RØDVINSEFFEKTEN: I moderate mengder kan det være sunt, men kanskje er helsegevinsten oppskrytt? Foto: All Over Press
RØDVINSEFFEKTEN: I moderate mengder kan det være sunt, men kanskje er helsegevinsten oppskrytt? Foto: All Over Press Vis mer

Rødvin

Sannheten om rødvinens helseeffekter

Ikke sikkert helgekosen er så bra for deg likevel...

De siste årene har vi om og om igjen hørt og lest at rødvin er sunt, men er det mulig at dette er noe vi fester oss ved kun fordi det er det vi ønsker å høre?

En ny studie viser nemlig at rødvin kanskje ikke har noen spesielle helsegevinster likevel.

Så hva er egentlig sant?

LES OGSÅ: Flytende kaloribomber

Antioksidanter

En lang rekke studier har de senere årene hevdet at rødvin, riktignok i moderate mengder, kan beskytte mot kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes, beinskjørhet og overvekt.  

Blant annet har en undersøkelse fra Harvard School of medical health vist at kvinner som drikker 15 til 30 milliliter rødvin om dagen, har 30 prosent lavere risiko for å bli overvektige enn de som ikke drikker rødvin.

På denne siden av Atlanteren har forskere ved Universitetet i Leicester i England, funnet det de mener er bevis for at rødvin kan forebygge kreft, hjertesykdom og diabetes.

Årsaken til helsegevinstene rødvin påstås å ha, er innholdet av antioksidanter.

Rødvin inneholder større mengder resveratrol, og det er dette stoffet man mener gir forskjellige helsegevinster.

LES OGSÅ: Drikker du for mye?

Ikke sunnere av rødvin

Som nevnt, er det imidletid mulig alle våre tidligere antagelser kan være feil. En ny studie publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine tyder nemlig på at rødvin kanskje ikke er så gunstig for helsen likevel.

Forskere ved Johns Hopkins University School of Medicine sammenliknet helsen til 783 personer nord i Italia.

Etter ni år, konkluderte forskerne med at det ikke var noe som beviste at de som fikk målt et høyt nivå av resveratrol i kroppen, var friskere og sunnere enn de som hadde lave nivåer av stoffet.

Enda mer forvirret?

Det er viktig å være klar over at selv om denne studien ikke har funnet bevis for noen helsegevinster, så betyr det ikke automatisk at det ikke finnes noen sammenheng.

Samtidig må vi huske på at selv om en studie viser at personer som drikker rødvin er sunne og friske, så betyr det ikke automatisk at det er rødvinen som har æren for det.

Kanskje har disse personene noe annet til felles, som gjør at de er spesielt sunne?

LES OGSÅ: Dropper mat for å drikke

Two people with wine Foto: All Over Press
Two people with wine Foto: All Over Press Vis mer

Alt med måte

Det er også viktig å være klar over at det skal lite rødvin til før kroppen drar nytte av de eventuelt sunne antioksidantene.

I tillegg er det slik at dersom du drikker mye rødvin, så vil de negative effektene av alkoholen gjøre deg mer vondt enn antioksidantene godt.

For samtidig som antioksidantene i rødvinen kan beskytte mot kreft, så kan alkoholen i rødvinen øke sjansen for å få kreft.

Et glass (1,5 dl) rødvin med 12 prosent alkohol regnes som én alkoholenhet, og en britisk studie viste at kvinner ikke bør drikke mer enn tre enheter i uken, for å være sikre på at alkoholinntaket ikke får negative helseeffekter.

Den gode nyheten er at tre ukentlige enheter er nok til å få med seg de positive gevinstene av antioksidantene i vinen.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: