Samboere

Samboere for første gang?

Slik får dere det til å fungere.

FLYTTE SAMMEN: Planlegger dere å flytte sammen? Ifølge ekspertene kan det være lurt å ta en ordentlig prat før dere tar steget. Foto: contrastwerkstatt - Fotolia
FLYTTE SAMMEN: Planlegger dere å flytte sammen? Ifølge ekspertene kan det være lurt å ta en ordentlig prat før dere tar steget. Foto: contrastwerkstatt - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du og kjæresten din planer om å flytte sammen? Det kan dere trygt gjøre så lenge dere er realistiske og forberedt på hva samboerskapet innebærer. 

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK.no at det å flytte sammen med kjæresten er et stort steg en bør tenke nøye gjennom. 

- Det å bli samboere for første gang er et stort og viktig steg for de fleste. Mange har aldri bodd sammen med andre enn familien, og er dermed ukjent med hvor stor variasjon av rutiner og vaner det er i enhver familie. Vi har en tendens til å tro at det vi kjenner til gjelder for de fleste. 

- Derfor kan det være en god ide å bli ordentlig kjent med hverandre før dere tar steget og flytter sammen. I begynnelsen av et forhold er det vanlig at man både ser og viser de beste sidene av en selv. Det er først når den intense forelskelsen slipper taket at man begynner å se klart, sier hun. 

LES OGSÅ: Ingen forhold er perfekte 

Lurt å snakke ordentlig sammen i forkant 

Hilde Buserud, som er par- og familieterapeut, forteller til KK.no at det kan være lurt å sette seg ned og prate om hvilke tanker dere har rundt det å skulle bli samboere. 

- Jeg råder alle par til å snakke godt og grundig sammen i forkant slik at de er klar over hvor samkjørte de er, samt hvor de har ulikheter. 

- Hvis det er noen områder hvor de er ulike kan de da prate sammen og finne mulige løsninger før de tar steget, sier hun. 

Følgende temaer mener Buserud dere bør ta opp: 

 • Rengjøring
 • Økonomi 
 • Samboerkontrakt
 • Matvaner
 • Sexlyst
 • Sosialitet
 • Familie 
 • Døgnrytme
   
SNAKK SAMMEN: Før dere blir samboere anbefaler eksperten dere å ta en ordentlig prat slik at dere vet at dere er på samme bølgelengde. Foto: Spectral-Design - Fotolia
SNAKK SAMMEN: Før dere blir samboere anbefaler eksperten dere å ta en ordentlig prat slik at dere vet at dere er på samme bølgelengde. Foto: Spectral-Design - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella 

Kjenner hverandre ikke så godt likevel  

På tross av en slik prat, mener Schmidt svært mange par får seg en et par overraskelser når de flytter sammen. 

- Det er nok en god del som går litt nyforelsket og naive inn i sitt første samboerskap med rosenrøde drømmer om hva det vil innebære. Paret kan dermed bli overrasket når enkelte utfordringer dukker opp - dette på tross av at de kanskje har tatt samtalen som Buserud anbefaler. 

- Det er som kjent ofte et sprik mellom hva man kan snakke og drømme om og virkeligheten, sier hun. 

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at man aldri kan bli ordentlig forberedt på hva et samboerskap vil medbringe. 

- Man bør absolutt ta en prat i forkant, men ordentlig forberedt kan man aldri klare å bli; til syvende og sist er det mer realistisk å regne med overraskelser og forberede seg på hvordan en skal takle dem, for eksempel ved å ha best mulig kommunikasjon, enn å unngå dem. 

Han tror mange oppdager etter hvert at de ikke kjenner partneren sin så godt som de trodde, og kanskje heller ikke seg selv. 

- Når en flytter sammen kommer man veldig tett på hverandre, og innser at rot, promping, klesvask og dagligvarer er en del av den nye hverdagen – det er noe helt annet enn å være kjærester som kun ser hverandre i helgene og ferien, sier han. 

IRRITASJONSMOMENTER: Mange oppdager etter en periode at det er flere ting ved partnerens vaner som irriterer dem. Er dere ikke flinke til å kommunisere kan slike plager føre til et brudd. Foto: Photographee.eu - Fotolia
IRRITASJONSMOMENTER: Mange oppdager etter en periode at det er flere ting ved partnerens vaner som irriterer dem. Er dere ikke flinke til å kommunisere kan slike plager føre til et brudd. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er det for vanskelig å gjøre det slutt? 

Kan ende med et brudd

Schmidt forteller at det som ofte skjer når en har flyttet sammen, er at en begynner å irritere seg over de tingene en før syntes var sjarmerende ved partneren. 

- I første fase har vi en tendens til å legge fokus på alt det positive ved personen vi er forelsket i. Vi er rett og slett så positivt innstilt at vi syns det meste er sjarmerende. Når denne fasen gradvis går over klarer vi å se partneren mer nyansert.

- Det er heller ikke uvanlig at det du fant sjarmerende i begynnelse blir det som irriterer deg mest ved han. 

Om slike irritasjonsmomenter begynner å plage dere, mener Kjøs det er viktig at dere kommuniserer godt med hverandre. 

- Om det stadig dukker opp problemer dere i mellom er det viktig at dere kommuniserer godt – særlig at dere klarer å snakke sammen på en slik måte at en hører hva motparten har å si. 

- I praksis betyr dette gjerne å ha styring på temperamentet sitt, og da ikke bare sånn at man ikke blir sint og går i krangel, men også slik at man orker å høre ting man er uenig i og som kan være skuffende og sårende. 

EKSPERTEN: Peder Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Dersom dere ikke ikke klarer å kommunisere godt og lytte til hverandres meninger, mener Kjøs samboerskapet fort kan ta en brå vending.

- Det er veldig mange som ender opp med å gå fra hverandre like etter de har flyttet sammen. Og en god del av de som klarer den første fasen, opplever at de får nye problemer i den andre fasen av samboerskapet når blant annet temaer som barn dukker opp. 

- Personlig synes jeg det er et godt råd å ikke ha det så travelt med disse tingene. Det er lettere å få det til når man er litt mer voksen og kjenner hverandre, og ikke minst seg selv, bedre, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer