Misfargede, flisete og bulkete negler kan være tegn på andre fysiske lidelser.
Misfargede, flisete og bulkete negler kan være tegn på andre fysiske lidelser. Vis mer

Negler

Ser neglene dine slik ut?

Sjekk hva det kan være.

Publisert
Sist oppdatert
Neglene dine kan fortelle mye om helsetilstanden din, det gjelder bare å vite hva du skal se etter.

 • Les også: Stor test av neglelakk

 • Her får du eksempler på vanlige tilstander i neglene, som kan indikere andre fysiske lidelser. Noe alvorlig behøver det selvsagt ikke være; i så fall oppstår gjerne andre symptomer i tillegg. Kontakt legen din om du lurer på om noe feiler deg.

  Bleke negler

  Svært bleke eller tilnærmet hvite negler kan knyttes til aldring, men dette kan også være tegn på alvorligere lidelser som for eksempel anemi, hjertesykdom, leversykdom eller feilernæring.

  Hvite negler

  Dersom neglene stort sett er hvite, men har mørkere kanter, kan dette være tegn på leverproblemer, for eksempel hepatitt.

 • Les også: Neglelakkene du bør droppe

 • Gule negler kan være tegn på neglesopp. Foto: Science Photo Library
  Gule negler kan være tegn på neglesopp. Foto: Science Photo Library Vis mer

  Gule negler

  Dette er vanligvis en indikasjon på neglesopp. I sjeldne tilfeller kan gule negler også være symtom på sykdom i skjoldbruskkjertelen eller lungene, i tillegg til diabetes og psoriasis.  Ifølge lege Cecilie Arentz-Hansen på Lommelegen.no kan neglesopp være vanskelig å kurere, og hvis du ønsker å behandle den, krever det ofte langvarig innsats. Gevinsten ved behandling må vurderes opp mot ulempene (eventuelle bivirkninger, pris, tidkrevende innsats). Hvis mindre enn halvparten av neglen er angrepet, brukes ofte amorolfin (Loceryl) neglelakk. Enkeltstående tånegler behandles med Loceryl en gang per uke i ett år. Tablettbehandling i 12 uker kan i enkelte tilfeller overveies. Tablettene har sjeldne, men alvorlige bivirkninger.

  Blå negler

  Dette kan bety at kroppen ikke får nok oksygen, noe som igjen kan være tegn på lungebetennelse. Dersom neglene er blå bare nederst ved roten kan dette være tegn på diabetes.

 • 10 trinn til vakre negler

 • Ruglete negler kan være tegn på psoriasis. Foto: Science Photo Library
  Ruglete negler kan være tegn på psoriasis. Foto: Science Photo Library Vis mer

  Ruglete negler

  Dette er et sykdomsbilde som kan sees ved en form for psoriasis, skriver lege Silje Elisabeth Pedersen på Lommelegen.no. Psoriasis er primært en hudsykdom, men den kan også ramme negler og ledd. Hos 10-15 prosent debuterer sykdommen med symptomer fra ledd (dvs. uten hudsymptomer), og både ledd- og neglepsoriasis kan forekomme uten hud-psoriasis.

  Psoriasis i ledd (psoriasisartritt) kan arte seg på ulike måter, og kan ramme både store og små ledd. Ofte ser man at fingrenes ytterledd er involvert.
  Negleforandringer som er typiske for psoriasis er punktformige fordypninger i negleplaten, brunlig misfarging av neglen, eller at neglen løsner fra neglesengen.

  Sprukne negler

  Sprukne, flisete og sprø negler er vanlig, særlig på vinteren, og som oftest ikke noe farlig, men kan også ifølge klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen på Lommelegen.no være tegn på sykdom. På engelsk kalles det «brittle nails».

  Dette kan sees ved hyper- eller hypothyreose (altså høyt- eller lavt stoffskifte), sinkmangel, jernmangel og benskjørhet. I de fleste tilfellene er det gjerne andre symptomer enn negleforandringer som er mer fremtredende (tretthet, utmattelse, frossen).

  Hvis du er bekymret bør du få sjekket stoffskiftet og kalsium- og jernstatusen din.

  Nedgnagde negler skyldes selvsagt neglebiting. Men hvorfor gjør du det? Foto: Science Photo Library
  Nedgnagde negler skyldes selvsagt neglebiting. Men hvorfor gjør du det? Foto: Science Photo Library Vis mer

  Hoven neglerot

  Dersom huden rundt neglen er hoven er dette tegn på betennelse. Det behøver slett ikke være noe alvorlig, men kan være symptom på lupus eller andre sykdommer som innebærer forandringer i kroppens normale immunforsvar.

  Nedgnagde negler

  Dette kommer selvsagt av at du biter negler. Men hvorfor gjør du det? Er det bare en gammel uvane, eller er du nervøs av deg? Fastlegen din kan bidra med hjelp dersom du ønsker å bli kvitt uvanen.
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer