Smertestillende

Sannheten om smertestillende

Derfor bør du heller velge paracet over ibux.

SMERTELINDRING: Smertestillende er godt å ha liggende til dager med feber og hodepine, og de fleste av oss benytter oss av det. Men hvor trygt er det egentlig? Foto: Laurence Gough - Fotolia
SMERTELINDRING: Smertestillende er godt å ha liggende til dager med feber og hodepine, og de fleste av oss benytter oss av det. Men hvor trygt er det egentlig? Foto: Laurence Gough - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smertestillende som Paracet og Ibux er noe svært mange av oss har liggende i medisinskapet.

Da har vi liksom alltid en redning for hånden når vi skulle våkne opp med hodepine, menssmerter, ryggsmerter, muskelplager, feber, eller en forferdelig fyllesyke. Ja, hva det nå enn skulle være.

Disse lett smertestillende pillene får man jo tross alt kjøpt på matbutikken, så farlig kan det jo ikke være. Eller kan det det?

LES OGSÅ: Bruker du smertestillende riktig?

Studier avslører bivirkninger

Ibuprofen, som de fleste kjenner som Ibux, er kjent for å være hardere mot magen, og er derfor noe mange bør vise forsiktighet med, mens paracetamol lenge har vært det foretrukne valg når man skal behandle milde til moderate smerter, også hos gravide kvinner.

SKALLEBANK: Dundrende hodepine er ikke særlig behagelig, og er en av de vanligste grunnene til at vi tar smertestillende.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
SKALLEBANK: Dundrende hodepine er ikke særlig behagelig, og er en av de vanligste grunnene til at vi tar smertestillende. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Statens Legemiddelverk anbefaler faktisk å bruke paracetamol fremfor ibuprofen, men nyere studier sår nå tvil om hvorvidt paracetamol er så effektivt og trygt som vi tror.

En dansk studie publisert i JAMA Pediatrics i februar i år antydet at barn av kvinner som brukte paracet under svangerskapet hadde en økt risiko for ADHD og andre atferdsproblemer.

Mens en studie utført av en gruppe forskere ved University of Sidney, fant at når det kommer til smerter i korsryggen fungerer paracet på lik linje med en placebopille.

Paracet har også gjennom studier blitt knyttet opp mot potensielt dødelig hjerte- og nyreproblemer, blodkreft, og skumle hudsykdommer, og påstås å være like «ille» som ibuprofen, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Slik kan smertestillende skade deg

Paracetamol fortsatt førstevalget

Det kommer stadig vekk nye studier på området, og her til lands er det Statens Legemiddelverk som har som oppgave å vurdere resultatene av slike studier.

– Dette har blitt vurdert på høyeste nivå, og det har blitt konkludert med at studiene ikke gir nok grunnlag for å endre bruken av paracetamol, sier lege og medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen, til KK.no.

– Alle legemidler har bivirkninger, derfor må man se legemidlene opp mot hverandre. Paracetamol har samlet sett en lav risiko for bivirkninger. Det er for eksempel ikke alle som er klar over at betennelsesdempende som ibuprofen kan føre til akutt nyresvikt hos eldre. Noe jeg har sett med egne øyne i jobben som lege, forteller han.

PARACET: Ibuprofen er kjent for å være hardere mot magen, og er derfor noe mange bør vise forsiktighet med. Mens paracetamol lenge har vært det foretrukne valg når man skal behandle milde til moderate smerter, også hos gravide kvinner. Foto: REX/E. M. Welch/All Over Press
PARACET: Ibuprofen er kjent for å være hardere mot magen, og er derfor noe mange bør vise forsiktighet med. Mens paracetamol lenge har vært det foretrukne valg når man skal behandle milde til moderate smerter, også hos gravide kvinner. Foto: REX/E. M. Welch/All Over Press Vis mer

Paracetamol er fortsatt det smertestillende legemidlet som er ansett som tryggest å bruke, også for gravide kvinner. Men her er det viktig å gjøre avveininger. For smertestillende skal tross alt bare brukes når det er høyst nødvendig.

LES OGSÅ: Syv smerter du ikke bør ignorere

Unngå hyppig forbruk

Holdingen om at paracetamol er det beste valget står altså fortsatt ved lag, men dette er også forutsatt at man bruker det fornuftig. Her handler det om terskelen din for å bruke smertestillende.

– Noen tar nesten aldri smertestillende, på tross av at de har smerter, mens andre tar smertestillende mot alt. Men har du lette, forbigående smerter så er det altså ikke nødvendig, sier Madsen.

– For en pasient med mye smerter er paracetamol derimot grunnleggende. Og dersom man skulle ta bort paracetamolen fra legene har vi ikke mye annet igjen å gi til pasienter med smerter. Da må man over på sterkere og mer vanedannende midler, som er et verre alternativ.

LES OGSÅ: Så mange tar smertestillende hver dag

BRUK FORNUFT: Det er trygt å ta smertestillende så lenge man ikke tar for mye, eller for ofte. Det er også en god regel å unngå å blande ulike legemidler, slik vi ofte gjør med Paracet og Ibux. Foto: von Lieres - Fotolia
BRUK FORNUFT: Det er trygt å ta smertestillende så lenge man ikke tar for mye, eller for ofte. Det er også en god regel å unngå å blande ulike legemidler, slik vi ofte gjør med Paracet og Ibux. Foto: von Lieres - Fotolia Vis mer

Unngå å blande legemidler

Om du aldri tar smertestillende så gjør ikke det noe så lenge du takler smertene dine. Det viktigste er at man ikke tar for mye, eller for ofte. Det er nemlig ved langvarig eller overdrevent bruk at du er mest utsatt for bivirkninger.

Og det er også en god regel å unngå å blande ulike legemidler, slik vi ofte gjør med paracetamol (Paracet) og ibuprofen (Ibux).

– Det er riktig at du kan få en bedre virkning av å kombinere Ibux med Paracet, men før du kombinerer legemidler bør du alltid prøve anbefalt dose av ett legemiddel først

SYK: Man fint kan bruke smertestillende når det trengs, men da bør du også ha smerter som gir deg grunn til dette. Ved lette, forbigående smerter så er det altså ikke nødvendig. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
SYK: Man fint kan bruke smertestillende når det trengs, men da bør du også ha smerter som gir deg grunn til dette. Ved lette, forbigående smerter så er det altså ikke nødvendig. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Hyppig forbruk blant ungdom

Ifølge Tone Westergren, seksjonsleder i Regionale legemiddelinformasjonssentre Sør-Øst (RELIS), trenger man store data for å kunne avgjøre hvorvidt paracetamol kan gi bivirkninger som astma og ADHD.

For selv om en studie statistisk sett kan antyde at dette er tilfelle, kan det likevel være snakk om små tall. Og slik det står i dag er Paracet fortsatt det tryggeste alternativet.

– Paracet bør være førstevalget for de fleste smertetilstander, nettopp fordi det er såpass lite bivirkninger. Og majoriteten blir ikke sykere av å ta smertestillende. Men man bør unngå for stort forbruk, og unngå for høy daglig dose, sier hun til KK.no.

– En undersøkelse som ble gjort for noen år siden viste at en del ungdommer her til lands har et hyppig forbruk av smertestillende. Og at dette var noe mange hadde liggende lett tilgjengelig i penalet sitt.

Hun påpeker at man fint kan bruke smertestillende når det trengs, men da bør du også ha smerter som gir deg grunn til dette. Å sitte opp hele natten å spille videospill kan for eksempel gi deg hodepine dagen etter, men da er det altså bedre å sørge for å få nok søvn, enn å spise smertestillende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer