Vann

Sannheten om flaskevann

Er kjøpevann på flaske bedre enn vann fra kranen?

Publisert
Sist oppdatert
For omtrent ti år siden så ingen nordmenn grunn til å kjøpe vann på flaske. Å selge vann i Norge ble sammenlignet med å selge sand i Sahara eller is på Nordpolen. Likevel har salget av flaskevann gått som det suser, takket være en markedsføringssuksess uten like. Inntil nå. Tidligere i år meldte nemlig NTB at vannsalget går nedover for aller første gang. Fra mai i fjor til mai i år kjøpte vi flaskevann for 828 millioner kroner. Det er en nedgang på 6,3 prosent i forhold til samme periode i fjor, ifølge tall fra analysebyrået ACNielsen Norge. Kan det hende at folk omsider har krøpet til kranen? Her er 5 påstander som flaskevannprodusentene har støttet opp under, ifølge Marie Claire. Myte eller sannhet?
 • 6 grunner til å drikke vann akkurat nå
 • Drikk deg sunn
 • Så usunt drikker du
 • Påstand 1:

  «Flaskevann smaker bedre enn kranvann.»

  Det reneste vannet – destillert vann hvor alle mineraler og salter er fjernet – er flatt. Det er ingredienser som natrium, magnesium og klorider som gir vannet smak. Hvis du synes kranvannet smaker rart noen steder, kan det skyldes et høyt kloridinnhold. La i så fall vannet stå i kjøleskapet med løst lokk over natten, og smaken vil forsvinne. I Norge holder imidlertid vannet så høy kvalitet at dette ikke er et vanlig problem. Tall fra 2007 viser at 9 av 10 vannverkskunder får tilfredsstillende drikkevann, ifølge Folkehelseinstituttet.Påstand 2:

  «Flaskevann med vitaminer, mineraler eller proteiner er sunnere enn vanlig vann.»

  Vitaminer, farge, urter, proteiner og alt det andre produsentene putter i flaskevannet er bare markedsføringstull. Som regel er det tilsatt så lite at den næringsmessige effekten er lik null. Påstand 3:

  «Du må drikke minst åtte glass vann om dagen.»

  Det daglige væskeinntaket bør ligge på 27 desiliter (cirka 11 glass) for kvinner og 37 desiliter (cirka 15 glass) for menn, skriver Helsenett.no. Dette inkluderer imidlertid væske fra både mat og drikke. 80 prosent skal komme fra drikkevarer. De resterende 20 prosentene fra mat. En studie fra 2002, publisert i fagtidsskriftet American Journal of Physiology, fant at vanlige voksne, som bor i tempererte klimaer og som ikke deltar i anstrengende aktiviteter, ikke trenger så mye vann som åtte glass til dagen.Forskerne konkluderte med at voksne personer med normal helse kun behøver å drikke når de er tørste. Påstand 4:

  «Flaskevann er best etter en intensiv treningsøkt.»

  Du har kanskje lagt merke til at maratonløpere drikker Gatorade eller andre sportsdrikker? Trener du hardt i over en time, trenger nemlig kroppen å erstatte ikke bare vannet, men også natriumet og kaliumet, som er gått tapt – og det er nettopp dette sportsdrikker gjør.For mindre intensive treningsøkter er vanlig kranvann mer enn godt nok. Påstand 5:

  «Flaskevann er bra for miljøet.»

  Flaskene kan resirkuleres - som er miljøvennlig. Men hvis du legger til miljøpresset som utøves ved produksjon, transport, distribuering og markedsføring – ja, da er gjerne ikke flaskevann så bra for naturen likevel. Bare i USA alene er behovet for plastflasker så stort at det krever like mye olje som 100 000 biler på veiene ett år i strekk. Det aller mest miljøvennlige og økonomiske er nok derfor å sette et glass under springen – helt selv. LES OGSÅ:
 • Saftig sunnhet som smaker supert
 • Drikk deg stressfri
 • Te er topp for huden
 • Vann for alle penga
 • Flytende kalorier
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer