Kaloribomber

Se opp for ferdiglagde sandwicher og baguetter

Kan inneholde like mange kalorier som en skikkelig feit burger.

KALORIBOMBE: Det er fort gjort at lunsjsandwichen blir litt for mektig. Foto: PantherMedia / Rosemary Buffoni
KALORIBOMBE: Det er fort gjort at lunsjsandwichen blir litt for mektig. Foto: PantherMedia / Rosemary Buffoni Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En kjapp lunsj i form av en saftig sandwich kan gi deg flere kalorier enn du kanskje hadde trodd.Faktisk kan store sandwicher og baguetter med fyll inneholde like mange kalorier som en skikkelig feit burger fra McDonald's, skriver Huffingtonpost.com. Og ikke bare er ferdigbaguetter kaloribomber, de kan også være saltbomber, noe vi har omtalt på KK-no tidligere.University College Los Angeles gjennomførte en studie der 97 ungdommer kjøpte egen lunsj enten på burgerkjeden McDonald's eller sandwichkjeden Subway. I gjennomsnitt fikk de i seg 1038 kalorier fra McDonald's-lunsjen, og 955 kalorier fra Subway-lunsjen. (Merk at det ble spist menyer, altså med tilbehør og drikke inkludert.) Begge deler er mye - et dagsbehov for en normalt aktiv kvinne på 60 kilo er rundt 2000 kalorier.Studiens leder, Dr. Lenard Lesser, uttalte i en pressemelindg at «det ikke var noen statistiske signifikante forskjeller mellom de to kjederestaurantene, og at deltakerne spiste for mange kalorier begge steder». Han sa videre at Subways baguetter hadde noe bedre næringsinnhold enn McDonald's burgere, men likevel altfor mye salt i forhold til det anbefalte daglige inntaket på fem gram.Eksempler på kaloriinnhold i Subways sandwicher:Tunfisk - 480 kalorierSpicy Italian - 480 kalorierItalian BMT - 420 kalorierSubway Melt - 370 kalorierSe hele menyen og næringsinnholdet til Subway her.Eksempler på innhold i McDonald's burgere:BigMac- 550 kalorierQuarter Pounder m ost - 520 kalorierCheeseburger - 300 kalorierMcChicken - 360 kalorierSe hele menyen og næringsinnholdet til McDonald's her.LES OGSÅ: Dette er det sunneste pålegget du kan velge

Slik blir sunt usunt

De fleste ville nok vegret seg for å kjøpe en McDonald's-meny til lunsj, men vi kunne godt kjøpt en sandwich fra en kafé, fordi det føles mye sunnere. Sjekk forøvrig det beste du tar med fra kaffesjappa her.Men det skal ikke mange ekstra godsakene til som fyll før baguetten eller sandwichen blir et mektig måltid. Her er ingrediensene du skal være obs på:Fint brød: Fyller magen, men inneholder tomme karbohydrater som er lite nyttige for kroppen og ikke holder deg mett så lenge som grovere brød. Majones/smør: Smør er veldig kaloririkt, også majones. Riktignok er noe mettet fett i kosten ok, men velg en sandwich som ikke er overlesset med dette.Kjøttpålegg: Bacon, salami og andre typer pølser inneholder mye mettet fett og bør faktisk spises i veldig begrenset mengde. Det beste du kan velge er rene kjøttprodukter som skinke, kyllingfilét eller roastbeef.Ost: Ost er godt i en sandwich, men velg en variant uten altfor mye. Parmesan og ridderost er veldig kaloririke. Hvitost (som Jarlsberg og Norvegia), brie, mozzarella og port salut er midt på treet, mens fetaost på geitemelk har lite kalorier. Velg gjerne en sandwich med lettost, om du har valget.Lurer du på hvor kaloririke forskjellige mattyper er? Du finner svaret i Matvaretabellen.LES OGSÅ: Kjeder du deg tjukk på jobb?

KK Pluss - mer av virkeligheten

Få tilgang til alt innholdet på KK.no:

Eksklusive kvalitetsartikler

Prisvinnende reportasjer og avsløringer

Premium format og lekker presentasjon

måned
1 kr / 119 kr mnd
kvartal
83 kr/mnd
år
799,- / pr år

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer