Ftalater brukes i dildoer og vibratorer for å gjøre produktene glatte og naturtro. Foto: Produsentene
Ftalater brukes i dildoer og vibratorer for å gjøre produktene glatte og naturtro. Foto: Produsentene Vis mer

Sexleketøy

Sexleketøy kan inneholde gift

Vibratorer og dildoer kan være miljøskadelig.

Som kjent er ikke alt som er godt nødvendigvis bra for deg.

En rekke av sexleketøyene på markedet inneholder giftstoffer som polyvinylklorid (PVC) og ftalater, som kan være skadelig for både deg og naturen.

PVC ansees som et av de mest miljøskadelige plaststoffene og ftalater kan være hormonforstyrrende.

 • Den store sexleketøytesten 2009

 • Fant farlige stoffer i stor test

  I 2000 gjorde den tyske forskeren Hans Ulrich Krieg ved Eco-Umweldinstitut i Köln en test av ftalat-innhold i sexleketøy.

  Instituttet testet diverse sexleketøy, og fant blant annet ftalat-typen DEHP (DiEtylHexylFtalat) i PVC-produktene.

  Stoffet ligger på Statens forurensningstilsyns varskuliste, og har ifølge miljøorganisasjonen Grønn hverdag følgende uheldige egenskaper:

  «Meget giftig for vannlevende organismer, reproduksjonsskadelig, bioakkumulerbart og meget høy akutt og kronisk giftighet. Dyreforsøk har vist at DEHP kan gi skader på testikler, lever og nyrer».

 • De sykeste sexleketøyene

 • Andre stoffer som ble funnet i testen var: Toluen, Cyclohexanone, Tetrahydrofuran, Alkan, 1-Methyl-2-Pyrrolidinone, Phenol, Trimethylphosphite, Dimethylformamide, Dimethyl phosphite. Toluen er klassifisert som reproduksjonsskadelig og skadelig for fostre.

  Fakta om ftalater

  På sine nettsider skriver Grønn hverdag følgende om giftstoffer i sexleketøy:
 • Ftalater er ikke kjemisk bundet til PVC, og kan frigjøres når produktene de finnes i utsettes for trykk. Ftalater brukes i dildoer og vibratorer for å gjøre produktene glatte og naturtro. Trolig er konsentrasjonen høyest i de ytre delene av dildoen/vibratoren, og sjansen er høyst sannsynlig er til stede for at de kan frigjøres ved bruk.
 • Forskere regner med at mennesker først og fremst eksponeres for DEHP gjennom maten, men stoffet kan også tas opp gjennom huden og slimhinner. Det er betydelig større sjanse for opptak gjennom slimhinner enn gjennom hud.
 • Det er vanskelig å få svar på hvorvidt et stoff som finnes i skjeden hos en gravid dame, kan overføres til fosteret direkte. Men sekken som beskytter fosteret er mindre gjennomtrengelig enn hud. Sannsynligvis vil et foster først og fremst eksponeres for DEHP gjennom morens blod.
 • Det finnes indikasjoner på at selv svært små mengder av DEHP kan skade fosteret, særlig i tidlige faser av svangerskapet, før man er klar over at man er gravid. Dyreforsøk har vist svært alvorlige skader på fosteret, særlig på hanndyr (redusert testikkelvekt og/eller fullstendig ødelagte testikler).

 • Ta testen: Hvor bra er sexlivet deres?

 • Grønne gleder

  Heldigvis er ikke situasjonen nattsvart. Hardcore miljøvernere sverger til sexleker av glass og tre, men det finnes faktisk et storstilt utvalg av pirrende, økologiske sexleketøy der ute for deg som vil ha ekstra ren samvittighet etter sengegymastikken.

 • Kunsten å onanere

 • I Skottland har noen ildsjeler åpnet butikken Organic Pleasures, hvor de utelukkende selger miljøvennlige sexleketøy og -artikler. Også utvalget av sexy undertøy er av økologisk framstilte stoffer.

  Organic Pleasures garanterer at alle kremer, salver og oljer er økologisk framstilt, og at alle leketøy er allergivennlige, biologisk nedbrytbare, resirkulerbare og fri for giftstoffer. Og ja - de har nettbutikk, så produktene er lette å få tak i også for oss som bor i Norge.  Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

  Saker spesielt utvalgt for deg: