Prestasjonsangst Sex

- Sex har nærmest blitt en prestasjonsarena

Er du redd for å skuffe partneren din? Det skal du ikke være, ifølge eksperten.

PRESTASJONSANGST: Mange er redde for at de ikke er gode nok i senga.  Foto: Monkey Business - Fotolia
PRESTASJONSANGST: Mange er redde for at de ikke er gode nok i senga. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Synes du det er vanskelig å nyte sex med partneren din, da alt du klarer å tenke på er om han synes du er bra nok?

Da er du ikke alene, for ifølge eksperten har frykten for å ikke strekke til på soverommet økt i takt med det økte fokuset på sex i samfunnet.

LES OGSÅ: Slik får du selvtillit i senga

Økt fokus på å være best

EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad  Foto: Privat
EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad Foto: Privat Vis mer

Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet, forteller at mange kvinner, og menn for den saks skyld, sliter med prestasjonsangst i senga.

- Det er kanskje ikke er så rart med tanke på det økte fokuset på å være best. Sex har nærmest blitt som en prestasjonsarena.

- Det snakkes mye mer åpent om sex enn tidligere, noe som bygger opp forventninger om mer variasjon og ferdigheter. 

Det at beskrivelser av sex ofte er veldig overdrevne, både i media og i praten oss i mellom, gjør ikke problemet bedre.

- De fleste av oss tror at andre har mer og bedre sex enn oss selv. Vi er rett og slett redde for å ikke klare å leve opp til en standard som ikke stemmer med virkeligheten, forklarer hun.

LEVER IKKE OPP TIL STANDARDEN: Mange er redde for å ikke leve opp til standarden som er satt på tv og film.  Foto: Laoshi - Fotolia
LEVER IKKE OPP TIL STANDARDEN: Mange er redde for å ikke leve opp til standarden som er satt på tv og film. Foto: Laoshi - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik takler du eksen hans

Frykter å bli sammenlignet med andre

Videre forteller Ebbestad at en annen årsak til at mange kvinner har prestasjonsangst i senga er at de er redde for å bli sammenlignet med partnerens tidligere flammer.

- Jeg tror absolutt at mange er redde for å bli sammenlignet med andre, og det spesielt i begynnelsen av forholdet. Det er ingen hemmelighet at partneren din har hatt sex med andre, så du er redd for å komme dårlig ut i sammenliknet med de tidligere partnerne hans.

- Du vil jo være den beste han har hatt, ikke at det nødvendigvis er en konkurranse, men det føles jo ofte litt sånn likevel, sier hun.

HANDLER OM SAMSPILL: Eksperten forteller at god sex ikke handler om individuell prestasjon og teknikk, men om samspill.   Foto: llhedgehogll - Fotolia
HANDLER OM SAMSPILL: Eksperten forteller at god sex ikke handler om individuell prestasjon og teknikk, men om samspill. Foto: llhedgehogll - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør dere ha morgensex

Man er gode i senga sammen

Ebbestad forteller at det er viktig å huske at god sex ikke handler om individuell prestasjon og teknikk, men om samspill og god kommunikasjon.

- Det å være «god i senga» er noe man er sammen, og at det er bedre å ha fokuset på god sex, enn god teknikk. Det gjelder å finne ut hva som er godt for akkurat dere to. Og best er det når man har det godt selv, når man hengir seg. Det vil si at man snakker sammen om hva man liker og leser signalene fra partneren.

- Dessuten er det viktig å huske på at man må trekke fra en god del når du hører om hvor fantastisk sex andre har. Og jo mer sex dere har, jo mer blir dere kjent med hverandre og desto bedre blir sexlivet deres for begge, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer