Immunforsvar

Sex-lukt jager bort influensaen

Sex kan booste immunforsvaret.

FEROMONER - duftstoffer hunner sender ut for å tiltrekke seg hanner - kan beskytte mot influensasykdom, ifølge ny studie. Foto: Colourbox.com
FEROMONER - duftstoffer hunner sender ut for å tiltrekke seg hanner - kan beskytte mot influensasykdom, ifølge ny studie. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Hva er din erfaring?

Holder du deg friskere i perioder hvor du er seksuelt aktiv?Holdt du deg frisk da «svineinfluensaen» herjet som verst? Da hadde du kanskje mye sex, da?

Det kan i alle fall være en del av forklaringen – i det minste hvis du er mann, ifølge en russisk undersøkelse publisert i fagtidsskriftet PLoS ONE.

Les også: 16 grunner til å ha sex

Ja (jeg er kvinne)
 
68 (31%)
Vet ikke (jeg er kvinne)
 
62 (28%)
Ja (jeg er mann)
 
49 (22%)
Vet ikke (jeg er mann)
 
19 (9%)
Nei (jeg er kvinne)
 
14 (6%)
Nei (jeg er mann)
 
9 (4%)

Ga immunboost

Museforsøk ved Det russiske vitenskapsakademi i Moskva viser at lukten hunnmus sender ut for å tiltrekke seg hannmus har en overraskende bivirkning, melder Videnskab.dk.

Feromoner, som hunnmusen avgir fra svettekjertler på blant annet snute og kjønnsorganer, setter nemlig hannmusens immunforsvar i alarmberedskap og øker sjansen for at han motstår og overlever en influensainfeksjon.

Ifølge forskerne er dette den første studien i verden til å avdekke en sammenheng mellom feromoner og immunforsvar.

De tolker det som en smart måte for musene å unngå sykdom under den seksuelle akten – som jo er en skitten affære. (Musenes kjønnsorganer kan være infisert med sykdomsfremkallende parasitter, bakterier og virus).

Kan også gjelde mennesker

Det kan ikke utlukkes at en liknende mekanisme også kan være gjeldende hos mennesker, ifølge den danske infeksjonseksperten Allan Randrup Thomsen, professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Altså kan duftstoffer kvinner sender ut for å tiltrekke seg oppmerksomhet også påvirke menns immunforsvar i en positiv retning, ifølge videnskab.dk.

- Dette er en spennende observasjon, men det er for tidlig å si om det virkelig finnes en direkte forbindelse mellom hunnenes duftstoffer og hannenes immunforsvar, understreker Randrup Thomsen, som etterlyser flere studier.

Slik ble studien utført

Forskerne satte 52 hannmus inn i et bur med et lag sagmugg som opprinnelig stammet fra et bur med hunnmus. Sagmuggen var fylt med duftspor hunnmus sprer når de er brunstige.

Som kontrollgruppe brukte forskerne 54 hannmus som befant seg i et bur med helt ren sagmugg.

Alle musene ble deretter infisert med et dødelig influensavirus. Resultatene viste at musene i brunstburet måtte ha en ti ganger høyere dose med influensavirus før de bukket under for infeksjonen sammenlignet med kontrollmusene.

Da forskerne sammenlignet prøver fra lungevevene til musene så de også at hannmusene hadde vært utsatt for feminine duftstoffer hadde flere hvite blodceller lokalt i vevet. Det kan tyde på at immunforsvaret deres var trappet opp, slik at det bedre kunne takle infeksjoner.

Trenger svar på dette

Men for å finne ut om denne sex-gevinsten kan overføres til mennesker, må forskerne finne ut av følgende:

Ble hannmusenes immunforsvar tent direkte av duftstoffene eller fordi de snuste mer intensivt rundt i sagmugget?

- Mer snusing kan ha ført til flere mikroorganismer i luftveiene, og det kan dermed være mikroorganismer i sagmugget – og ikke duftsporene – som boostet immunforsvaret, forklarer Randrup Thompsen til videnskab.dk.

- Fra et menneskelig synspunkt er dette viktig å finne ut av. Vi menn stikker jo ikke nesen ned i jorda og snuser oss frem til kvinner.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer