Sår

Sår i munnviken kan skyldes jernmangel

Får du slike sår bør du sjekke kostholdet ditt.

LETT Å FIKSE: Sprekker i munnviken blir borte om du skjerper kostholdet. Foto: Colourbox
LETT Å FIKSE: Sprekker i munnviken blir borte om du skjerper kostholdet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Opplever du at huden sprekker opp i munnvikene, og du får vonde sår der?I så fall bør du ta en sjekk på kostholdet ditt.Sprekker i munnvikene er et av tegnene på jernmangel, og det er ikke uvanlig at vi kvinner rammes.Det er flere grunner til det. Det kan være at du får for lite jern gjennom kosten, at du går på en diett som ikke gir deg nok av de viktige næringsstoffene du trenger, eller at du har sterke menstruasjoner.Et annet tegn på jernmangel er at neglene forandrer seg, og at du er blek om nebbet.Dersom du i tillegg kan oppleve at du har lite energi, er det ganske sannsynlig at det er dette som er grunnen til sprekkene i munnviken. Da bør du straks begynne å spise mer jernholdig mat. Det vil ta litt tid før jernnivåene tar seg opp, men du vil ganske raskt merke bedring.

Oppsøk lege

Dersom du virkelig føler deg slapp og tappet for energi, og har hatt det slik i lang tid, bør du oppsøke lege og finne ut av det. Hun vil kunne måle jernnivået i blodet, og gi deg en skikkelig jernkur for å få det tilbake til normalen, dersom det trengs. Trøtthet og slapphet kan nemlig også være tegn på at du har for høyt jernnivå i blodet, og det er heller ikke bra. Men i slike tilfeller opplever du ikke å få sprekker i munnviken.Ernæringsfysiolog Andree Levorsen i Lommelegen.no kommer med følgende råd dersom du har sprekker i munnvikene:
  • Pass på at du spiser nok av de viktigste kostkildene til jern: rødt kjøtt, kornvarer, frukt og grønnsaker. Brokkoli inneholder mye jern, for eksempel.
  • Spis kjøtt, fisk og fjærkre regelmessig som pålegg og middagsmat - disse inneholder en såkalt kjøttfaktor, som fremmer opptaket av jern i tarmen.
  • Spis rikelig med matvarer som er rike på vitamin C (askorbinsyre) til måltidene - vitamin C fremmer opptaket av jern i tarmen. Drikk derfor gjerne et glass appelsinjuice til maten.
Har du andre type sår på leppene? I denne artikkelen på Lommelegen.no kan du lese om de forskjellige årsakene til slike sår.Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer