Livsstil

«Sannheten»​ om brunosten

Inneholder mye sukker - men må den kuttes for det? Sjekk ekspertenes anbefalinger.

SÅ GODT, MEN ...: Brunost er manges favoritt, men også veldig sukker- og fettrikt.  Foto: KK
SÅ GODT, MEN ...: Brunost er manges favoritt, men også veldig sukker- og fettrikt. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: På denne tiden i fjor raste debatten rundt brunosten, etter at Horten kommune bestemte seg for å forby den norske klassikeren i barnehagen

Det ble nemlig argumentert med at denne osten var så sukker- og fettrik at den var like «ille» som sjokoladepålegg, og dermed ikke bra for barn (eller voksne) å spise for ofte.  

Flere kostholdseksperter uttalte seg i forbindelse med saken, og meningene var delte. 

Likevel er det nå en gang slik at brunost inneholder mye sukker og kalorier. 

100 gram brunost inneholder mellom 380 og 500 kalorier, avhengig av hvilken type du velger. Så når det gjelder kaloriinnhold, ligger faktisk brunosten like under sjokoladepålegg på skalaen.

LES OGSÅ: Her er nordmenns påleggsfavoritter

30-50 prosent av innholdet kan være sukker

Ifølge ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no, inneholder prim, geitost og brunost mellom 37 og 53 prosent sukker, noe som er mye til å være ost. 

Og ettersom sukker kun er tomme kalorier, og ikke tilfører kroppen noen nyttige næringsstoffer, kan det være lurt å være obs på inntaket.  

MYE SUKKER: Brunost inneholder mye sukker, og er derfor et pålegg man bør være litt obs på inntaket av.  Foto: uckyo - Fotolia
MYE SUKKER: Brunost inneholder mye sukker, og er derfor et pålegg man bør være litt obs på inntaket av. Foto: uckyo - Fotolia Vis mer

– Melkesukker gir like mye energi som vanlig sukker. De fleste typer ost innholder lite melkesukker - blant annet hvitost og muggost. Brunost, geitost og prim derimot, inneholder mellom 37-53 prosent sukker, von Krogh tidligere forklart.

– Det er derfor en fin energikilde etter trening, men litt for søtt som pålegg i hverdagen. I tillegg er kalsiuminnholdet i brunost og prim halvparten av det du finner i gulost.

Brunost og gulost er likevel magrere når det gjelder fettinnhold enn blåmuggost og lignende varianter.

- Blåmuggost og hvitmuggost inneholder vanligvis mer fett og kalorier, og mindre kalsium, enn gulost og brunost, selv om det kan variere noe, har von Krogh fortalt. 

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe ost, kjeks og vin

SÅ MYE FETT ER DET I OSTEN:
•  Gulost 27 prosent fett
•  Brunost 27 prosent fett
•  Normanna 28 prosent fett
•  Brie 32 prosent fett
•  Gräddost 37 prosent fett
•  Royal Blue 45 prosent fett

LES OGSÅ: Et av de mest usunne påleggene

Litt brunost er helt greit

Ifølge ekspertene KK.no har snakket med, er konklusjonen at brunost er helt greit å spise en gang i blant, så fremt du holder deg aktiv og har et sunt kosthold ellers. 

- Hvis du spiser et variert og sunt kosthold, er det ikke slik at det ikke er plass til brunost, har Camilla Andersen, ernæringsfysiolog, gründer av Somebody.no og forfatter av boken «Oppskrift på sunne barn» uttalt. 

- En brødskive med brunost sammen med en brødskive med leverpostei eller makrell i tomat, noen jordbær og en gulrot er et flott måltid.

Det er viktig å ikke glemme at brunost har en del bra næringsstoffer i seg også, blant annet  jod - som ikke finnes i så mange andre matvarer.

LETT BETYR MINDRE FETT: Ikke mindre sukker...Med andre ord er det ikke noe stort poeng i å velge den lette brunosten hvis det er sukkerinntaket du ønsker å redusere.  Foto: dusk - Fotolia
LETT BETYR MINDRE FETT: Ikke mindre sukker...Med andre ord er det ikke noe stort poeng i å velge den lette brunosten hvis det er sukkerinntaket du ønsker å redusere. Foto: dusk - Fotolia Vis mer

- Selv om brunost inneholder en del kalorier og mettet fett, så blir det feil å sammenlikne brunost med for eksempel sjokoladepålegg. Brunost inneholder også nødvendige næringsstoffer, sier Andersen. 

LES OGSÅ: Spar flere hundre kcal på pålegget

Bør du velge den lette brunosten?

Nei, dessverre er det ikke mindre sukker i den lette brunosten. 

Som KK.no tidligere har skrevet betyr lett mindre fett, ikke sukker. 

For eksempel inneholder Gudbrandsdalsost 37,6 gram sukker, og den lette varianten 46,3 gram sukker. Fløtemysost inneholder 37,5 gram sukker, og den lettere varianten innholder 46,4. Prim inneholder 50,4 gram sukker, og den lette varianten 53,1 gram.

I tillegg er det greit å huske på at kalsiuminnholdet i brunost og prim halvparten av det du finner i gulost.

– Det er også viktig å merke seg at brunost ikke lenger er tilsatt jern slik som den var tidligere, og er derfor ikke så mye bedre enn gulost. Hvis du trenger tilskudd av jern, bør du derfor heller se etter den som er til barn, som Sprett, har von Krogh tidligere forklart. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer