Tamponger

Sannheten om tamponger

Kan du sove med dem og hvor lenge kan de brukes?

TAMPONGER: Det finnes en rekke myter om tamponger, men er noen av de egentlig sanne? Foto: matka_Wariatka - Fotolia
TAMPONGER: Det finnes en rekke myter om tamponger, men er noen av de egentlig sanne? Foto: matka_Wariatka - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at moderne tamponger kom allerede på 1930-tallet og er i dag et av de vanligste menstruasjonsproduktene på markedet, verserer det fortsatt en del myter om hva som er fornuftig og hygienisk bruk av de praktiske bomullspinnene.

Er du en av mange som fortsatt ikke er helt sikker på hvor lenge en tampong kan sitte i eller om du kan sove med den om natten? Da trenger du ikke lure mer, for vi har fått svaret.

LES OGSÅ: Sliter du med store humørsvingninger?

Bruk sunn fornuft

Britt-Ingjerd Nesheim, som er tidligere professor og gynekolog ved Universitetssykehuset, forteller til KK.no at det ikke er gjort noen forskning på hvor lenge en kan gå med samme tampong, og derfor må du rett og slett bruke sunn fornuft når det kommer til når den bør skiftes.

- Dersom du har blødd ut tampongen, så sier det seg jo selv at den må skiftes. Blør du derimot lite og du ikke trenger å skifte den på grunn av at den er blødd ut, så vil jeg si at du hvert fall bør ikke bør la den sitte lengre enn cirka seks timer.

- Det er ikke farlig å gå lenge med en tampong, da de aller fleste kvinner ikke har noen farlige bakterier i skjeden. Det som kan være farlig, uten at vi har noen sikre holdepunkter på det, er om en bakterie som normalt ikke gjør noe ut av seg, plutselig får sjansen til å blomstre og formere seg på en blodig tampong. Men sjansen for dette er svært liten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer