Angelina Jolie

Se opp for denne kvinnen!

Hun dropper følerier og dårlig samvittighet. Hun gjør hva hun vil, når hun vil. Møt femboten.

Fembot: Angelina Jolie har sagt at hun ikke ser fordelen med å gråte.
Fembot: Angelina Jolie har sagt at hun ikke ser fordelen med å gråte. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du ser paret ved restaurantbordet. Han lener seg ivrig over bordet, gir henne dyptfølte komplimenter og erklærer at han ikke kan slutte å tenke på henne. Hvorfor i alle dager er hun singel? Kan hun ikke fortelle mer om seg selv? Hvor kommer hun egentlig fra, hva driver hun med, og hvilke ønsker har hun for framtiden? Hun smiler avmålt og kveler en gjesp:- Du vet det du trenger å vite – i denne omgang.Denne dama gidder ikke brette ut sitt innerste bare fordi det er forventet av henne. Hvorfor har alle krav på å vite hva hun tenker og føler? Hun ser ikke poenget i å pjatte med venninner om sine emosjoner, analysere i hjel hver lille ting som hender i livet, og plukke fra hverandre alle setninger mannen har ytret siden sist.
 • Feminister har det best
 • Slik vil menn at kvinner skal være
 • Slik vil menn at kvinner skal kle seg
 • Den nye kvinnen er motreaksjonen på, og motstykket til, 90-tallets nevrotiske, overfølsomme og skjøre vesener, som Ally McBeal og Bridget Jones. Den nye kvinnens selvsagte selvstendige natur spår en rask nedgang i salget av selvhjelps-bøker. Hva skal hun med dem? Hun kjæler ikke for sin egen usikkerhet. Hun bygger heller sine sterke sider og går ikke med hjertet i hånden. Det betyr ikke at hun er følelseskald, men at hun har stålkontroll på hva hun føler, hvorfor hun føler det slik, hvem hun viser følelsene sine for, og på hvilken måte hun gjør det. Hun er en fembot. Begrepet er fembot er relansert av den amerikanske skribenten Theresa O'Rourke. Tidligere er femboten kjent fra sci-/fi-verdenen som en feminin robot. I O’Rourkes definisjon er hun en kvinne som ikke tenker, føler og handler ut fra andres forventninger, men som kjenner sine egne behov og oppfører seg deretter.Et eksempel er Sandra Oh’s rollefigur i «Grey’s Anatomy», som krymper seg når venner kaster seg om halsen på henne. Femboter klemmer ikke umotivert. I serien «Dirt» spiller Courteney Cox en kvinne som føyser menn unna for å få være alene med vibratoren sin.
 • Best sex med partner
 • 50 feil menn gjør i senga
 • 50 feil kvinner gjør i senga
 • Wencke Mühleisen er kjønns- og medieforsker ved Universitetet i Stavanger. Hun mener femboten ser ut til å være hentet fra den kulturelle imaginasjonensverden; film, litteratur, medierepresentasjoner.- Den kan tolkes som en lengsel med rot i virkeligheten. Den er et delvis oppgjør med tradisjonell kvinnelighet - som ennå plager kvinner, og dennes forpliktelse overfor det gamle manuskriptet som særlig oppfordrer kvinner til emosjonell- og relasjonell kompetanse, og til å være dyktige omsorgspersoner, sier hun.Og også i virkeligheten trer stadig flere femboter fram. Angelina Jolie har sagt at hun ikke ser fordelen med å gråte. Scarlett Johansson tror monogami er naturstridig, og Brooke Shields forteller at hun iblant trenger å komme seg bort fra barna sine.Femboten kjenner seg selv og sin kapasitet. Hun vet hva hun trenger og ønsker, og står for det. Hun har gjerne et liv som likner de fleste kvinners; med jobb, partner, barn, familie og venner. Men hun har ikke den dårlige samvittigheten mange kvinner sliter med. Hun skaffer seg ikke flere venner enn hun har tid til å pleie vennskap med, og hun forespeiler ikke partneren sin at hun kan oppfylle alle krav og ønsker han måtte ha til henne. Hun tar seg alenetid når hun måtte trenge det, uten at hun synes hun må be om unnskyldning. Hun føler seg aldri utilstrekkelig, for hun kjenner sine grenser og forventer ikke mer av seg selv enn hun makter.På mange måter forfekter hun en mentalitet som tradisjonelt har preget mannen; hun gjør hva hun vil, når hun vil det. Men hun gjør det ikke nødvendigvis på mannens måte eller på mannens premisser. Hun er ikke Tårnfrid. Det er ikke hva en kvinne gjør som kvalifiserer henne til betegnelsen fembot, det er hvordan hun gjør det.
 • Få bukt med husmorkløen
 • - Det er et interessant berøringspunkt til nyere kjønnsforskning der kjønn i mindre grad blir forstått som noe man en gang for alle «er». I stedet kan vi iaktta kjønn og identitet som en prosess som aldri er avsluttet og hele tiden må gjøres, iscenesettes og dermed er i forandring. Femboten er også interessant ettersom den kan se ut som et oppgjør med det gjengse hetero-romantiske paridealet, sier Wencke Mühleisen.Femboten handler på den måten som er typisk for den kvinnen og personen hun er. Hun er frigjort fra gamle rollemønstre, hun har sitt eget. Femboter trenger ikke ligne på hverandre; det de har til felles er uavhengigheten.Den tradisjonelle mannen vil mest sannsynlig skygge unna femboten. Hun vil aldri være den oppvartende, omsorgsfulle kvinnen han ønsker. Men ikke bare det. Også for den nye, moderne mannen kan hun bli en utfordring. Akkurat når han har lært å komme i kontakt med sine følelser, blitt i stand til å snakke om dem og ikke minst vise dem, møter han en kvinne som ikke krever det av ham – en kvinne som på mange måter er seg selv nok, og som ikke lenger har behov for hans nye egenskaper. Det er likevel håp, mener Wencke Mühleisen:- Når moderne par består av to selvstendige, økonomisk uavhengige mennesker, er grunnlaget for alliansen i prinsippet verken økonomisk eller følelsesmessig avhengighet. Det kan gi nye måter å skape nære relasjoner med større gjensidig frihet - også når det gjelder seksualitet. Reglene for kjønn og seksualitet blir avdramatisert. Her er det personer som forholder seg til hverandre, og ikke kjønnsstereotypier som har forpliktet seg til normer fra Mars eller Venus.- På den annen side skal vi ikke overdrive verken kvinners eller menns uavhengighet og (robotaktige?) selvstendighet. Selvstendige mennesker pleier å ha såpass selvinnsikt at de vet de trenger nærhet, omsorg og noen som til tider kan ta ansvar for dem. Med andre ord svinner noen tradisjonelle måter å gjøre kjønn på hen, og alle kjønn ligner mer på hele mennesker, sier kjønns- og medieforskeren.
 • Muchomannen er her
 • Ta testen: Hvilken mannetype er han?
 • Slik skal en bra mann være
 • Kilde: Marie Claire Magazine

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.