Samliv

Singel og ensom i jula?

Ikke la det ta knekken på deg. Få ekspertenes råd!

ENSOM I JULA?: Mange single synes jula er en vanskelig høytid fordi de blir påminnet om det de ikke har.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
ENSOM I JULA?: Mange single synes jula er en vanskelig høytid fordi de blir påminnet om det de ikke har. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jula er en høytid vi forbinder med familiehygge, kjærestetid og sene kvelder sammen med gode venner.

Mens mange av oss gleder seg som små barn til julaften og romjulen, er det en stor andel single som synes jula er årets vanskeligste høytid å komme seg gjennom.

LES OGSÅ: Det er sunt å være singel

EKSPERTEN: Peder Kjøs,  spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer
SINGEL: For mange single er det vanskelig å være i juleselskaper når andre har med seg partnerene sine.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
SINGEL: For mange single er det vanskelig å være i juleselskaper når andre har med seg partnerene sine. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

Påminnelse om det vi ikke har

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at jula er spesielt vanskelig for mange single fordi det i denne perioden blir ekstra tydelig at de ikke har en partner.

– Jula er tradisjonelt veldig familieorientert, og vi har med oss forestillingen om å «komme hjem til jul». I jula skal alle samles og ha det bra – så da blir det ekstra tydelig for en selv og andre at man ikke har noen partner. Mye av det jula handler om forutsetter på en måte at man er to, sier han til KK.no.

I tillegg til å ikke ha en partner å dele hyggen med, er det også mange der ute som ikke har noen familie å feire med. Christine Otterstad, som er KKs livsstilscoach, forteller at dette gjør jula ekstra smertefull.

– For mange er jula en høytid som handler om samhold og familietid. For de som ikke har noen å feire sammen med kan dette kjennes ekstra smertelig i jula. Ensomheten blir i tillegg synligere og ofte ekstra sår. Vi blir minnet på det vi ikke har.

– Ofte stenger også arbeidsplasser, treningssentre og andre naturlige steder å gå til når man føler seg ensom. Dette gjør at de ensomme føler at de ikke har noen annet valg enn å være alene i jula, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: Singel? Dette faller gutta for

FAMILIE: Om du klarer å komme over lengselen etter en partner er det å feire jul med familien helt supert.  Foto: micromonkey - Fotolia
FAMILIE: Om du klarer å komme over lengselen etter en partner er det å feire jul med familien helt supert. Foto: micromonkey - Fotolia Vis mer

Viktig å si ifra

Det er viktig å vite at det er en stor forskjell på det å føle seg ensom, og på det å være alene.

Det er mange som feirer julen alene uten å føle seg ensomme, og det trenger ikke være et nederlag å tilbringe julen med seg selv.

Men dersom du er singel og ønsker noen å tilbringe høytiden sammen med, mener Otterstad det kan være lurt å ta kontakt med andre single du kjenner.


– For de som ikke trives med å være alene kan det være en løsning å oppsøke likesinnede. For mange er det tøffeste ofte å innrømme at vi føler oss ensomme, og at vi ønsker å være sammen med noen i jula. Du må tørre å si ifra. Det er ikke noe nederlag å ønske å ha det bedre, og å innrømme det. Det er tvert imot veldig ressurssterkt og tøft å ta tak når man ikke har det bra.

– En kunde jeg coachet sendte ut en mail til alle han kjente i god tid før jul der han forklarte at han gruet seg til å være alene på julaften. Han spurte om noen ønsket besøk av ham, og at han gjerne hjalp til så godt han kunne med både mat og forberedelser, slik at det ikke skulle bli noe ekstra styr. Han fikk masse respons, og ble til og med booket flere juler fremover. Alt som trengtes var litt mot og en innrømmelse, forteller hun.

LES OGSÅ: Ikke snakk om tidligere flammer på første date

Ikke sitt og vent

Mange single feirer jul sammen med familien sin hvis det ligger an til det, og det kan være veldig greit hvis man får til å tenke utenom det faste mønsteret, som er at man ideelt sett skulle hatt en partner.

For hvem vil vel ikke ha en å dele gleden med?

Kjøs forteller at dersom du ønsker deg en partner er det viktig at du ikke blir sittende og vente på at den rette skal falle i fanget på deg.

– Det virker som om en del mennesker har en slags forestilling om at en kjæreste er noe som bare kommer, men slik er det rett og slett ikke.

– Du må komme deg ut blant folk, gå på dater, treffe mennesker, være aktiv og vise interesse. Å sitte og vente på en kjæreste er merkelig nok ganske vanlig, men på den måten kommer du absolutt ingen vei, forteller han.

LES OGSÅ: Så lang bør første date være

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer