Søtsaker

Sannheten om søtnings-midler

Er det alltid bedre å bruke suketter og velge light-brus? Finn det ut her.

Er virkelig kunstige søtningsmidler helsefarlig? Foto: Image Source
Er virkelig kunstige søtningsmidler helsefarlig? Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alle elsker søtsaker. Vi er imidlertid ikke så glade i bivirkningen av dem – vektøkning. Kaloribevisste forbrukere velger derfor ofte sukkerfrie produkter med kunstige søtningsmidler.I de siste årene har imidlertid flere av søtstoffene møtt motstand – både blant vanlige folk og forskere. Advarsler om at de gir økt risiko for alt fra overvekt til kreft florerer. Hva er sant – og hva er bare rykter?AskMen.com har svaret på spørsmålet. Her ser du hva de kom fram til.
 • Guide til sunnere godteri
 • Slik kan du spare 75 000 kalorier
 • Snacks med god samvittighet
 • Sakkarin (E 954)

  Søthet: Cirka 300 ganger søtere enn sukker.Brukes i: Drikkevarer, bordsøtningsmidler og godteri.Anbefalt daglig inntak (ADI): 0-5 mg/kg kroppsvekt dagligTidlige studier viste at sakkarin kan føre til kreft hos rotter. Senere ble det klart at prosessen som hever faren for kreft ikke kan overføres fra rotter til mennesker. Mengden som framkalte kreft tilsvarte et inntak av flere hundre liter søtet leskedrikk til dagen.Store befolkningsundersøkelser i ettertid viser heller ikke at sakkarin øker risikoen for kreft hos mennesker. Flere organisasjoner, blant annet The International Agency for Research on Cancer (IARC), har derfor fjernet søtstoffet fra sine lister over mulige kreftframkallende kjemikalier.

  Aspartam (E 951)

  Søthet: Cirka 200 ganger søtere enn søkereBrukes i: Drikkevarer, bordsøtningsmidler, godteri og matvarer (f.eks. yoghurt og syltetøy)Anbefalt daglig inntak (ADI): 0-40 mg/kg kroppsvekt dagligAspartam er trolig det mest kontroversielle søtstoffet av dem alle. Middelet er blant annet blitt beskyldt for å ha forårsaket søvnmangel, humørsvingninger, lupus sykdom, slag, kreft og hjernesvulster. Det finnes imidlertid ingen vitenskapelige undersøkelser som understøtter anklagene.En rekke organisasjoner, inkludert Verdens helseorganisasjon (WHO) og det amerikanske Food and Drug Administration (FDA), er enige om at aspartam er trygt å bruke. De fleste eksperter mener i dag at søtstoffet ikke er skadelig i moderate mengder.Personer med fenylketonuri, en medfødt stoffskiftesykdom, bør imidlertid være forsiktige. Aspartam inneholder nemlig aminosyren fenylalanin, som pasienter med fenylketonuri ikke klarer å bryte ned.

  Cyklamat (E 952)

  Søthet: 30 ganger søtere enn sukkerBrukes i: Drikkevarer og bordsøtningsmidlerAnbefalt daglig inntak (ADI): 0-7 mg/kg kroppsvekt dagligCyklamat har vært forbudt i USA siden 70-tallet, da tidlige undersøkelser fant at søtstoffet kunne forårsake kreft hos rotter. Senere forskning har imidlertid ikke kunnet bekrefte dette. EUs vitenskapelige komité for næringsmidler «frikjente» imidlertid cyklamat for beskyldningene. Komiteen revurderte stoffet i 2000, og reduserte da verdien for akseptabelt daglig inntak (ADI). Forskning på rotter antyder imidlertid at et stort konsum av cyklamat kan gi testikkelskade og nedsatt sædkvalitet. Det er foreløpig usikkert hvor relevant dette er for mennesker.

  Sukralose (E 955)

  Søthet: 600 ganger søtere enn sukkerBrukes i: Drikkevarer, bordsøtningsmidler, yoghurt og andre matvarer. (Markedsføres under merkenavnet Splenda i USA.)Anbefalt daglig inntak (ADI): 15 mg/kg kroppsvekt dagligSukralose er trolig det minst kontroversielle av alle søtningsmidlene når det gjelder helsevirkninger hos mennesker. Flere enn 100 vitenskapelige studier utført over en 20-årsperiode viser at søtstoffet er trygt. FDA anser sukralose som sikkert for alle, inkludert personer med kroniske helseproblemer som diabetes, og godkjenner bruk av søtningsmiddelet i alle typer mat. I USA var over 400 ulike drikke- og matvarer søtet med sukralose i 2006, ifølge VG.

  Acesulfam K (E 950)

  Søthet: 200 ganger søtere enn sukkerBrukes i: Drikkevarer, pastiller, drops og tyggisAnbefalt daglig inntak (ADI): 0-9 mg/kg kroppsvekt dagligOver 90 studier har kommet fram til at Acesulfam K er trygt for mennesker. Påstander om at søtstoffet har forårsaket kreft hos rotter er blitt avvist av en rekke organisasjoner, blant annet FDA og EUs vitenskapelige komité for næringsmidler. Faktisk finnes det ingen rapporterte tilfeller av helseproblemer hos mennesker som følge av inntak av søtstoffet i medisinsk faglitteratur, til tross for at Acesulfam K har vært i bruk i over 15 år i en rekke land.NB: Helsedirektoratet fraråder foreldre å gi barn under 3 år produkter som inneholder kunstige søtningsstoffer.LES OGSÅ:
 • Light-mat gjør deg feit
 • Maten som lurer deg
 • Her er maten du bør styre unna
 • Slik blir du kvitt søtsuget
 • Tipsene som stagger søtsuget
 • Søtt og sunt til slutt
 • Derfor spiser du usunt
 • 10 tips til karbokutt
 • Slik holder du deg slank
 • Her er maten som gjør deg slankere
 • Dette kan du småspise
 • 100 smarte slanketips
 • Velg sunn hurtigmat
 • Alt du trenger å vite om kalorier
 • Ta testen: Hvor mye vet du om hva som er sunt?
 • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
 • Ta testen: Hvor sunn livsstil har du?
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer