Mellommåltid

Selleri til meg, kake til deg

Serverer tjukkemat til venner og slankemat til oss selv.

Foto: Montasje Colourbox
Foto: Montasje Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du forsøker å være sunn, bør du kjøpe mellommåltidene dine selv, og ikke sende kollegaen eller ei venninne din på butikken. En amerikansk undersøkelse som vil publiseres i Journal of Consumer Research viser at vi velger usunt for andre, skriver Videnskab.dk.

Når du velger en snack til deg selv utviser du nemlig større grad av selvkontroll enn når du skal velge til familie og venner.

LES OGSÅ: Ikke gå i feitefella
TA TESTEN: Hvor sunt er kostholdet ditt?

Sjokkis til bestis

I ett av forsøkene ble 154 studenter bedt om å velge fire sunne og fire usunne mellommåltider fra et utvalg på 16 alternativer. Den ene halvdelen skulle velge snacks til seg selv, den andre halvdelen til en venn.

- Når du velger det du selv skal spise, blir resultatet en avbalansert blanding av sunt og usunt. Når du velger for andre, blir det en tydelig overvekt av mer usunn snacks, påpeker Juliano Laran, lektor ved University of Miami.

Sjokolade, kaker, is og smultringer går altså til vennene, selleristanga til deg selv.

LES OGSÅ: Derfor spiser du usunt
TA TESTEN: Hva vet du om hva som er sunt?

Fokus på sunnhet

Laran mener at økt kunnskap om mat og spisevaner kan føre til mer balanserte valg. Han mener at tendensen til at vi gjør usunne valg for andre, kan påvirke folkehelsen. Et fokus på sunnhet kan endre tendensen.

- En av grunnene til at befolkningen blir fetere er at mye av maten vi spiser, blir valgt av andre enn oss selv, for eksempel av venner som inviterer til middag, sier Laran.

- Å ta ansvar for egne valg i stedet for å la andre velge for deg kan føre til en sunnere livsstil, skriver Laran i en pressemelding.

LES OGSÅ: Maten du bør ha på handlelista di
LES OGSÅ: Slik blir sunn mat usunn

På det personlige plan ønsker vi å vise selvkontroll, samtidig som vi er i stand til å nyte livet. Når forbrukere velger for andre, mener forskeren av vi har en tendens til å fokusere på et mål om nytelse.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer