Parforhold

Så viktig er alenetid for forholdet

En forutsetning for å fungere bra sammen som kjærester, mener ekspertene.

KJÆRESTETID: Å ha litt tid for seg selv og sammen med egne venner er også svært viktig. Både for parforholdet, venneforholdene og for deg selv. Foto: REX/Mood Board/All Over Press
KJÆRESTETID: Å ha litt tid for seg selv og sammen med egne venner er også svært viktig. Både for parforholdet, venneforholdene og for deg selv. Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har på et eller annet tidspunkt i livet opplevd å være så stupforelsket at vi ikke vil være et sekund borte fra kjæresten.

Når forelskelsen er helt ny, verden er rosa, og sommerfugler kiler i magen er det ingenting som kan måle seg med din kjære. Og for de fleste går ting over til «normalen» etter en viss periode.

Men ikke for alle.

Ja, vi kjenner alle en sånn venninne. En som bare har forsvunnet helt fra venninnegjengen, og aldri har tid til å finne på noe gøy sammen lenger. Og selv om det kan være både trist og irriterende for etterlatte venner, så kan det vel umulig være særlig sunt for forholdet heller.

Eller?

LES OGSÅ: Når du forelsker deg i en venn

EKSPERTEN: Ulla Aasland er pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no. Foto: Ulla Aasland
EKSPERTEN: Ulla Aasland er pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no. Foto: Ulla Aasland Vis mer

Få nye impulser utenfra

– Det kan være viktig med alenetid i et forhold. Det å møte andre inntrykk sammen med venner, utenom partneren, kan bringe med seg nye impulser til forholdet.

- Man må skaffe nye impulser for å ha noe å kommunisere om, i forholdet, sier pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no, Ulla Aasland til KK.no.

Likevel er det viktig å huske på at alle mennesker har individuelle behov. Er man i et forhold, der begge er komfortable med å være ofte sammen, også med andre venner er det ingenting i veien for det.

Har man felles opplevelser som beriker, gir glede og er med på å utvikle individuelle behov, samt parforholdet, er det selvfølgelig bra.

– Om samtalen i et par kun dreier seg om forholdet, barn, hushold og plikter, kan følelsen av å være kjærester, ebbe ut etter hvert. Det å ha et kjæresteforhold hvor man føler seg attraktiv og ivaretatt som partner, kan være enklere om man får impulser utenfra.

LES OGSÅ: Er du konfliktsky overfor venner?

Si fra om dine behov

Er man derimot sammen hele tiden kun for å tilfredsstille den ene parten i forholdet, er ikke dette sunt for noen av partene. Frihet er et stikkord her.

– Det å bringe med seg partner, kun for å hindre at partner føler seg tilsidesatt, hindrer vekst i forholdet. En fellesnevner her er kommunikasjon. Det er viktig å være ærlig. Gi uttrykk for følelsene dine, si ifra om noe ikke føles tilfredsstillende. Dette er veien til endring, sier hun.

For at forholdet skal være et godt forhold å være i, bør du si fra om hva du har behov for. Og det er viktig å være tydelig ovenfor partneren når du kommuniserer dine behov.

SNAKK SAMMEN: Selv om man er et par er det viktig å huske på at man også har individuelle behov, og det kan derfor være lurt å snakke om hva man ønsker. Foto: REX/Mark Hunt/All Over Press
SNAKK SAMMEN: Selv om man er et par er det viktig å huske på at man også har individuelle behov, og det kan derfor være lurt å snakke om hva man ønsker. Foto: REX/Mark Hunt/All Over Press Vis mer

– Gi tilbakemelding på at du trenger tid sammen med vennene dine, om det er dette du har behov for. Har partneren din vanskeligheter med å akseptere dette, og dersom følelser som sinne, mistenksomhet og sjalusi en del av bildet, burde saken jobbes med, forteller hun.

I slike tilfeller mener hun at det kan hjelpe å få inn en nøytral tredjepart, som for eksempel en sexologisk rådgiver, som bidragsyter for å belyse ulike perspektiver i saken. Men også for å komme frem til en felles løsning, som begge kan være komfortabel med.

Venner gir god livskvalitet

Er partneren din på samme bølgelengde som vennene dine, de har mye til felles og kommunikasjonen er tilfredsstillende, kan dette være en styrke for forholdet. Men det er også viktig å tenke på vennene dine, og lytte til hva de føler.

– Om venner gir uttrykk for at de føler at de får lite tid med deg på tomannshånd, kan dette være signaler som bør ivaretas, for å bevare vennskap, sier Aasland.

– Om venner gir uttrykk for at de føler at de får lite tid med deg på tomannshånd, kan dette være signaler som bør ivaretas, for å bevare vennskap, sier Aasland. Foto: REX/Mood Board/All Over Press
– Om venner gir uttrykk for at de føler at de får lite tid med deg på tomannshånd, kan dette være signaler som bør ivaretas, for å bevare vennskap, sier Aasland. Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer

Dette er Kate Elin Søyland helt enig i. Hun er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes og påpeker at de fleste venner før eller siden vil miste tålmodigheten.

– Da blir det enten en konfrontasjon som kan vekke liv i vennskapet, eller så trekker venner seg enda mer bort i skuffelse, og vennskapet visner hen.  Noen ser ikke ut til å våkne før et eventuelt brudd, og registrerer da forundret at vennene ikke er der lenger, sier hun til KK.no.

Gode vennskap er en viktig mental buffer som sikrer deg en bedre livskvalitet – men som alle andre relasjoner er heller ikke venneforhold vedlikeholdsfrie

– Venneforhold trenger å pleies. Venner gir deg rett og slett et sunnere og lykkeligere liv. Det handler altså ikke om enten kjæreste eller venner, men både og!

LES OGSÅ: Disse lyver vi mest til

LATTER: Venner kan berike livet ditt og øke livskvaliteten, og er derfor ikke noe du bør ta for gitt. De kan tross alt miste tålmodigheten dersom du aldri har tid til dem. Foto: REX/Mito Images/All Over Press
LATTER: Venner kan berike livet ditt og øke livskvaliteten, og er derfor ikke noe du bør ta for gitt. De kan tross alt miste tålmodigheten dersom du aldri har tid til dem. Foto: REX/Mito Images/All Over Press Vis mer

Venner er ingen trussel

Når man er nyforelsket er det likevel forståelig at man ønsker å tilbringe mest mulig tid sammen med kjæresten. Det er tross alt fantastisk å finne en kjæreste som du ikke kan få nok av – og da kan venner føles mindre viktige.

– Venner kan ofte være rause i begynnelsen – de forstår og unner deg den rosa kjæresteboblen. Men dersom dette vedvarer over tid bør du ta det som et faresignal. Det finnes ingen kjæreste som kan erstatte gode venner, forteller Søyland.

Noen er mer sosiale enn andre, men alle trenger vi både kjærestetid og egentid med gode venner for å ha et godt liv – og for å være en god kjæreste. Noen kan se på at kjæresten ønsker tid alene med venner som en trussel mot parforholdet, men parterapeuten mener at det faktisk er motsatt.

– En sunn balanse mellom egentid og kjærestetid er en forutsetning for å fungere bra sammen som kjærester.

LØSE KONFLIKTER: I terapirommet er spørsmålet om å ha tid til seg selv og egne venner svært vanlig. Men en nøytral tredjepart kan hjelpe til med å komme frem til en felles løsning, som begge kan være komfortabel med.  Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
LØSE KONFLIKTER: I terapirommet er spørsmålet om å ha tid til seg selv og egne venner svært vanlig. Men en nøytral tredjepart kan hjelpe til med å komme frem til en felles løsning, som begge kan være komfortabel med. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

En vanlig konflikt

Vi mennesker er sosiale vesener som trenger flere gode relasjoner. Søyland mener at våre relasjoner kan gi oss trygghet og ikke minst berike våre liv.  Og dette gjelder altså ikke bare vår kjæreste, samboer eller ektemann, men også venner, familie og kolleger.

– Litt alenetid er ingen trussel for parforholdet, det er en forutsetning. En god prat med en venninne, en liten shoppingrunde med flere venner, en hyttetur – er tilsynelatende små ting som vil kunne løfte din livskvalitet og gjøre kjæresteforholdet et par hakk bedre.

Spørsmålet om å ha tid til seg selv og egne venner er slett ikke en uvanlig konflikt, og dette er noe hun ofte opplever kommer opp som et tema i terapirommet.

– Det er ikke unaturlig. Jeg ser ofte at to personer kan ha ulikt behov for alenetid. Dette er viktig å prate om og finne en god løsning på slik at du unngår at det blir et vanskelig tema.

 – Noen har også en ide om at jo mer de er sammen jo sterkere er kjærligheten, dermed blir venner og alenetid en direkte trussel mot parforholdets eksistens og trygghet. Faktisk kan mye tid sammen med kjæresten være like usunt for deg som motsatt – for lite kjærestetid.

Så dersom din kjære argumenterer med at han er så glad i deg, og at han ikke liker dine venner og du svarer med å droppe kvalitetstid med venner for husfredens skyld – da bør det ringe en varselklokke.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer