Lettmat

Sannheten om lettmaten

Ikke så sunn som den fremstår.

IKKE GÅ I FELLA: Smoothies er faktisk mer fetende enn brus. Se under for flere ting som gir flere kalorier og fett enn du faktisk tror. Foto: All Over Press
IKKE GÅ I FELLA: Smoothies er faktisk mer fetende enn brus. Se under for flere ting som gir flere kalorier og fett enn du faktisk tror. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi lever i en verden hvor det er mye fokus på å spise sunt. Maten i butikkhylla er ofte stemplet med «mindre fett», «færre kalorier», «lett» eller «light». De inneholder kanskje mindre fett enn det opprinnelige produktet, men de trenger nødvendigvis ikke være magre av den grunn.Det er fort gjort å konkludere med at lettprodukter er sunt. Men gjør du det, lurer du bare deg selv.Enkelte ernæringseksperter hevder også at «light» og «lett» får folk til å spise mer enn hva de ellers ville ha gjort. Lettmat kan dermed føre til at de får i seg flere kalorier sammenlagt.
 • Lettmat er en bløff
 • Ikke så lett likevel

  Lettmajones har for eksempel et høyt fettinnhold, til tross for at det har et lettnavn. Ifølge Matvareguiden.no inneholder 100 gram ekte majones 735 kalorier per 100 gram, mens lettmajonones (50 prosent fett) inneholder 470 kalorier. Men det betyr likevel ikke at lettmajones er magert av den grunn med sine 49,2 gram fett per 100 gram. Når du tar bort fett, mister du også smaken. Derfor prøver produsentene å kompensere for dette ved å øke både sukker- og saltinnholdet.Og hvordan ser du det? Jo, alt du trenger å gjøre er å lese på majonespakken. Lettmajonesen inneholder nemlig flere karbohydrater enn den ektemajonesen. 6,1 gram per 100 gram har den lette, mens den ekte har bare 2,5 gram per 100 gram.
 • Se hvor mange kalorier du egentlig trenger
 • Mindre fett, men mer sukker

  Akkurat det samme kan du se på Philadelphia Original Kremost, som inneholder 24 gram fett per 100 gram. Det er 12,5 gram mer enn den lette utgaven, Philadelphia Light Original Kremost. Likevel inneholder sistnevnte 0,9 gram mer karbohydrater enn den originale. Ifølge DailyMail tilsvarer dette 30 prosent mer sukker. Over halvparten av fettet er riktignok borte, men det er erstattet med sukker.
 • Du blir lurt i butikken
 • Juice er vel sunt?

  Du er helt sikker klar over at cola og brus inneholder mye sukker og kalorier. Men faktisk er både cola og juice ganske like når det gjelder kaloriinhold, selv om juicen er uten tilsatt sukker.Coca Cola inneholder nemlig 42 kalorier per 100 gram, mens for eksempel Tine Sunniva Original Appelsinjuice med fruktkjøtt inneholder 46 kalorier per 100 gram. Colaen har 10,6 gram karbohydrater per 100 gram, mens juicen har 10,4 gram karbohydrater per 100 gram. Nå inneholder riktignok juice mer næringsstoff som vitaminer og kostfiber enn hva cola gjør, men energinivået blir strengt tatt det samme. KK.no har tidligere skrevet at smoothies er mer fetende enn brus. Ikke glem at drikke som er rik på naturlig fruktsukker oppfører seg på samme måte som det hvite sukkeret som er i brus og andre godsaker.
 • Lettprodukter gjør deg feit
 • Lett-chips med nesten like mange kalorier

  Alle monner drar heter det. Men dersom du tror at du blir sunn av å spise potetchips med mindre fett tar du alvorlig feil. Ifølge matvareguiden inneholder nemlig «Potetchips, mindre fett» 458 kalorier per 100 gram, mens ekte potetchips gir 533 kalorier per 100 gram. Ikke akkurat den store forskjellen. Chipsen som har mindre fett har 18 gram fett per 100 gram, mens de ekte sakene gir 31,8 gram fett per 100 gram. Likevel scorer den lette varianten høyest på karbohydrater. Her er det nemlig 63 gram per 100 gram, mens den ekte har 54,7 gram per 100 gram.
 • Advarer gravide mot å drikke lightbrus
 • Viktig med måtehold

  Men når det er sagt, trenger du likevel ikke å ha dårlig samvittighet hver gang du spiser noe usunt. – Jeg mener at det er smart å bare gi litt blaffen innimellom, - bare ikke hver dag, har Ina Garthe, KK´s trening- og kostholdsekspert, uttalt ved en tidligere anledning.Hun mener det er viktig å dersom du hovedsakelig spiser sunt og variert og ikke har noen vektproblemer, bør du kunne tillate deg for eksempel litt sjokolade i blant. Derfor er det faktisk en av de tingene hun selv alltid har i kjøleskapet.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer