Tamponger

Sannheten om tamponger

Kan du sove med dem og hvor lenge kan de brukes?

TAMPONGER: Det finnes en rekke myter om tamponger, men er noen av de egentlig sanne? Foto: matka_Wariatka - Fotolia
TAMPONGER: Det finnes en rekke myter om tamponger, men er noen av de egentlig sanne? Foto: matka_Wariatka - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at moderne tamponger kom allerede på 1930-tallet og er i dag et av de vanligste menstruasjonsproduktene på markedet, verserer det fortsatt en del myter om hva som er fornuftig og hygienisk bruk av de praktiske bomullspinnene.

Er du en av mange som fortsatt ikke er helt sikker på hvor lenge en tampong kan sitte i eller om du kan sove med den om natten? Da trenger du ikke lure mer, for vi har fått svaret.

LES OGSÅ: Sliter du med store humørsvingninger?

Bruk sunn fornuft

Britt-Ingjerd Nesheim, som er tidligere professor og gynekolog ved Universitetssykehuset, forteller til KK.no at det ikke er gjort noen forskning på hvor lenge en kan gå med samme tampong, og derfor må du rett og slett bruke sunn fornuft når det kommer til når den bør skiftes.

KAST DENNE: Dersom pakningen/emballasjen på tampongen din ser slik ut, bør du kaste den. Årsaken er at riften i plasten kan gjøre at bakterier fester seg i bomullen, noe som kan forårsake irritasjoner eller infeksjoner i underlivet.  Foto: Per Ervland
KAST DENNE: Dersom pakningen/emballasjen på tampongen din ser slik ut, bør du kaste den. Årsaken er at riften i plasten kan gjøre at bakterier fester seg i bomullen, noe som kan forårsake irritasjoner eller infeksjoner i underlivet. Foto: Per Ervland Vis mer

- Dersom du har blødd ut tampongen, så sier det seg jo selv at den må skiftes. Blør du derimot lite og du ikke trenger å skifte den på grunn av at den er blødd ut, så vil jeg si at du hvert fall bør ikke bør la den sitte lengre enn cirka seks timer.

- Det er ikke farlig å gå lenge med en tampong, da de aller fleste kvinner ikke har noen farlige bakterier i skjeden. Det som kan være farlig, uten at vi har noen sikre holdepunkter på det, er om en bakterie som normalt ikke gjør noe ut av seg, plutselig får sjansen til å blomstre og formere seg på en blodig tampong. Men sjansen for dette er svært liten.

Tampongsyken skremte

Videre forteller Nesheim at bekymringene rundt det å gå for lenge med samme tampong kan kanskje skyldes den tidligere tampongsyken.

- For mange år siden var det noe som het tampongsyken – som var veldig farlig og noen døde av det. Det er slik at noen kvinner har en bestemt type bakterie i skjeden som normalt ikke gjør noe ut av seg, men på den tiden var det en tampong som ga et ekstra godt miljø for disse bakteriene.

- Det som skjedde var at disse bakteriene begynt å skille ut giftstoffer, og disse stoffene ble tatt opp i kroppen og gjorde kvinnene alvorlig syke.

- Men tampongsyken har forsvunnet med forandringen av tampongteknologien, og det nå veldig mange år siden man har hørt om slike tilfeller, forteller hun.

BYTTE TAMPONG: Ifølge eksperten bør du bytte tampong etter cirka seks timer. Likevel er det ikke farlig om du skulle glemme det og gå med den noen timer ekstra.  Foto: Dron - Fotolia
BYTTE TAMPONG: Ifølge eksperten bør du bytte tampong etter cirka seks timer. Likevel er det ikke farlig om du skulle glemme det og gå med den noen timer ekstra. Foto: Dron - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ha alltid med tamponger i tursekken

Vær nøye med håndvasken

En annen vanlig myte relatert til tampongbruk, er at det lønner seg å bytte den hver gang man har vært på toalettet.

Dette er imidlertid ikke nødvendig, så fremt du ikke foretrekker det selv. Dette er ikke uhygienisk, da urinrøret, skjeden og endetarmen har tre ulike åpninger - urin eller avføring kommer altså ikke i kontakt med tampongen. Det som imidlertid kan være lurt, er å holde snoren litt til side når du går på toalettet, slik at den ikke blir våt.

Det som også er viktig å være påpasselig med, er ifølge Nesheim at du alltid vasker hendene før du tar i tampongen.

- Du bør alltid være nøye med håndhygienen din slik at du unngår å spre bakterier du kan ha fått på fingrene og hendene videre til tampongen som skal opp i skjeden.

LES OGSÅ: Få svar på mensen-mytene

Helt trygt å sove med tampong

I og med at man helst ikke skal gå med en tampong inne i skjeden lengre enn cirka seks timer, er den an del av oss som er litt skeptiske til å bruke dem om natten, da man ofte sover lengre enn som så.

- Det er helt trygt å sove med tampong om natten, og det samme gjelder bind. En annen ting mange tror er at man blør mindre om natten enn om dagen, men dette stemmer ikke.

- Om du sover med bind kan det virke slik, men du blør faktisk akkurat like mye. Årsaken til denne misforståelsen er at blodet blir liggende i skjeden når vi sover, og renner derfor ikke ut før man reiser seg, forklarer Nesheim.

BRUK BIND: De siste dagene av menstruasjonen kan det være lurt å bruke bind, da skjeden er tørr og tampongene kan bli revet i stykker slik at det blir sittende igjen små fliker og biter av den.  Foto: lukasmajercik - Fotolia
BRUK BIND: De siste dagene av menstruasjonen kan det være lurt å bruke bind, da skjeden er tørr og tampongene kan bli revet i stykker slik at det blir sittende igjen små fliker og biter av den. Foto: lukasmajercik - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor får du ikke mensen

Bruk bind de siste dagene

En ting du faktisk bør være litt oppmerksom på dersom du er fast tampongbruker, er at det kan være lurt å bruke bind de siste dagene av menstruasjonen.

- De siste dagene av menstruasjonen blør man ganske lite, og da blir ikke tampongene ordentlig fuktige. Når du da drar dem ut kan de bli revet i stykker slik at det blir sittende igjen små fliker og biter av tampongen i skjeden.

- Dette ser vi gynekologer ikke så sjeldent når vi gjør gynekologiske undersøkelser på kvinner som nettopp har hatt mensen.

- Dette er ikke farlig, men det kan resultere i blant annet vond lukt og utflod. Derfor er det altså lurt å bruke bind dersom du blør så lite at tampongen er tørr når du drar den ut, sier Nesheim.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer