Helse & Livsstil

Sikre deg mot skilsmisse

Manglende kunnskap om ekteskapslovens ord, uttrykk og vendinger gjør at kvinner blir de økonomiske taperne ved skilsmisse. Her er rådene om hvordan du kan sikre deg.

Sikre deg mot skilsmisse
Publisert
Sist oppdatert
Da den nye ekteskapsloven kom i 1991, var en hovedpoengene at man hverken skulle kunne gifte seg eller skille seg til penger. Loven skulle garantere økonomisk rettferdighet for begge parter. Men har det blitt slik?

– Loven brister fordi forutsetningene for den ikke stemmer med virkeligheten. Den baserer seg på at partene er økonomisk likestilte, men i virkeligheten er de ikke det, sier KKs økonomiekspert Siw Ødegaard i et intervju i denne ukens KK.

- Mange kvinner glemmer å ta ansvar for sin egen økonomi. Vi er kjempedyktige til å stå for den løpende driften av familien, men sikrer oss ikke, skriver KKs sjefredaktør Bente E. Engesland i denne ukens leder.

Fortsatt er det slik at menn tjener og eier mer enn kvinner. Selv om du oppfatter alt dere begge eier som noe dere har sammen så lenge ekteskapet varer, får du ikke nødvendigvis halvparten av totalen ved en eventuell skilsmisse. Ordet «felleseie» har ikke den juridiske betydningen som mange tror. Regelen om skjevdeling tilsier at partene ikke bare får med seg det de hadde da de ble gift ut av ekteskapet, men også verdistigningen.

- Sett opp en ektepakt mens dere fortsatt er venner, sier advokat Anne-Blanca Dahl til KK. Hun mener at alle parter tjener på å sette seg godt inn i ekteskapslovens regler før de gifter seg. Gjør det som må til for å sikre deg økonomisk dersom ekteskapet ikke holder. Sett deg inn i regelverket, og inngå ektepakt slik at dere unngår å krangle om verdier.

- Vi må slutte å være så naive. Jeg vet ikke om bindende avtaler øker eller demper konflikter mellom kjærester. Men det er iallfall klokt å tenke over de formelle sidene av saken før det er for sent, skriver Engesland.

Gode råd før du gifter deg:

 • Sett deg inn i regelverket. Boka «Bitch eller martyr - en økonomisk overlevelsesguide for kvinner» (Vega forlag) anbefales.
 • Ta diskusjonene mens dere er venner.
 • Vurder ektepakt. Å nedsette en avtale hos en advokat tar 2-3 timer, og kan spare dere for mye penger og krangling ved en eventuell skilsmisse.
 • Vurder privat pensjonsforsikring, der kvinnen jobber deltid, tjener dårlig eller er hjemme.
 • Informasjonsbrosjyre om ekteskapsloven finner du her • Du kan lese mer om ekteskapsloven og kvinner som taper på skilsmisse i denne ukens KK.


  Les også:
 • Siw svarer om skilsmisse

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer