Magetrøbbel

Så varm bør middagen din være

Unngå bakteriefellene, ubehagelig matforgiftning og magebesvær.

VARM: Varme måltider skal ifølge Mattilsynet serveres rykende varme (cirka 60 grader) for å unngå bakterier. Foto: Thinkstock
VARM: Varme måltider skal ifølge Mattilsynet serveres rykende varme (cirka 60 grader) for å unngå bakterier. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det å bli syk er noe skikkelig dritt, og det å få matforgiftning er kanskje noe av det mer ubehagelige du kan oppleve når det gjelder bakterier og mat. Å unngå irriterende magebesvær er imidlertid ikke så vanskelig, og noe så enkelt som ordentlig hygiene på kjøkkenetkan faktisk ha utrolig mye å si. Bakterier stortrives og formerer seg hurtig i temperaturer fra åtte til 60 grader, og ett tips for å unngå matforgiftning er faktisk å varme opp maten din godt nok. LES OGSÅ: Pakkesalat kan være giftig

Varm mat bør kjøles ned raskt

Ifølge Mattilsynet skal nemlig varm mat aller helst være rykende varm (cirka 60 grader) når den serveres (og spises). Lunken mat er et yndet tilholdssted for bakterier, og det er som regel disse bakteriene som kan føre til ubehaget i mageregionen står det på Matportalen.no (ekstern lenke). Et godt tips dersom det er en stund til du skal spise, er derfor å kjøle maten raskt ned for så å varme den opp igjen. Du kan for eksempel sette kasserollen i kaldt vann og røre om. Dersom du deler opp maten i mindre porsjoner, går også nedkjølingen raskere. LES OGSÅ: Går du i bakteriefella?

Gjennomstek kjøttdeig

Det er først når maten når mellom 70 og 80 grader at bakteriene drepes. Dette er blant annet grunnen til at Mattilsynet anbefaler oss å gjennomsteke fjørfe – og oppmalt kjøtt, samt bearbeidet kjøtt (som hamburgere og pølser). Dersom du skal steke hele kjøttstykker (biff, koteletter etc.), holder det imidlertid å steke overflatene godt – for det er hovedsakelig der bakteriene oppholder seg. Visste du forresten at når du bruker mikrobølgeovn til å lage mat, så bør du røre om og la retten stå noen minutter, slik at varmen fordeler seg jevnt?LES OGSÅ: Syv «skitne» matvarer

Ikke sett det rett i kjøleskapet

Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør dampes av før den settes inn i kjøleskapet. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil nemlig temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier.LES OGSÅ: Når kaster du mat utgått på dato?Silk gjør du det:
 • For å være sikker på at bakterier ikke vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC i løpet av to timer. Dette gjelder særlig sammensatte retter som gryter av for eksempel kjøtt, fisk og melk.
 • Alternativt kan en kasserolle settes i kaldt vann for hurtig nedkjøling.
 • Del gjerne opp maten i mindre porsjoner ved nedkjølingen.
 • Ikke sett på lokk eller pakk inn matvaren under nedkjøling. Dette vil hindre fjerning av overskuddsvarme.
 • For å oppnå god holdbarhet bør kjøleskapet ifølge Mattilsynet holde en temperatur på 4 grader eller lavere.
 • Plasser et termometer inne i skapet og hold nøye kontroll med temperaturen. I kjøleskapet må du i tillegg holde god orden og plassere de mest utsatte varene i den kaldeste delen av skapet, som gjerne er i den nederste delen.
 • Pakk de kalde matvarene inn eller legg dem i en ren boks med lokk, slik at de ikke forurenses, tar smak eller tørker ut.
 • Unngå å sette varme gjenstander inn i skapet.
 • Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no.LES OGSÅ: Ikke gjør dette med middagsrestene

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer