Sædkvalitet

Sædkvaliteten synker hos menn

Det står langt dårligere til med menns edlere deler, enn for noen tiår siden.

TESTOSTERON: Forskere skal nå finne ut hvorfor det står dårligere til med menns sædkvalitet og testosteronnivå. Foto: peshkova - Fotolia
TESTOSTERON: Forskere skal nå finne ut hvorfor det står dårligere til med menns sædkvalitet og testosteronnivå. Foto: peshkova - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste tiårene har det skjedd noe med menns sædkvalitet og testosteronnivå.

Undersøkelser gjort blant unge danske menn, viser at kvaliteten på sæden er langt dårligere enn på 1980-tallet, nivået av testosteron er også lavere.

Nå jobbes det på spreng for å finne ut hvorfor.

LES OGSÅ: 1 av 7 er ufrivillig barnløse

Overvekt og hormonpåvirkning

I København etableres det derfor nå et internasjonalt senter, som blant annet skal forske og forsøke å finne ut mer om hvorfor menn rett og slett er blitt mindre maskuline.

Senteret er et samarbeid mellom universitetet i København, Rikshospitalet i København og en rekke internasjonale eksperter på området, ifølge danske Rikshospitalet.

Det er imidlertid ikke slik at forskerne famler fullstendig i blinde.

Blant annet mistenkes det at svekkingen av maskuliniteten, henger sammen med at stadig flere er overvektige.

Men, i likhet med årsakene til at jenter kommer stadig tidligere i puberteten, så mistenker man også at den dårlige sædkvaliteten skyldes hormonpåvirkning.

LES OGSÅ: Kan du påvirke om det blir gutt eller jente?

DÅRLIGERE SÆDKVALITET: Det kan få alvorlige konsekvenser, og det er derfor viktig å finne ut mer om hvorfor menns sædkvalitet er blitt dårligere.  Foto: All Over Press
DÅRLIGERE SÆDKVALITET: Det kan få alvorlige konsekvenser, og det er derfor viktig å finne ut mer om hvorfor menns sædkvalitet er blitt dårligere. Foto: All Over Press Vis mer

Hormonforstyrrende stoffer

Ifølge Forskning.no mener de danske forskerne at en mulig forklaring på dårligere sædkvalitet og lavere testosteronnivå, er de hormonforstyrrende stoffene vi omgir oss med. 

Under konferansen «Hormonforstyrrende stoffer, status og trender» ved danske Rikshospitalet, informerte forskerne om hormonet ftalater, et stoff som gjør plast mykt.

Produkter som kan inneholde ftalater er for eksempel regntøy, klær med trykk av plast, skinn-imitasjoner og badeleker, ifølge Store norske leksikon.

– De mødrene som er mest eksponert for ftalater, har større risiko for å føde gutter med kortere anogenital avstand, forklarte forskningsleder Anna-Maria Andersson ved Rikshospitalet, ifølge Forskning.no.

Kortere anogenital betyr at avstanden mellom anus og penis er kortere.

Andersson forklarer at det er sammenheng mellom kortere anogenital, at testiklene ikke faller ned i pungen og at sædkvalitet blir dårligere.

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravid

FTALATER: Hormonet gjør plast mykt og finnes blant annet i regntøy. Foto: All Over Press
FTALATER: Hormonet gjør plast mykt og finnes blant annet i regntøy. Foto: All Over Press Vis mer

Assistert befruktning

Ifølge Norsk helseinformatikk blir åtte prosent av alle barn som fødes til ved hjelp av assistert befruktning.

I halvparten av disse tilfellene, er årsaken til infertilitet nedsatt sædkvalitet hos mannen.

En undersøkelse de danske forskerne har gjort, viser at kun 23 prosent av dagens unge menn har optimal sædkvalitet. Det er betydelig mindre enn for noen tiår tilbake, ifølge Forskning.no.

Sæd anses som sunn når det er mer enn 40 millioner sædceller per milliliter. Det er derfor i praksis ikke slik at det kun kreves én sædcelle for å befrukte et egg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer