Helse & Livsstil

Sigmund Freud fyller 150

Lørdag 6. mai er det 150 år siden Sigmund Freud ble født. På langt nær alle følger hans lære i våre dager, men sporene etter psykoanalysens far sitter dypt likevel.

Sigmund Freud fyller 150
Publisert
Sist oppdatertSigmund Freud

 • Født 5. mai 1856, død 23. september 1939
 • Elev av Charcot, og ble senere lærer for berømte studenter selv, blant andre Carl Jung
 • Regnes som psykoanalysens og grunnleggeren av den psykodynamiske analysen • Sigmund Freud, eller Sigismund Schlomo Freud som han opprinnelig het, kalles som kjent gjerne for «psykoanalysens far». Uten Freud ville vi kanskje ikke hatt de klassiske filmscenene med pasienten liggende på en passelig behagelig sofa eller benk, med terapeuten sittende bak med penn og papir. Det høres ut som en klisjé, men det var en tanke bak at pasienten skulle ligge på en benk. På den måten vender pasienten lettere fokus mot seg selv, forklarte professor i psykologi, Siri Gullestad, under fredagens «Først og sist» på NRK1.

  Men Freud er langt mer enn polstrede benker og klisjéer. Han startet sin karriere som nevrolog, spesialiserte seg på nervesykdommer og offentliggjorde flere studier av organiske nervelidelser. Han forsket blant annet på cerebral parese. Etterhvert ble han likevel stadig mer opptatt av nevrotiske lidelser, og beveget seg stadig mer mot sjelelige studier.

  Psykoanalysens fødsel kom under behandlingen av pasienten Anna O., et pseudonym for Bertha Pappenheim. Hun fikk diagnosen «hysteri», og ble behandlet av Freud i samarbeid med legen og psykologen Josef Breuer. Behandlingen av Anna O. er beskrevet i Breuers bok «Studies on Hysteria».

  Freud mente man måtte skille mellom det bevisste og det ubevisste i den menneskelige psyke, og det var også i det underbevisste at de fant nøkkelen til Anna O.s plager: armen hennes, selv om den var fysisk i orden, var stadig lammet. Etterhvert fant Breuer og Freud ut at det var samme arm hun hadde brukt når hun skulle pleie sin døende far. Freud og Breuer mente at årsaken til lammelsen lå i at Anna ubevisst forsøkte å straffe seg selv ved å lamme armen, fordi hun følte seg skyldig i farens død. Etter arbeidet med Anna O. ble Freud overbevist om at psykiske lidelser skyldes ulike former for blokkeringer av følelser og uløste konflikter i forhold til mennesker i pasienters fortid.

  I sitt senere arbeid utviklet Freud en såkalt psykodynamisk teori, som deler menneskets sjel inn i tre:
 • ID (ubevisst)

 • Superego (bevisst)
 • Ego (delvis bevisst eller prebevisst)

 • Det var Freuds bestemte oppfatning at den eneste delen vi er født med, er ID. Det er også denne delen som ifølge Freud er opphavet til begjær og lyst, det er ID-delen av oss som hele tiden forsøker å få oss til å dekke impulsive lyst- og begjærstyrte ønsker. Dette skjer helt av seg selv, og er ofte av seksuell art. Dette ubevisste begjæret var av stor betynding for Freud. Fra dette har vi fått uttrykk som «freudiansk glipp» (freudian slip), som vi ofte spøkefullt kaller det når noen uten å tenke seg om refererer til noe seksuelt litt ute av sammenhengen forøvrig.

  Freud var også opptatt av drømmer, og skrev boken «Drømmetydning» i 1900. Blant hans viktigste verker regnes også disse:
 • Vitsen og dens forhold til det ubevisste (1905)
 • Om psykoterapi (1905)
 • Totem og Taboo (1912-1913)
 • Innledende forelesninger om psykoanalysen (1916-1917)
 • Nevrose og psykose (1924)

 • Psykoanalysen vant mye terreng i begynnelsen av 1900-tallet. De siste 30-40 årene har psykoanalysens stilling blitt svekket, men den har fortsatt en rekke tilhengere, og Freuds metoder og idéer kommer fremdeles opp til diskusjon med jevne mellomrom.

  Lese mer om Freud? Prøv disse bøkene:  (Kilder: Wikipedia, Store Norske Leksikon, Universitetet i Oslo)

  «Freud for beginners» av Richard Osbourne - et greit sted å starte for deg som vet lite om Freud. Paperback fra Zidane Press, kr 81 via bokkilden.no
  «Freud for beginners» av Richard Osbourne - et greit sted å starte for deg som vet lite om Freud. Paperback fra Zidane Press, kr 81 via bokkilden.no Vis mer
  «Hvorfor krig? En brevveksling» Brev mellom Sigmund Freud og Albert Einstein om årsakene til krig, avsluttet med et essay av Isaac Asimov. Paperback fra Bazar forlag, kr 98.
  «Hvorfor krig? En brevveksling» Brev mellom Sigmund Freud og Albert Einstein om årsakene til krig, avsluttet med et essay av Isaac Asimov. Paperback fra Bazar forlag, kr 98. Vis mer
  «Sigmund Freud» Biografi skrevet av Stephen Wilson, oversatt av Jan-Tore Egge. Første gang utgitt i 2002. Paperback fra Damm forlag, kr 129,-
  «Sigmund Freud» Biografi skrevet av Stephen Wilson, oversatt av Jan-Tore Egge. Første gang utgitt i 2002. Paperback fra Damm forlag, kr 129,- Vis mer
  Sigmund Freud fyller 150
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer