Tørr Hud

Såpe og varmt vann tørker ut huden

Derfor lønner det seg å være litt forsiktig med dette i vinterhalvåret.

TYPISK VINTER: Tørr, grålig, flassete og kløete hud. Mye vasking i varmt vann og såpe kan være litt av grunnen til det - særlig om høsten og vinteren. Foto: Getty Images
TYPISK VINTER: Tørr, grålig, flassete og kløete hud. Mye vasking i varmt vann og såpe kan være litt av grunnen til det - særlig om høsten og vinteren. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tørr og sår hud er noe mange plages av på denne tiden av året. Lav luftfuktighet og kalde temperaturer ute - ofte kombinert med et tørt og varmt inneklima, gjør at huden lider.

Opplever du at leggene ser ut som om de er dekket av fiskeskjell, og at knokene på hendene er røde og såre på vinterstid?

Hvis du tar noen forholdsregler, kan du reparere og forebygge tørr og kløete vinterhud.

Og det absolutt viktigste rådet er faktisk å være forsiktig med å vaske deg for ofte med varmt vann og såpe.

Vær forsiktig med såpe og varmt vann

Hudlege Robyn Gmyrek ved Skin and Laser Center på New York Presbyterian Hospital/Columbia University Medical Center, mener at det holder å vaske ansikt, føtter armhuler og skritt med varmt vann og såpe én gang om dagen.

Resten av kroppen - armer, bein, rygg og mage, trenger du ikke bruke såpe på. Det kommer fram i en artikkel på forskningsnettstedet ScienceDaily.com.

Grunnen til dette, er at såpe og varmt vann stripper huden for sine naturlige oljer, og siden vi oppholder oss i et såpass tørt klima både inne og ute om vinteren, blir huden fort sår og kløete om vi overdriver vaskingen.

Dr. Gmyrek anbefaler å vaske seg i lunkent vann, og bruke en mild såpe uten parfyme.
Mange nordmenn sverger til Lactacyd, som er såpefri, men likevel rengjør huden. Et annet alternativ er såkalte dusjoljer, som tilfører fuktighet samtidig som de rengjør.

VASK MED MÅTE: Lunkent vann, mild såpe, forsiktig tørking og fuktighetskrem er triksene. Foto: Colourbox
VASK MED MÅTE: Lunkent vann, mild såpe, forsiktig tørking og fuktighetskrem er triksene. Foto: Colourbox Vis mer
GOD HJELP: Naturlige oljer er supre å bruke for å unngå tørr hud. Foto: Colourbox
GOD HJELP: Naturlige oljer er supre å bruke for å unngå tørr hud. Foto: Colourbox Vis mer

Smør deg inn hver dag

Nå tenker du kanskje at du vaske deg med såpe over hele kroppen minst én gang om dagen. I så fall skal du være nøye med å smøre deg inn med en fet og god fuktighetskrem etterpå, og helst mens huden fortsatt er fuktig.

Du må gjerne bruke naturlige oljer i stedet for fuktighetskrem. De er veldig effektive, men ikke alle liker dette. I så fall er et godt triks å ha noen dråper olje i din vanlige bodylotion for å gjøre den litt fetere.








LES OGSÅ: Aldri mer tørr hud

Problem: Tørre hender

Ideelt sett bør vi unngå å vaske hendene i varmt vann og såpe mer enn høyst nødvendig, slik at de ikke blir tørre og såre. Men vi må jo vaske dem etter toalettbesøk og i forbindelse med matlaging/måltider. I disse influensa- og forkjølelsestider er det også viktig å vaske hendene ofte, fordi det reduserer risikoen for smitte betraktelig.

For å unngå at hendene blir tørre og såre, bør du ikke bruke for varmt vann, og helst bruke en mild såpe.

Klapp hendene tørre med håndkledet eller papirservietter etterpå. Ikke gni, for det sliter på huden. Ha en fet håndkrem stående på badet, og ha alltid en liggende i veska, og bruk den etter hver håndvask.

Dersom du virkelig plages med tørr hud, kan du prøve dette trikset: Kjøp tynne bomullshansker på apoteket, og smør hendene inn med en fet krem eller en olje før du legger deg (olivenolje eller mandelolje fungerer fint).

Ta på deg hanskene, og sov med dem på. Da får hendene «bade» i fuktighet natten gjennom, og trukket til seg alt de trenger fra kremen eller oljen.

LES OGSÅ: Svett deg til fin hud


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer