Hud

Se opp for sola

4 av 10 personer bruker solkrem bare når sola er svært sterk, viser en landsomfattende undersøkelse laget på oppdrag fra ACO Hud Norge. Vær spesielt obs på vintersola.

Se opp for sola
Publisert
Sist oppdatert
- Sol er bra for oss. Det produserer D-vitamin og stimulerer utskillelsen av lysthormoner. Men det er viktig å bruke hodet, sier overlege Nils Jørgen Mørk ved Rikshospitalet. Han oppfordrer folk til å utvise solvett og tenke over sine solvaner.

- Mange mener at soling er noe som foregår når man ligger på stranden, og tenker ikke på at de utsettes for sollys også når de bedriver utendørsaktiviteter, sier Mørk.

Soling uten solbeskyttelse kan føre til flere ting, alt fra pigmentforandringer til ondartet hudkreft. Hudkreft er i dag den mest vanlige kreftformen som rammer menn, og den tredje mest valige kreftformen som rammer kvinner, og 900-1000 nordmenn utvikler hudkreft hvert år.

For å unngå solskader, er det viktig å velge en solkrem som både beskytter mot UVA- og UVB-stråler. Når solkremen merkes med solfaktor (eller SPF - Sun Protection Factor), forteller faktortallet noe om graden av UVB-beskyttelse. UVA-beskyttelse finnes det foreløpig ingen standardmerking for, og ulike produsenter merker dette på forskjellig vis. Hvis du er i tvil, bør du spørre betjeningen i butikken eller ringe leverandøren. UVB-stråler går bare et lite stykke ned i huden, og det er disse strålene som gjør deg solbrent. UVA-stråler trenger mye lengre ned i huden, og forskning viser at disse strålene kan øke risikoen for hudkreft.

Du bør alltid bruke solkrem når du oppholder deg i sola, uansett om du ligger på stranden eller klipper gresset. Vær spesielt obs på å bruke høy faktor om vinteren, siden snøen reflekterer solstrålene. Klær beskytter mot sol, men svært tynne eller tynnslitte plagg kan slippe solstrålene gjennom.

Barn bør i særdeleshet beskyttes mot solen. Ifølge overlege Mørk er antallet smertefulle solforbrenninger før fylte 20 år viktige for den potensielle utviklingen av hudkreft. Sart barnehud kan reagere på såkalte kjemiske filtre i solkrem - bruk derfor en krem på barna som kun inneholder fysiske filtre, eller partikkelfiltre. Kremer med kjemiske filtre trekker ned i huden, mens kremer med fysiske filtre legger seg som en beskyttende hinne utenpå huden.

Vær OBS på føflekkene dine. Har du føflekker som forandrer seg, enten de blir større, endrer farge eller tekstur, bør du få det undersøkt av lege så fort som mulig for å utelukke ondartet føflekkreft.
- Desto tidligere kreften oppdages, desto enklere er det å behandle den. Vi fjerner også føflekken hvis vi er i tvil, sier Mørk.

Huskeregler når du velger solkrem:
  • Produktet skal være uparfymert. Parfyme kan fremkalle allergiske reaksjoner, og parfyme bør generelt unngås under soling fordi det kan gi brune skjolder i huden.
  • Velg en krem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler.
  • Bruk faktorvett. Solfaktor under 8 bør unngås, men det er også lite poeng i å velge faktor over 20 - graden av beskyttelse er kun marginalt større ved bruk av kremer med høyere faktor enn 20.
  • Behovet for beskyttelse er avhengig av hudtype. Har du veldig lys hud, som mange av oss nordboere har, er det spesielt viktig at du beskytter deg godt.
  • Bruk faktor også på leppene, flere produsenter lager leppepomader med solfaktor.


  • LES OGSÅ:
  • Kreftforeningens solvettregler

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer