Ekteskap

Samboere går oftere fra hverandre

Samboerskap er en mindre egnet familieform, ifølge forsker.

JA, EKTESKAPET STYRKER: Både forholdet mellom far og mor og forholdet mellom far og barn blir sterkere, viser ny norsk undersøkelse. Foto: Colourbox.com
JA, EKTESKAPET STYRKER: Både forholdet mellom far og mor og forholdet mellom far og barn blir sterkere, viser ny norsk undersøkelse. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For bare noen få år siden var samboerskap ytterst sjeldent. Men mye har endret seg siden den gang.

I dag vil hele 9 av 10 unge etablere seg først som samboere. Og over halvparten av alle førstefødte har samboende foreldre.

Samboerskap har imidlertid et stort minustegn ved seg: Risikoen for brudd er dobbelt så høy som for ektefeller.

Les også: Derfor frir han ikke

Vokser opp uten far

Det viser en ny doktorgradsavhandling fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo.

- Til tross for at samboerskap forsterker trenden om at stadig færre barn tilbringer hele oppveksten med far, vet vi særdeles lite om samboere, sier demograf og forsker Anne Reneflot ifølge fhi.no.

Det ønsket Reneflot å gjøre noe med. Hennes funn viser blant annet at:

 • Samboerfedre er mindre villige til å befeste forholdet gjennom å gifte seg og på den måten styrke båndene til barna sine enn sine kvinnelige partnere.
 • Skilsmisse eller tap av foreldre i barndommen minsker sannsynligheten for høyere utdanning og øker sjansen for å få barn tidlig og utenfor samliv.
 • Kvinner påvirkes mest av at foreldrene skiller lag, både i forhold til familiedanning og utdanning.
 • Førskolealder ser ut til å være en ekstra sårbar periode med tanke på utdanning. • Hva mener du?

  Er samboerskap en mindre egnet familieform?  - En mindre egnet familieform

  Funnene antyder dessuten at samboerskap er en mindre egnet familieform enn ekteskapet når det kommer til fedres investeringer i sine barn, ifølge Reneflot.

  - Ekteskapet gir sterkere institusjonell støtte til menns foreldreskap. Gjennom ekteskapet er mannen anerkjent som barnets far og forventes sammen med moren å ta ansvar og å ha omsorg for barnet, forklarer hun til fhi.no.

  - Samboerskap er på sin side ikke like tett assosiert med å få barn, og forholdet mellom far og barn har en svakere formell støtte.

  I tillegg er samlivskvaliteten lavere hos samboere enn gifte.

  - Og menn i lavkvalitets samliv er mer nølende til å investere i barna sine hvis de frykter at de ikke kommer til å bo sammen med dem hele barndommen igjennom, sier Reneflot.

  KK-eksperten svarer: Finnes varig kjærlighet?

  Nei, det er like bra som ekteskap
   
  606 (52%)
  Ja, det er klart
   
  382 (33%)
  Usikker
   
  169 (15%)

  Stemor med god innflytelse

  En vanlig antakelse er at når far får ny partner, så bruker han mindre tid og penger på barna. Dette er imidlertid ikke riktig, ifølge Reneflots funn.

  Faktisk ser det ut til at stemor har en god innflytelse på barna.

  - I kontrast til dette synet, oppdaget jeg at fars gjengifte ikke forsterket de negative følgene av en skilsmisse, men tvert imot faktisk så ut til å ha en gunstig innvirkning på hvorvidt barna tok høyere utdanning og/eller fikk barn tidlig og utenfor samliv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer