DETTE ER FEIL: Ikke all frukt bør oppbevares sammen.  Foto: Getty Images/iStockphoto
DETTE ER FEIL: Ikke all frukt bør oppbevares sammen. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Frukt

Ser fruktkurven din slik ut?

Da risikerer du at matvarene råtner raskere.

Det er mange grunner til at du bør ta noen turer innom fruktkurven hver eneste dag, både på jobb og hjemme.

Daglig inntak av frukt gir deg massvis av vitaminer, mineraler, kostfiber og antioksidanter, som du trenger for å holde deg frisk og sunn.

I tillegg er frukt et ypperlig mellommåltid og en fin måte å sørge for at du får i deg nok næring - hvis det går for lang tid mellom lunsj og middag.

Men visste du at måten du oppbevarer frukten på faktisk har ganske mye å si? Og at bananer og epler ikke bør oppbevares sammen?

LES OGSÅ: Har du hørt om tomarillo?

SKILL DEM: Epler og bananer bør ikke oppbevares sammen.  Foto: Getty Images/Zoonar RF
SKILL DEM: Epler og bananer bør ikke oppbevares sammen. Foto: Getty Images/Zoonar RF Vis mer

Hold avstand!

Frukt som for eksempel tomater og epler produserer stoffet etylen når de modnes, og bør derfor ikke oppbevares sammen med andre fruktslag eller grønnsaker, skriver Matportalen.no.

Du bør heller ikke oppbevare modne og umodne frukter sammen.

Modnende frukter inneholder altså plantehormonet etylen, som framskynder modningsprosessen hos frukt og grønnsaker.

Legger du modnende frukter sammen med ferdigmodnede frukter og grønnsaker, kan disse faktisk råtne.

(Saken fortsetter under bildet.)






LES OGSÅ: La tomaten ligge alene!

Bør oppbevares i romtemperatur
  • Epler
  • Pærer
  • Melon
  • Banan
  • Papaya
  • Avocado
  • Tomat
  • Agurk
  • Artiskokk
  • Fersk ingefær
  • Aubergin
  • Squash
  • Bør oppbevares i kjøleskapet
  • Steinfrukt
  • Bær
  • De fleste grønnsaker
  • Kilde: Matportalen.no


    Andre ting å ta hensyn til

    Temperatur:
  • Generelt gjelder følgende regel: Lav temperatur nedsetter produktenes livsfunksjoner og forlenger oppbevaringstiden, skriver Matportalen.no.
  • Mange vanlige fruktslag skal gjennom en modningsprosess etter at de er høstes og før de spises. Det er da de utvikler det saftige, aromatiske fruktkjøttet vi er ute etter når vi biter inn i for eksempel et eple.
  • Frukt som høstes umoden, som epler og pærer, bør oppbevares i romtemperatur.
  • Noen fruktslag, som melon, banan, papaya og avocado kan ta skade av for kald lagring.
  • Steinfrukt og bær høstes nær innpå naturlig fullmodning, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet.

  • LES OGSÅ: Ikke oppbevar agurken i kjøleskapet

    Luftfuktighet:
  • De fleste produkter tar skade av tørr luft.
  • Løkvekster er et unnta, da de er skapt for overvintring under tørre forhold.
  • Røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker skades mest av tørr luft og bør oppbevares i emballasje som tar vare på fuktigheten.

  • Lysforhold:
  • Unngå unødvendig mye lys ved oppbevaring av både frukt og grønnsaker.
  • Potet og gulrot er det spesielt viktig å oppbevare mørkt.