Forkjølelse

Sår hals? Prøv disse triksene

Det er blant annet viktig å velge riktig halspastiller.

SÅR HALS? Som regel er det begynnelse på en forkjølelse, men det kan også komme av andre årsaker. Heldigvis finnes det noen triks som hjelper.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
SÅR HALS? Som regel er det begynnelse på en forkjølelse, men det kan også komme av andre årsaker. Heldigvis finnes det noen triks som hjelper. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En sår hals er ofte det første tegnet på forkjølelse.

Og med tanke på hvor mange smittekilder som finnes der ute, er det stor sannsynlighet for at du må gjennom noen i løpet av året.

Uansett hvor du er blitt smittet, gjelder det imidlertid å finne noe som hjelper fort.

Det er tidligere blitt sagt at C-vitaminer er det beste for å kurere sår hals, men det finnes mange flere triks som funker.

LES OGSÅ: Du kan legge deg frisk og stå opp syk

Prøv disse triksene mot sår hals

Ved siden av forkjølelse kan sår hals komme av allergier, tørr luft og forurensning.

ANTIBIOTIKA ER OFTE IKKE SVARET: Så sant du ikke har halsbetennelse, så vil ikke antibiotika ha noen effekt.  Foto: contrastwerkstatt - Fotolia
ANTIBIOTIKA ER OFTE IKKE SVARET: Så sant du ikke har halsbetennelse, så vil ikke antibiotika ha noen effekt. Foto: contrastwerkstatt - Fotolia Vis mer

Så sant du ikke er rammet av streptokokker eller halsbetennelse, skyldes som regel ikke sår hals en bakteriell infeksjon - som gjør at medisiner som antibiotika ikke hjelper.

Heldigvis finnes det andre, naturlige hjelpemidler mot sår hals - alt fra halspastiller, til å gurgle saltvann, samt urter som lakrisplanten og rødalm.

LES OGSÅ: Bruk ketsjup til rengjøring

Rødalm

Ikke hørt om det før? Rødalm er et tre som finnes i Nord-Amerika, og barken er ofte blitt brukt mot fordøyelsesproblemer, sår på huden, hoste og sår hals.

Det er slimet i planten inneholder protein og polysakkarider - som har en lindrende effekt og kan redusere smerte og betennelser, skriver DoctorOz.com.

Rødalm tas som regel i pilleform.

Velg pastiller med mentol

Ellers er det vanlig å gå rett i hyllen med halspastiller - som ikke er så dumt.

Å suge på pastiller, eller drops kan bidra til å stimulere produksjonen av spytt i munnen, og hjelpe til med å holde munnen og svelget fuktig.

Det gjelder imidlertid å velge riktig pastiller.

Enkelte pastiller har nemlig like liten effekt som vanlig sukkertøy. Det anbefales derfor at du velger de med smak av mentol eller eukalyptus, som har en avkjølende og bedøvende effekt.

VELG RIKTIG: Halsbetennelser kan være effekten, men noen er ikke mer effektive enn vanlig sukkertøy - derfor bør du velge riktig.  Foto: Monkey Business - Fotolia
VELG RIKTIG: Halsbetennelser kan være effekten, men noen er ikke mer effektive enn vanlig sukkertøy - derfor bør du velge riktig. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Frøet som passer til alt

Lakrisplanten

Lakrisplanten er en plante som kan bli funnet i Spania, Hellas og Tyrkia, men også i Asia. Av roten til lakrisplanten fremstilles det en saft som blant annet brukes til å lage lakris.

Men planten har flere egenskaper enn dette.

Blant annet skal den kunne berolige sår hals, og bidra til å fjerne slim i nese, hals og lunger, skriver DoctorOz.com. En studie fra 2009 viste i tillegg at det å gurgle vann blandet med ekstrakt fra planten, hadde en positiv effekt på pasienter etter halsoperasjoner.

Gurgle med saltvann

Det er imidlertid ikke bare lakris du bør gurgle med, skriver FoxNews.com.

Flere studier har vist at det å gurgle varmt saltvann flere ganger om dagen kan redusere hevelse og slim i halsen, og på den måten gjøre at du raskere blir kvitt bakterier.

En generell anbefaling er å løse opp en halv teskje i en kopp med vann.

Hvis du syns saltsmaken blir for ubehagelig, kan du prøve å tilsette litt honning for å få en søtere smak. Men husk for all del at du spytter ut vannet etterpå, og ikke svelger det.

LES OGSÅ: Bytt tannbørste - få hvitere tenner

GURGLE MED SALTVANN: Det kan redusere hevelse og slim i halsen.  Foto: taka - Fotolia
GURGLE MED SALTVANN: Det kan redusere hevelse og slim i halsen. Foto: taka - Fotolia Vis mer

Kyllingsuppe

En gammel rett som alltid er blitt anbefalt mot forkjølelse er kyllingsuppe, og den har faktisk positive effekter på halsen din.

– Saltet i kjøttkraften kan faktisk ha betennelsesdempende egenskaper, og i tillegg føles det godt når du spiser den, har Jeffrey Linder, lege ved et kvinnelig sykehus i Boston, tidligere uttalt til Health.com.

Suppe har også en ekstra fordel.

Uansett hvor vond halsen er, klarer du som regel å snike innimellom litt varm kyllingsuppe, og du får også sikret kroppen litt av næringsstoffene du trenger.

Eplecidereddik

Det viser seg at eplecidereddik har mange muligheter - tidligere har det blant annet kommet frem at det kan forebygge hjerteproblemer.

Men det kan også være effektivt mot sår hals.

Eksperter mener nemlig at eplecidereddik har antibakterielle egenskaper, som dermed kan hjelpe til med å kurere den såre halsen, DoctorOz.com.

Dette kommer av at eddik er veldig surt - noe som gjør at bakteriene ikke klarer å overleve så lett. Eplecidereddik inneholder også stoffet inulin, som kan bidra til å øke antall hvite blodceller i kroppen og styrke immunforsvaret ditt.

LES OGSÅ: Et glass melk er alt som skal til

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer