Vann

Sannheten om flaskevann

Er virkelig flaskevann bedre enn vann fra kranen?

MYTE ELLER SANNHET? Det er ingen tvil om at kranvann er billigere enn flaskevann. Men er det like bra? Foto: Getty Images/iStockphoto
MYTE ELLER SANNHET? Det er ingen tvil om at kranvann er billigere enn flaskevann. Men er det like bra? Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For femten år siden så ingen nordmenn grunn til å kjøpe vann på flaske. Å selge vann i Norge ble sammenlignet med å selge sand i Sahara eller is på Nordpolen.

LES OGSÅ: Vanntrikset som får deg til å drikke mer

Likevel har salget av flaskevann gått så det suser, takket være en markedsføringssuksess uten like. Inntil nå.

De siste årene har omsetningen av flaskevann stupt, og det er vann uten kullsyre som for alvor taper terreng.

Kan det hende at folk omsider har krøpet til kranen?

Verdens vanndag


I så fall er det ikke bare bra for lommeboken – det er også bra for miljøet.

Visste du at dagen i dag, 22. mars, er den internasjonale vanndagen? Merkedagen ble etablert for å rette fokuset mot behovet for rent vann og håndteringen av verdens vannressurser.

Årets hovedtema er «Water and Food Safety» (vann- og matsikkerhet).

For det meste av vannet vi får i oss, det «spiser» vi nemlig. For å produsere et kilogram med kjøtt, trengs det 15 000 liter med vann. Et kilogram hvete krever 1500 liter.

Les mer på den offisielle nettsiden til World Water Day.

Flaskevann: Myte eller sannhet?

Er du en av dem som fortsatt drikker mye flaskevann? Her er 5 påstander som flaskevannprodusentene har støttet opp under, ifølge Marie Claire. Myte eller sannhet?

PÅSTAND 1:

«Flaskevann smaker bedre enn kranvann»

Det reneste vannet – destillert vann hvor alle mineraler og salter er fjernet – er flatt. Det er ingredienser som natrium, magnesium og klorider som gir vannet smak.

Hvis du synes kranvannet smaker rart noen steder, kan det skyldes et høyt kloridinnhold. La i så fall vannet stå i kjøleskapet med løst lokk over natten, og smaken vil forsvinne.

I Norge holder vannet så høy kvalitet at dette ikke er et vanlig problem. Tall fra 2007 viser at 9 av 10 vannverkskunder får tilfredsstillende drikkevann, ifølge Folkehelseinstituttet.

PÅSTAND 2:

«Flaskevann med vitaminer, mineraler eller proteiner er sunnere»

Vitaminer, farge, urter, proteiner og alt det andre som produsentene putter i flaskevannet er bare markedsføringstull. Som regel er det tilsatt så lite at den næringsmessige effekten er lik null.

PÅSTAND 3:

«Du må drikke minst åtte glass vann om dagen»

Det daglige væskeinntaket bør ligge på 27 desiliter (cirka 11 glass) for kvinner og 37 desiliter (cirka 15 glass) for menn, skriver Helsenett.no.

Dette inkluderer imidlertid væske fra både mat og drikke. 80 prosent skal komme fra drikkevarer. De resterende 20 prosentene fra mat.

En studie fra 2002, publisert i fagtidsskriftet American Journal of Physiology, fant at vanlige voksne, som bor i tempererte klimaer og som ikke deltar i anstrengende aktiviteter, ikke trenger så mye vann som åtte glass til dagen.

Forskerne konkluderte med at voksne personer med normal helse kun behøver å drikke når de er tørste.

PÅSTAND 4:

«Flaskevann er best etter en intensiv treningsøkt»

Du har kanskje lagt merke til at maratonløpere drikker sportsdrikker?

Trener du hardt i over en time, trenger nemlig kroppen å erstatte ikke bare vannet, men også natriumet og kaliumet, som er gått tapt – og det er nettopp dette sportsdrikker gjør.

For mindre intensive treningsøkter er vanlig kranvann mer enn godt nok.

LES OGSÅ: De tre viktigste vannreglene

PÅSTAND 5:

«Flaskevann er bra for miljøet»

Flaskene kan resirkuleres - som er miljøvennlig. Men hvis du legger til miljøpresset som utøves ved produksjon, transport, distribuering og markedsføring – ja, da er gjerne ikke flaskevann så bra for naturen likevel.

Bare i USA alene er behovet for plastflasker så stort at det krever like mye olje som 100 000 biler på veiene ett år i strekk.

Det aller mest miljøvennlige og økonomiske er nok derfor å sette et glass under springen – helt selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer