Fra 1997 til 2004 sank omsetningen av sukkerholdig brus fra 93 liter per innbygger per år, til 79 liter. Likevel bruker vi tre ganger så mye penger på brus og godteri som på fisk. Sukkerinntaket bør ikke overstige ti prosent av det totale kaloriinntaket i løpet av en dag.
– Litt sukker er helt greit, men for mye sukker er uheldig med tanke på vekten og triglyserider, som er et fettstoff i blodet. I tillegg er det skadelig for tannhelsen, og det gir blodsukkersvingninger, forklarer ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Dinkost.no. Sukker gir masse tomme kalorier, og sukkeret du får gjennom drikke, kommer i tillegg til det du får i deg gjennom maten.
– En halv liter brus inneholder rundt 55 gram sukker, eller 220 kalorier. For mange kvinner er 220 kalorier mer enn ti prosent av det daglige kaloriinntaket på rundt 2000 kalorier, så det lønner seg å passe på brusdrikkingen, forklarer Arsky.
Visste du at light-begrepet er lovregulert og innebærer at produktet skal ha minst 30 prosent mindre energi sammenlignet med originalproduktet?
De aller fleste light-drikker har null kalorier. Unntaket er light-brus laget på juice, slik som Solo lett og Mozell light.