Søvn

Så varmt bør det være på soverommet

Feil temperatur påvirker faktisk søvnkvaliteten din.

BØR LIGGE PÅ MELLOM 18 OG 22 GRADER: Kroppen må nemlig nå en viss temperatur før du svinner hen til drømmeland. Foto: Colourbox.com
BØR LIGGE PÅ MELLOM 18 OG 22 GRADER: Kroppen må nemlig nå en viss temperatur før du svinner hen til drømmeland. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En god natts søvn er viktig av mange grunner. Ikke bare påvirker nattesøvnen din humør, livskvalitet, produktivitet og arbeidsevne, men nyere studier viser også at for lite søvn kan øke risikoen for slag. Føler du deg uthvilt på jobben, har du antagelig fått nok hvile på puta i løpet av natten, og mens noen klarer seg med seks timer, trenger andre ni timer eller mer. Det er nemlig kvaliteten på søvnen din som er det viktigste, og som KK.no har skrevet tidligere vil temperaturen på soverommet i stor grad påvirke den.LES OGSÅ: Spis dette - sov bedre

Saboterer du nattesøvnen din?

For at du skal få noen kvalitetstimer på puta er det viktig å legge til rette for god søvn, og en av tingene som kan spille inn på nattesøvnen din er temperaturen på soverommet.Hvis du er blant dem som foretrekker det glohett eller iskaldt, kan det nemlig ødelegge søvnen din. For at du lettere skal svinne hen til drømmeland må nemlig kroppen nå en bestemt temperatur, og den mest idelle temperaturen for å hjelpe kroppen på vei er mellom 18 og 22 grader.LES OGSÅ: Sover du drålig mer enn fire netter i uken?

Slik får du riktig temperatur

Det kan imidlertid være lettere sagt enn gjort å oppnå den perfekte temperatur hvis du har en gammel leilighet som trekker, og en varmeovn som har to nivåer å velge mellom; max og min.For at du skal få et soverom som har frisk luft og riktig temperatur, kan du prøve noen av disse tipsene:
 • Behold radiatoren på, men la vinduet stå på gløtt og sett på en liten vifte. Nei, du skal egentlig ikke fyre til kråka, men dette kan bidra til å sirkulere luften bedre, slik at temperaturen blir mer behagelig.
 • Hvis du har et hus som i utgangspunktet er kaldt, bør du gå til innkjøp av en sikker radiator som kan stå på mens du sover. Eventuelt får du også kjøpt elektriske varmetepper som kan varme opp sengen før du legger deg.
 • Sørg for at temperaturen på soverommet ikke faller under 18 grader. Hvis partneren din gjerne vil ha det kaldt, ta på deg noen gode sokker og en t-skjorte så du ikke fryser.
 • LES OGSÅ: Derfor bør du ta en middagslur

  Er du fortsatt ikke uthvilt? Prøv dette!

  Hvis du fortsatt er blant dem som blir liggende i flere timer uten et velønsket besøk av John Blund, er det også andre ting du kan benytte deg av for å gjøre søvnkvaliteten bedre. 1. Sett deg en spesiell leggetidI en travel hverdag hender det ofte at de aller siste oppgavene blir gjort de siste timene før leggetid. Hvis du setter av en fast leggetid, skaper du en rytme for kroppen din - som faktisk kan forlenge livet ditt. Gjør et forsøk på å finne en fast tid hvor du finner sengen, og la de siste oppgavene ligge til dagen etter. 2. Legg «To Do listen» bak deg for kveldenHvis du ikke får sove, er det fort gjort at du blir liggende å tenke på alt du skulle ha gjort.Da kan det være lurt å skrive ned alt du skulle gjort på en liste og la den ligge til dagen etter. Gjør dette før du lukker øynene slik at tankene ikke er på høygir. Da slapper nemlig du lettere av også.3. Skru av TVenSelv om svært mange har TV på senga, er det faktisk ikke bra å se på TV rett før du sovner. Det kan kanskje føles avslappende, men den anerkjente søvnspesialisten Matthew Edlund, har tidligere beskrevet TV-tittingen som passiv hvile. Altså at kroppen er rolig, men hjernen er i høygir. Derfor er det beste å legge bort molbilen, iPaden og boken og skru av TVen litt før du legger deg for kvelden, slik at både hjernen og kroppen kan komme i sovemodus.LES OGSÅ: Dette er en større byrde enn kreft

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer