Kosthold

Saftig sunnhet som smaker supert

Sliter du med å få i deg fem om dagen? Drikk i stedet for å tygge.

Du finner alskens juice-varianter i butikken nå, men vet du hva du kjøper? Foto: Colourbox
Du finner alskens juice-varianter i butikken nå, men vet du hva du kjøper? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Alle elsker det i USA, men juicetrenden har ennå ikke nådd våre breddegrader for fullt. Likevel: fersk, hjemmelaget frukt- og grønnsaksjuice smaker nydelig, og kan hjelpe deg på veien til et sunnere kosthold.

For å lage juice, trenger du en såkalt saftsentrifuge. Det får du hos elektrokjedene fra rundt 700 kroner og oppover, avhengig av merke. Start med en billigvariant, så kan du heller oppgradere hvis du blir virkelig hekta. Pass på at den er lett å demontere og rengjøre.

Fersk, hjemmelaget juice er naturligvis ikke pasteurisert, og bør drikkes innen 1-2 døgn. Aller best smaker den når den er helt fersk.

Slik lager du juice:
Fjern skallet fra frukt og grønnsaker, vask alt som ikke har skall. Kutt alt opp i passende biter (avhengig av materen på saftsentrifugen) og kjør det gjennom maskinen. Kjøttet fra frukten og grønnsakene skilles ut. Du beholder vitaminene og mineralene i juicen, men kostfiberet går tapt. Derfor bør du enten passe på å spise grov mat ved siden av, eller eventuelt blande litt av kjøttet inn i juicen.

- Hvis du ikke siler juicen i stor grad vil du allikevel få i deg bra noe fiber. Frukt og grønnsaker er en god kilde til fiber, derfor vil det være lurt å få i seg fiber gjennom blant annet grove kornprodukter eller velge fullkornpasta, naturris og så videre, sier KKs kostholdsekspert Jeanette Roede i nettmøte med kk.nos lesere.

Blandingsbombe
2 grønne epler
1 stor pære
2 appelsiner
2 stilker stangselleri
2 gulrøtter
2-3 never fersk spinat
3 cm fersk ingefærrot
1/2 agurk

Skrell epler, pære, appelsiner, gulrøtter, ingefærrot og agurk. Fjern kjernehus og stilker. Vask stangselleri og spinat. Kutt opp i passende biter og kjør i juicemaskinen. Gir 4-5 dl juice. Juicen blir litt søt, men får litt ekstra «fres» av sellerien og ikke minst ingefæren. Kutt ut ingefæren hvis du synes det blir for mye.

Søt himmel
2 røde epler
2 gulrøtter
1/2 fersk ananas
2 dl ferske bær

Skrell eplene, gulrøttene og ananasen. Vask bærene. Kutt opp og kjør i juicemaskinen. Gir ca 3 dl juice. Juicen blir veldig, veldig søt - når du lager juice, kommer søtheten i frukt og grønnsaker mye bedre frem. Synes du det blir for søtt, kan du tilsette litt vann, eller blande inn noen mer smaksnøytrale grønnsaker, som for eksempel issalat.

Grønn gigant
3 never fersk spinat
1/2 broccoli
1/2 salathode etter smak
1/2 agurk
3 stilker stangselleri

Vask alt og kutt det i passe biter. Kjør alt sammen i juicemaskinen. Gir rundt 3 dl juice. Denne juicen er ikke søt, men gir deg et skikkelig kick. Fargen er også helt utrolig.


For mye mas med juice? Prøv smoothies i stedet:
 • Smooth start
 • Mango- og banansmoothie
 • Saftig sunnhet som smaker supert
  Saftig sunnhet som smaker supert
  Saftig sunnhet som smaker supert
  Saftig sunnhet som smaker supert
  Saftig sunnhet som smaker supert
  Når vi snakker om oppskrifter.. Ananas skal kunne gi potensen en dytt i riktig retning, så hvorfor ikke lage en syndig drink, for eksempel piña colada?
  Når vi snakker om oppskrifter.. Ananas skal kunne gi potensen en dytt i riktig retning, så hvorfor ikke lage en syndig drink, for eksempel piña colada? Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer