Ifølge Helsedirektoratet spiser vi så mye som 10 gram salt i gjennomsnitt per dag. Dette er dobbelt så mye som er anbefalt.
Skjult salt
Og det er ikke bare bordsaltet som kan gi oss trøbbel. Kanskje har du til og med byttet ut saltet med urter og krydder for å ta grep om saltinntaket?Uansett, så bør du være klar over at du antagelig får i deg en del salt uten at du er klar over det. Det finnes nemlig en rekke «skjulte» saltbomber vi kanskje ikke tenker over i hverdagen.
Én ting er potetgullposen med smak av havsalt, men i likhet med sukker, skjuler det seg ofte uante mengder salt i matvarer du kanskje ikke forventer det fra. Tar du for eksempel frokosten din i betrakting når du vurderer hvor mye salt du får i deg?
LES OGSÅ: Salt kan øke risikoen for diabetes
Ferdigigmat er versting
Visste du at nærmere 60 til 70 prosent av saltinntaket vårt kommer fra bearbeidet mat eller ferdigretter? Det sier Henriette Walaas Lindvig, som er klinisk ernæringsfysiolog og en av ekspertene på kosthold og ernæring på Lommelegen.no.– Hel- og halvfabrikat er de verste varene når det gjelder saltinntaket til nordmenn, samt restaurantmat og take-away. Middagshermetikk, suppeposer, ferdiglagede retter, røkt mat, saltet/syltet/speket/gravet/ferdigstekt/grillet mat er typiske eksempler på saltholdige matvarer, har hun tidligere uttalt til KK.no.
LES OGSÅ: Dette kan ertsatte smør, dressing og dipp
Frokostblanding
Du ville kanskje ikke tro at frokostblandingen din inneholder mye salt – spesielt siden det finnes så mange varianter som smaker søtt.Én porsjon med All Bran inneholder imidlertid opp mot 220 milligram salt per porsjon og havregryn inneholder opp til 246 milligram.
Med andre ord kan altså frokostblandingen være en saltsynder.
LES OGSÅ: Gjør du denne frokosttabben?

Saus og dressing
Det er lett å overdrive når det kommer til sauser og dressinger, men én porsjon med tomatsaus er faktisk ikke mer enn en halv kopp.Og enkelte av de ferdige tomatsausene du får kjøpt på butikken kan inneholde opp mot 600 milligram salt per porsjon. Så se nøye på innholdfortegnelsen, eller lag din egen saus.
LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer fennikel
(Saken fortsetter under bildet)
Vann med bobler og smak
Jo da, vann er absolutt sunt, men noen ganger er det godt med vann som er tilsatt både smak og bobler. Ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen foretrekker flertallet i Norge vann tilsatt kullsyre når de drikker vann fra flaske.Mange velger flaskevann når de er på farten når kranvann ikke er tilgjengelig eller rent: På trening, kjøretur, ferie eller reise med tog, båt og fly. Andre setter pris på det lille ekstra du kan få i flaskevannet: Kullsyre, søtningsmiddel, aroma eller fruktjuice.
Men så er det dette saltet. Naturlig mineralvann kan nemlig også inneholde mye salt.
– Naturlig mineralvann skiller seg fra drikkevann og kildevann ved at det ofte har et høyere innhold av mineraler. Blant annet kan innholdet av natrium være høyt. Et ukritisk inntak hos personer som er avhengig av et lavt saltinnhold, kan derfor være ugunstig for det totale kostholdet, har seksjonsleder Atle Wold i Mattilsynet, uttalt til DinSide.no.
Salt er ofte angitt som natrium, og man bør ikke tilføre kroppen mer enn 2.400 milligram daglig gjennom kostholdet.
Dersom innholdet er oppgitt i natrium (Na), kan du regne ut mengden salt i maten ved å gange mengden natrium med 2,5 (1 gram salt er tilnærmet lik 0,4 gram natrium).
Så salt er kullsyrevannet du drikker:
Farris: 455 mg/l
Ramlösa: 200 mg/l
San Pellegrino (Italia): 43,6 mg/l
Perrier (Frankrike): 9 mg/l
Vittel (Frankrike): 7,3 mg/l
Evian (Frankrike): 5 mg/l
Olden Naturell: 2 mg/l
Bonaqua: 1,6 mg/l
LES OGSÅ: Så mye salt er det i drikken
Kaffedrikker
hvis du allerede velger lettmelk i kaffen og dropper sukkeret, er du godt i gang med å gjøre morgenlatten sunnere.Likevel kan det skjule seg mye salt i kaffen du kjøper med deg fra kaffebaren. Faktisk vil du ofte finne opp mot 200 milligram i en kopp.
Hermetiske grønnsaker
Hermetiske grønnsaker er i utgangspunktet sunt, så sant de er hermetisert rett etter høsting. Men en del av dem inneholder store mengder salt.Selv om innholdet varierer mellom merke og type grønnsak, kan du fortsatt finne mellom 240 til 800 milligram salt. Dette er tilsatt for å øke holdbarheten slik at boksen kan stå lenger i skapet. Se etter de som ikke inneholder så mye salt, eller gå for frosne grønnsaker heller enn hermetikk.
LES OGSÅ: Dette bør du vite om takeaway-pizza

Ketsjup og sennep
Én porsjon med ketsjup til middag tilsvarer omtrent en spiseskje. Det holder kanskje ikke så lenge, men denne lille dæsjen med ketsjup inneholder likevel opp til 167 milligram salt.En lignende mengde sennep inneholder omkring 150 milligram salt, og blander du de to begynner mengdene virkelig å monne.
(Saken fortsetter under bildet.)
Suppe
Selv om suppe er et supert alternativ som en forrett før middag, skal du fortsatt ikke glemme innholdet av salt.Dette gjelder spesielt de suppene som du kjøper på pose, ettersom én porsjon kan inneholde mellom 800 og 1600 milligram salt.
LES OGSÅ: Vask den før du skreller den

Sjekk saltinnholdet
Henriette Walaas Lindvig anbefaler å lage mat fra bunnen av hjemme, slik at du har kontroll på hvor mye salt du får i maten din.– Det beste du kan gjøre for å redusere saltinntaket er å lage mer mat hjemme på kjøkkenet. Ta utgangspunkt i rene råvarer og bruk andre krydder enn salt som smaksforsterkere. Urter, pepper, chili eller hvitløk er fine erstatninger.
Velger du fabrikkert mat bør du se etter natriuminnholdet per 100 gram vare. Dette kan måles på følgende måte: