Samlivsbrudd

Sensommer er høysesong for samlivsbrudd

- Det er noen som rett og slett ikke tåler å ha ferie sammen, sier eksperten.

SAMLIVSBRUDD: En skulle kanskje ikke tro det, men sensommeren er faktisk høysesong for samlivsbrudd og skilsmisser.  Foto: alphaspirit - Fotolia
SAMLIVSBRUDD: En skulle kanskje ikke tro det, men sensommeren er faktisk høysesong for samlivsbrudd og skilsmisser. Foto: alphaspirit - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En skulle kanskje tro at det å trappe ned tempoet og tilbringe sommerferien sammen vil kunne styrke de fleste parforhold, men slik er det nødvendigvis ikke.

Ifølge Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, er nemlig sensommeren er en av høysesongene for samlivsbrudd.

- Det er to topper på brudd- og skilsmissestatistikken; den ene er i januar rett etter juleferien, mens den andre er i august rett etter sommerferien – så i perioden etter ferien er det absolutt høysesong for brudd, sier hun.  

LES OGSÅ: Vil du tilbake til eksen?

Kommer for tett på hverandre 

Men hvorfor trigger egentlig ferier samlivsbrudd? Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving, forteller til KK.no at det kan skyldes at parene tilbringer mye mer tid sammen enn det de ellers er vant til.

- Mens noen par trenger ferien sammen for å kommer nær hverandre og få ny energi til hverdagen starter igjen, er det andre som rett og slett ikke tåler å ha ferie sammen. Disse synes ofte det blir for mye når de må tilbringe store deler av døgnet sammen – de kommer altfor tett på hverandre.

- Det som skjer da er at når hverdagen kommer med sine utfordringer igjen, så vil kanskje konfliktene i ferien være en medvirkende årsak til et samlivsbrudd.

- Det er jo en kjent sak at mange oppdager i løpet av ferien at forholdet ikke fungerer, nettopp fordi de tilbringer mer tid sammen enn det de gjør til vanlig, sier hun.

Schmidt forteller at en annen årsak til at mange par splittes nettopp på denne tiden av året, er at de velger å holde sammen over ferien for barnas beste.

- Mange par tenker at de må holde sammen over ferien for barnas skyld – enten det gjelder julen eller sommeren. De velger å utsette bruddet slik at barna hvert fall skal få en hyggelig ferie å se tilbake på, sier hun.

BLIR FOR MYE: Årsaken til at mange gjør det slutt etter ferien er at de rett og slett har kommet mye tettere på hverandre enn det de pleier.  Foto: contrastwerkstatt - Fotolia
BLIR FOR MYE: Årsaken til at mange gjør det slutt etter ferien er at de rett og slett har kommet mye tettere på hverandre enn det de pleier. Foto: contrastwerkstatt - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er det på tide å ende forholdet?

Ikke fei problemene under teppet

Dersom du føler at forholdet deres henger i en tynn tråd etter ferien, mener Schmidt det er viktig at dere ikke feier problemene deres under teppet.

- Hvis dere opplever et økt konfliktnivå etter å ha tilbragt ferien sammen, så tenker jeg at det er utrolig viktig at dere tar tak i problemene med en gang - møt problematikken og snakk om den. Ikke tro at det vil hjelpe å feie problemene under et teppe og håpe at de skal gå over av seg selv.

- Når mange problemer over lengre tid blir feid under et teppe så er det til til syvende og sist dette som ødelegger forholdet, da de ved et eller annet tidspunkt garantert kommer til å dukke opp igjen, sier hun.

Gamnes forteller at det også kan være lurt å ty til profesjonell hjelp dersom forholdet skranter etter ferien.
 
- Det er jo slik at vi kvinner ofte går og grubler svært lenge på problemstillinger før vi tar det opp med partnerne våre. Det som ofte skjer da er at en har kommet så langt i prosessen at det nesten er umulig å reparere skaden som har skjedd.

- Derfor er mitt beste råd at dere oppsøker profesjonell hjelp før dere har kommet til det punktet i prosessen hvor dere føler at hele forholdet er håpløst og ikke står til å redde, sier hun.

TA TAK I PROBLEMENE: Dersom dere ønsker å redde forholdet etter ferien mener eksperten det er viktig at dere tar tak i problemene og ikke koster dem under teppet.  Foto: Monkey Business - Fotolia
TA TAK I PROBLEMENE: Dersom dere ønsker å redde forholdet etter ferien mener eksperten det er viktig at dere tar tak i problemene og ikke koster dem under teppet. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Våg å elske igjen

Sett av tid til hverandre i hverdagen

Videre forteller Gamnes at det å sette av tid til hverandre i hverdagene kan ha en positiv effekt på forholdet og forhindre et eventuelt brudd etter ferien.

- Jeg mener det er viktig at man tar vare på kjærligheten i hverdagene også - at en ikke er krampekjærester i ferien, mens resten av året er forholdet følelseskaldt.

- Det som ofte skjer da er at man utvikler seg i helt forskjellige retninger, man vokser fra hverandre. Derfor er det viktig å være kjærester hele veien. Husk at et parforhold ikke gjør seg av seg selv, det krever tungt arbeid for å få det til å fungere.

Hun mener også at det er viktig at dere tar dere miniferier en gang i blant etter dere har fått barn.

- Hverdagen med småbarn er en kjempe utfordrende periode for et forhold, da det i stor grad styres barna og ikke ens egne behov, ønsker og lyster. Midt oppi dette er det viktig med slike pusterom slik at dere klarer å bevare forholdt og ta vare på hverandre.

Hvordan kan man forhindre at det dukker opp problemer i de lengre feriene?

- Gi hverandre rom – ta gjerne noen kvelder eller dager alene eller med venner. En trenger ikke tilbringe hver eneste time av ferien sammen, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer