Sauser

Saus på glass er sukkerbomber

Vet du egentlig hva du heller på pastaen?

Det ser tilforlatelig ut, men et glass med ferdig middagssaus kan inneholde nesten 50 prosent sukker. Foto: Panther Media
Det ser tilforlatelig ut, men et glass med ferdig middagssaus kan inneholde nesten 50 prosent sukker. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi hører hele tiden om alt fettet og saltet vi må passe oss for i ferdigmat. Men har du tenkt på sukkeret?

Serveringsklare wok- og pastasauser kan nemlig være veldig søte.

Sukker er karbohydrater. Sjekk derfor næringsdeklarasjonen på glasset i butikken.

Les også: Her får du saltsjokk av sandwichen

Ina Garthe er trenings- og kostholdsekspert i KK. Du kan sende inn spørsmål til hennes spalte i bladet på ina.garthe@kk.no. Foto: Astrid Waller
Ina Garthe er trenings- og kostholdsekspert i KK. Du kan sende inn spørsmål til hennes spalte i bladet på ina.garthe@kk.no. Foto: Astrid Waller Vis mer

Kjøper du disse sausene?

Jo større del karbohydrater du finner sausen, jo mer sukker inneholder den.

Her får du noen eksempler på tildels svært sukkerrike middagssauser:



Antall gram karbohydrater per 100 gram vare:
  • Dolmio Rome Pastasaus: 7,2 gram
  • Dolmio al forno: 8,8 gram
  • Ica Pastasaus med hvitløk: 8,5 gram
  • Toro indisk tikka masala kremet saus: 9,5 gram
  • Uncle Bens Chili Con Carne: 11,2 gram
  • Toro kinesisk chow mein woksaus: 20 gram
  • Uncle Bens Sweet and Sour Szechuan: 20,9 gram
  • Toro thai honey & soy woksaus: 50 gram

  • Les også: Sjekk hvor mye sukker det er i frukten du spiser!

    Vår kostholdsekspert Ina Garthe er heldigvis ingen fanatiker.

    - Jeg er av den sorten som mener at det slett ikke er farlig med litt Uncle Ben's saus til woken eller Dolmio-saus til pastaen, så lenge det ikke er snakk om tre desiliter saus hver dag.

    - Når det er sagt, er det meget enkelt å lage egne «sunnere» sauser på fem minutter, understreker Ina.

    Her er sausetips fra Ina Garthe

  • Eksempel på tomatsaus er to bokser knuste tomater, presset hvitløk, brunet løk og paprika, en revet gulrot og salt og pepper etter smak. Bland dette med karbonadedeig og vips - gryten er ferdig.

  • Du kan også steke kyllingfileter i biter og ha oppi hvitløk og chilli – det blir supert. Vil du ha det mer fløtesausaktig? Tilsett buljong. Så kan du røre inn litt lett creme fraiche for eksempel. Veldig godt!

    Og så klart: Fullkornspasta og karbonadedeig framfor fettrik kjøttdeig er selvsagt å foretrekke!

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer