Sjekking

Sikre tegn på at han er keen på deg

Dette bør du se etter.

ER HAN UTE ETTER SEX ELLER KJÆRLIGHET? Klarer du å lese tegnene?  Foto: REX/Mood Board/All Over Press
ER HAN UTE ETTER SEX ELLER KJÆRLIGHET? Klarer du å lese tegnene? Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å være singel og på sjekker’n kan være spennende, og by på en god del sommerfugler i magen. Men sjekking er dessverre ikke alltid en dans på roser.

For hvordan vet du egentlig om han er interessert?

Ofte lener vi oss på våre venninner, der vi analyserer alt det han har sagt og gjort, uten å bli så mye klokere. Men du kan trøste deg med at det slett ikke er så mye lettere for menn.

En ny studie fra Psykologisk institutt ved NTNU viser faktisk at kvinner og menn ofte misforstår hverandres signaler, skriver Forskning.no.

Menn oppfatter ofte vennlighet som seksuell interesse, mens det er motsatt for kvinner, som heller tolker seksuell interesse som vennlighet.

Men hvorfor misforstår vi egentlig hverandre så mye?

LES OGSÅ: Slik blir du en sjekke-ekspert

MISFORSTÅR: Forskning viser at menn ofte feiltolker vennlighet som seksuell interesse.  Foto: Westend61 GmbH / Alamy/All Over Press
MISFORSTÅR: Forskning viser at menn ofte feiltolker vennlighet som seksuell interesse. Foto: Westend61 GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer

Kvinner og menn har ulike behov

Forskerne tror at dette kan henge sammen med evolusjon. For menn handler det evolusjonsmessig om å reprodusere seg, og da gjelder det å slå til når muligheten byr seg. Mens for kvinner er trygghet og muligheter for parforhold viktig for en mulig fremtid med barn. 

Dette er altså underliggende faktorer som kan påvirke våre signaler, og hvordan vi tolker signalene fra det motsatte kjønn.

Pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no, Ulla Aasland sier til KK.no at hun tror det er store individuelle forskjeller når det kommer til sjekking og å vise interesse, eller når det handler om å oppfatte at andre er interessert. 

– Det er store forskjeller på senteret i hjernen som kalles Amygdala, hos menn og kvinner. Dette senteret spiller en stor rolle for å vekke lystfølelse i forhold til kjønnene. Kultur, familie, samfunn og media, og vårt emosjonelle ståsted er også med på å påvirke oss, sier hun.

SEX ELLER KJÆRLIGHET? Spesialist i sexologisk rådgiving, Siv Gamnes, tror våre egne behov kan påvirke hvordan vi tolker signalene. Foto: (c) Tetra Images/Corbis/All Over Press
SEX ELLER KJÆRLIGHET? Spesialist i sexologisk rådgiving, Siv Gamnes, tror våre egne behov kan påvirke hvordan vi tolker signalene. Foto: (c) Tetra Images/Corbis/All Over Press Vis mer

– Man skal kjenne både seg selv og partner godt for å kunne tolke den andres signaler. Signaler kan lett misforstås om det ikke i tillegg er en muntlig kommunikasjon tilstede.

LES OGSÅ: 5 tegn på at han ikke er interessert

Forvirrende signaler

Mens vårt nonverbale språk er med på å formidle hva vi ønsker og føler, vil også andre oppfatte disse signalene ut fra deres eget ståsted. Dette er Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving, ganske enig i.

– Hvordan vi tolker signalene tror jeg handler mye om vårt eget behov. Kvinner ønsker ofte mer nærhet og kos, mens sex ofte er mer viktig for menn. Dette kan påvirke oss til å tolke signalene slik vi ønsker det, sier hun til KK.no.

Signalene vi sender kan også være veldig varierte. Noen har en flørtende adferd uten at de ønsker noe med det, og da kan det lett oppstå misforståelser. Hun illustrerer dette med et eksempel.

FORVIRRENDE: Hvem er interessert i hvem? Det er slett ikke så lett å vite. Foto: REX/Mode/All Over Press
FORVIRRENDE: Hvem er interessert i hvem? Det er slett ikke så lett å vite. Foto: REX/Mode/All Over Press Vis mer

– Si at en mann snakker med to damer. Den ene er introvert av natur, men setter inn flørtegiret, og den andre er ekstrovert og naturlig flørtende, men kanskje ikke interessert. Da kan det naturligvis være vanskelig for han å avgjøre hvem av dem som egentlig er interessert, forklarer hun.

LES OGSÅ: 6 kroppsspråk-triks du bør kunne

Universelle tegn på interesse

Hadde man hatt spesifikke koder som signaliserte hva vi var ute etter, som for eksempel tre blunk betydde et ønske om sex, så hadde det selvsagt vært mye enklere å forstå hverandre. Men slik er det altså ikke. Det er likevel noen tegn som ofte er gode indikasjoner på interesse.

Blikk
– Blikket sier ganske mye, og dette er jo en måte å få kontakt med noen på, og derfor det første man legger merke til. Kanskje holder man blikkontakten litt lenger og smiler i tillegg, sier Gamnes.

Intimsone
– Det er også vanlig å bevisst trekke seg nærmere en person man er interessert i. Man trår gjerne inn i intimsonen deres. Dersom vedkommende er uinteressert vil man kanskje oppleve at han eller hun trekker seg litt unna, forklarer eksperten.

Vendt mot eller fra:
Dersom man derimot sitter rundt et bord kan dette komme fram på andre måter. Gjerne i form av at man lener seg mot den man er interessert i å snakke med, og vekk fra de man ikke ønsker å vie like mye oppmerksomhet.

KROPPSSPRÅK: Det er også vanlig å bevisst trekke seg nærmere en person man er interessert i, for eksempel ved å lene seg mot den du er interessert i å snakke med. Foto: REX/Juice/All Over Press
KROPPSSPRÅK: Det er også vanlig å bevisst trekke seg nærmere en person man er interessert i, for eksempel ved å lene seg mot den du er interessert i å snakke med. Foto: REX/Juice/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Går han alltid rett på sak?

Vær mer tydelig

– Dette er universelle måter å vise interesse på, både for kvinner og menn. Men det vil fortsatt ikke si noe om man er ute etter sex, forhold eller bare oppmerksomhet.

– Sjekking er ikke lett, men er du med på leken må du tåle noen avvisninger. Kvinner kan med fordel bli mer klar i talen, tørre å snakke mer om hva de ønsker, og kanskje smøre på litt ekstra for å få mannen til å forstå.

For å vise seksuell interesse kan man for eksempel kline til med klassiske klisjeer som å fikle med håret, væte leppene og berøre han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer