Helse & Livsstil

Seks nye pølsetyper trekkes

Mattilsynet utvider nå omsetningsforbudet for pølser fra Gilde Terinas anlegg i Sogndal.

Publisert
Sist oppdatert




Gildes kjøttdeig ble frifunnet i E.coli-saken denne uken, men jakten på smitten er ikke over av den grunn. Mattilsynet har nå utvidet omsetningsforbudet for pølsetyper fra Gilde Terinas anlegg i Sogndal. Nå omfatter omsetningsforbudet også Gilde Salami, Pepperoni, Fårepølse, Stabburpølse, Salami, Spesialsalami og Salami uten hvitløk.

I løpet av etterforskningen har det kommet frem opplysninger som gjør at Mattilsynet ikke kan være sikre på at smitte ikke har gått over i flere pølsetyper enn morrpølsene som allerede er trukket fra markedet.
- Ingen av disse varene varmebehandles i produksjonsprossessen. Vi kan ikke utelukke at bakterien overlever spekebehandlingen, sa avdelingsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet på en pressekonferanse fredag.

Mattilsynet har funnet smittekilden i kjøttypen «sau 25». Selv om sauekjøtt ikke inngår i alle de pølsene som det nå er nedlagt omsetningsforbud mot, har de blitt produsert på samme dag som andre pølser som allerede er trukket fra markedet. Denne samproduksjonen på Terinas anlegg i Sogndal kan ha medført overføring av bakterien fra synder-råvaren «sau 25».

For å vite om du har et produkt som bør kastes, må du finne frem til lotnummeret på pakken. Dette står trykket på etiketten, og er angitt med stor L og et fire-eller femsifret tall etter. En fullstendig oversikt over lotnumrene for de ulike typene finner du i tabellen under.



I tillegg til de nye pølsetypene minner Mattilsynet om at følgende produkter også er trukket fra markedet:
  • Gilde Birkebeiner Fjellmorr oppskåret 0,13 kg
  • Gilde Fjellbit 0,25 kg snabb
  • Gilde Birkebeiner Sognemorr oppskåret 0,13 kg
  • Gilde Birkebeiner Sognemorr oppskåret 0,3 kg
  • Gilde Birkebeiner Sognemorr 0,25 kg snabb
  • Gilde Sognemorr kveil hel
  • Gilde Birkebeiner Spekebrett 0,17 kg
  • Gilde Haugpølse oppskåret 0,15 kg
  • Gilde Fåresnabb, 0,25 kg


  • ALT OM E.COLI-SAKEN:
  • Smittekilden er funnet
  • Smitte funnet i ny pølse
  • Siste smittede hadde også spist morrpølse
  • ABC i kjøkkenhygiene
  • Dette er E.coli
  • Er maten trygg nå?
  • Pølsene er synderen
  • Mattilsynet jobber på spreng
  • Spekepølser sannsynlig årsak til E.coli
  • Kast denne maten
  • Finn mattrygghet på nett








  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer