havregryn
2 dl 4-korn
3 ss kruskakli
1 dl solsikkefrø
1 dl hasselnøtter
1 dl rosiner

Slik gjør du: Grovhakk nøttene. Ha havregryn, 4-korn, kruskakli, solsikkefrø og hakkede nøtter i en langpanne. Rist blandingen i ovnen på 180 grader i cirka 10 minutter. Rør om en gang i blant. Tilsett rosiner til slutt. Server med melk eller yoghurt naturell. Spis gjerne frokostblandingen sammen med oppskåret frisk frukt eller annen form for søtning.

- Denne inneholder 167 kcal per porsjon (40 gram). Med litt rosiner (1 ss = 27 kcal), melk (1,5 dl ekstra lett melk = 57 kcal) og frisk frukt (en halv banan i skiver og et kvart eple i biter = 62 kcal), samt et glass appelsinjuice (65 kcal), blir det en bra frokost, som til sammen gir cirka 380 kalorier.

- Det utgjør omtrent 20 prosent av energien til en kvinne som har et energibehov på 2000 kcal per dag, sier eksperten.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer